Test micelárních vod Bioderma Sensibio, ABCDerm a Vichy

2. ledna 2012




Na svoje první setkání s micelární vodou si pamatuju, jako by to bylo včera.

Kámoška tehdy před lety nadšeně přilítla, že je v Marianne zdarma micelárka od Biodermy.
Co, že tam je??
Samozřejmě začla oslavnou ódu na to, jak skvěle odličuje úplně všechno, neštípe v očích a tak vůbec. A že si pro ni musím určitě taky skočit. S pochybovačně zvednutým obočím nad svým černočerně omalovaným okem jsem pohlédla na tu nenápadnou vodičku s podezřele překlepovým názvem, potom na kámošku a její o dost zdrženlivější oční make-up, potom zase na vodičku a logicky (alespoň tehdy se mi to tak zdálo) jsem si pomyslela něco v tom smyslu, co by MNĚ ta věc asi tak mohla odlíčit ... Určitě bude ztrácet dech už po dvou tazích. A samozřejmě štípat. Protože co se vodových odličovačů týče, mě do té doby spolehlivě štípalo vždycky všechno, co jsem vyzkoušela, a tak jsem musela používat jen věci olejovité a mastné – a pak je pochopitelně setřít tonikem.

Ale co už. Protože normálně se na svoje vzájemné doporučení můžeme spolehnout, tak si pro to skočím, řekla jsem si, za kilo to není žádný risk. A jak to dopadlo? Skočila jsem si pak ještě pro dalších pět kousků. Protože ta vodička zvládla mé nánosy černé na dva tahy. A neštípala. Za svou tehdejší malověrnost se jí od té doby při každém odličování v duchu hluboce omlouvám. Od té doby si nepamatuju, že bych bez ní někdy byla. A taky jsem si od té doby už nikdy nekoupila žádné tonikum. Tím myslím pro účel odlíčení pleti (květové vody, které používám jako kombo k olejům, nepočítám), nebylo prostě potřeba.

K čemu tedy je micelární voda dobrá? Podtrženo shrnuto, micelární voda zastoupí odličovač na oči, odličovač pleti i tonikum. A neštípe.

Když si to takhle spočítáme, tak dojdeme k tomu, že i přes její poněkud vyšší cenu (ve srovnání s běžným odličovacím sortimentem) to není zas tak hrozné, dokonce to možná není rozdíl vůbec … a dokonce nás možná vyjde i levněji, než kdybychom ty tři výše zmíněné produkty kupovaly zvlášť.

A když je zadarmo k časáku, tak je to vůbec levné. Což je další věc. Od té doby byla zdarma ještě několikrát, a s každou další akcí šla vždycky ulovit hůř a hůř. Na to, jak jsem ji tenkrát poprvé sehnala bez problémů ještě nějakých 14 dní od vydání, můžu vzpomívat akorát se slzou v (samozřejmě micelárkou pečlivě odlíčeném) oku. Takže tímhle pochvalným článkem vlastně akorát pokračuju se střílením do vlastních řad, když se to tak jako vezme kolem a kolem.

To jsem se pěkně rozkecala, že. Asi čekáte hlavně tu recenzi a srovnání micelárek. No, nic není bez důvodu. Ono do té recenze není totiž ani moc co napsat.




Všechny tři testované Bioderma Sensibio H2O, Bioderma ABCDerm H2O a Vichy Purete Thermale fungují zcela spolehlivě a skvěle.

U Vichy jsem se trochu bála (k téhle značce a chuti ji zkoušet jsem obecně trochu skeptická, protože si myslím, že reklama a marketing zde silně převažuje nad kvalitou), ale dává to s přehledem, holka jedna micelární.

Nicméně alespoň něco málo faktů přidám.

Vichy i Bioderma Sensibio jsou uvedeny jako odličovače, Bioderma ABCDerm proklamuje, že je určena na čištění křehké dětské pokožky, zejména zadečku (to asi nevyužijete), očí a tváře – bez ohledu na to funguje i na make-up, přičemž tohle její alternativní použití dříve v popisu bývalo, ale teď ho nevím proč nemůžu najít ani na oficiálních webovkách Biodermy, ale tak nebudu spekulovat, třeba tam na obalu nebylo ani dřív a všechny eshopy si ho jen přidávaly z vlastní iniciativy.



VŮNĚ


Sensibio H2O inzeruje, že je bez vůně, a nekecá. Pokud nějak voní, tak jako voda, takže nijak.
Odličovací micelární voda Vichy Purete Thermale se k této záležitosti nevyjadřuje, když si čuchnu k lahvičce, cítím jemnou vůni typu Nivea, při použití ovšem necítím nic.
ABCDerm H2O se nevyjadřuje a voní … zvláštně. Pokud jste někdy zkoušely parfém Les Saisons: Hiver od Van Cleef & Arpels, tak tohle je do jisté míry podobná vůně, jen samozřejmě o dost jemnější. Pokud jste nezkoušely, tak já si ji interně jsem pojmenovala jako nakrájená okurka na sněhu; což si popravdě nejsem úplně jistá, jestli vám úplně pomůže ;)



SLOŽENÍ

Všechny tři inzerují, že jsou bez parabenů (páč parabeny jsou fuj a taky zbytečné; ty osvícenější firmy už si všimly, že zákazníci už si všimli, takže to nadšeně uvádí jako velkou výhodu; aspoň zatím, až je legislativa zakáže, budou holt muset vymyslet nějaký jiný tahák)
Složení (INCI) jsem vám vyfotila, takže si můžete porovnat samy. Pokud bychom chtěli někoho kárat, tak Sensibio za PEG. V případě, že tam vidíte někde ještě něco diskutabilního, podělte se v komentářích.








CENA

ABCDerm vyjde vzhledem k poměru cena/obsah nejlevněji, nicméně si musím postěžovat, že část ji při použití zbytečně vycmrndám kvůli jejímu dávkovači, který upřímně nenávidím. Dávkuje totiž tak blbě=moc, že i když přiložíte tampon až k tesně němu, při druhém/třetím zmáčnutí stejně část vystříkne všude okolo, protože tampon to nepobere (a jedno máčnutí zase nestačí). Dá se vyřešit menším balením, ale tam to není tak výhodné. A ideálně by se to dalo vyřešit přelitím do menší lahvičky, jenomže tam to zase narazí na nemožnost vyšroubování (jak zelené, tak modré), a nějakou větší silou by se to neobešlo bez poškození uzávěru. Přitom si pamatuju, že šroubovací balení už jsem u Biodermy měla, takže minimálně dřív ho dělávali.
Vichy a Sebium jsou na tom cenově zhruba stejně.


Takže jak vidíte, vybírat můžete podle složení, vůně a momentální cenové nabídky, v účinnosti rozdíly nevidím.


A když jsme u toho odličování, tyhle suprově široké tamponky jsem potkala tuhle v Globusu, ideální velikost při silnějším make-upu (a nepouští chlupy, což není zdaleka automatické, jak jsem zjistila, Bel nechť zhyne).




A co vy - zkoušely jste ještě nějaké další druhy? A jaký byl výsledek?

Já slyšela ještě o micelární vodě od ZIAJA (která sice stojí jen 80 Kč a původně jsem ji chtěla prubnout, ale když jsem si přečetla recenze polských uživatelek (Ziaja je polská značka), zase jsem si to rychle rozmyslela, protože hodnocení typu "neuvěřitelně pálí", "měla jsem týden podrážděnou kůži" nebo "hlavně ne do očí" mě spolehlivě odradily) a od LA ROCHE-POSAY, kterou mám do budoucna v plánu.


Mimochodem, přemýšlely jste někdy, co je to vlastně ta micela? Já jo. Pokud se vám nad tím chemicky atraktivním článkem nechce spekulovat, napíšu vám své velmi zjednodušené vysvětlení - micela je molekula vodného roztoku, která v sobě obsahuje mýdlový čistič, při kontaktu s kůží, která má jiné povrchové napětí, než její obal, se naruší její mebrána, čistič se dostane ven, naváže na sebe to, co má být odstraněno, a vy vše lehce setřete tamponem.
Což je možná z odborného hlediska úplně blbě, ale princip je myslím správný :)

15 comments

2. ledna 2012 v 16:23

No a ... máš nějaké pořadí?

Mimochodem já sem milovala tampónky z DM, ale něco shnilého je ve státě Dm-áckém potože na podzim se jim radikálně začala horšovat kvalita a mírně se rozdělují, což před tím nedělaly.

2. ledna 2012 v 16:44

Ja mám Biodermu na akné a nesťažujem si :)

2. ledna 2012 v 17:02

@Day právěže ani ne, přijde mi, že prostě všechny odvedou službu stejně dobře ...
myslíš ebelin? ty mám/měla jsem taky docela ráda, právě to rozdělování jsem taky zaznamenala :/ ale furt to je nic, proti BEL! :) to člověk namočí a může pomalu hned vyhodit kus zcuckovatělý vaty, kvalitka

Anonymní
2. ledna 2012 v 18:17

Já mám vyzkoušené micelární vody od Avéne a Sanoflore a La Roche Posay. Avéne - srovnatelná s Biodermou, jen hezčí, štíhlejší obal. La Roche Posay - hůř odličuje, na oči jsem musela přidat odličovač. Sanoflore - úchvatná vůně kytiček. Ale! nehodí se na oči - přímo zakázáno a má nepraktický uzávěr - nějak moc velká dírka, či co. Cintám kolem. Pleť ovšem jako dětská prdelka. Vrátím se asi k Avéne a Biodermě. Kupuju je, když je akce 2 za 1. A

2. ledna 2012 v 18:30

Díky za tip, tu Avéne asi příště vyzkouším, mám tuhle značku hodně ráda, ale micelárku jsem ještě neměla.

7. ledna 2012 v 22:54

Mám vyzkoušenou jak růžovou tak zelenou Biodermu, obě jsou skvělé a miluju je. LRP také, nevidím v nich absolutně žádný rozdíl. Dostala jsem i micelárku od Yves Rocher a ta je taky úplně totožná, jen má decentní parfemaci. Jinak ve výsledku jsou všechny stejné. No a Ziaju jsem sehnala za 20Kč a je fakt tragická! Strašně mi vysušila obličej a špatně odličovala. Mám v plánu srovnání všech micelárek, co mi prošly pod rukala a o této tragické se chci zejména zmínit :)

7. ledna 2012 v 22:55

jo a zapomněla jsem na Avéne. Ta mi strašně krásně voní! Výsledek opět totožný, ale já mám ráda voňavé věci a zelená Bioderma a Avéne u mě po téhle stránce vedou :)

Anonymní
22. března 2012 v 19:15

Používala jsem ABCDerm bez dávkovače. K dávkovači nemám důvěru a tvoje recenze moje obavy potvrdila. A na odličovací tampony z DM mám stejný názor, pohoršily, ale mezi ostatními jsou stále moje jedničky.

Anonymní
16. dubna 2012 v 11:17

Zkušela jsem La Roche před cca. dvěma měsíci. Strašně, ale fakt strašně hryže v očích. Po odlíčení prvního oka jsem vypadala jako Boris Rösner. Uznávám, že chyba může být na mém přijímači, ale i tak letěla do koše velikým obloukem a s další zakoupenou lahví Sensibio jsem se mazlila a šeptala jsem jí, že už jí nikdy za nic nevyměním :-)

1. července 2012 v 10:45

Bioderma Sensibio H2O je pro mě nepostradatelná věc, nedávno jsem zkoušela od Avéne a hrozně mě pálila v očích, zůstávám u Sensibio :-).

5. ledna 2013 v 16:43

Z micelárek vede Avene pak Bioderma a pak Vichy (taková ta 3v1). Docela nedávno přišla do drogerek micelárka od Lirene, za tu cenu (cca 80 kč)je to bomba.

A odličovací tamponky jedině z Lidlu.

Anonymní
9. září 2013 v 22:31

nevim co vsichni maji s tou h2o..jednou v ramci biodermacke obrovske propagace jsem dostala zdarma vzorek sensibia...a dekuji, ze to bylo zdarma a v ramci euforie z propagandy jsem si ji nekoupila...nakonec jsem ji vylila, protoze takhle jsem se osypala naposledy po pouziti medu jako masky...(tehdy jsem nevedela, ze jsem na nej alergicka)

Anonymní
12. listopadu 2013 v 11:40

ani já nejsem z micelární vody nadšená. dostala jsem zelenou biodermu a řasenku mi rozhodně neodlíčí. věra

Anonymní
5. prosince 2017 v 15:12

Doporučuji odličovací tamponky zásadně ze 100% bavlny. Pokud obsahují microfibre, vždy vám minimálně půlka dávky micelárky nebo tonika steče na zem, než se stačí vsáknout do tamponu :-/.. kosmetičkaPA

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...