Jak se zbavit černých teček

22. února 2012




Zbavit sice dočasně (protože trvale se těhle otravných šmejdů zbavit prostě NEJDE), zato velmi úspěšně - a to pomocí masky ze zeleného (francouzského) jílu, kterou si sami namíchate. Osobně na černé tečky už jiného nepoužívám.
Přestože "namíchání" je tady asi moc vznešený termín - reálně vlastně jen smícháte jíl s vodou a hotovo - mám k tomuhle procesu pár vlastních tipů.

Jinak, už vyrobené masky s obsahem jílu samozřejmě sehnat jdou (já měla kdysi např. od Freemana), nicméně čistý jíl je prostě čistý jíl, a žádná maska, která ho obsahuje jen jako jednu ze složek, se mu účinky na černé tečky prostě rovnat nemůže. To říkám já :)


A TEĎ UŽ K POSTUPU:


Množství do misky sypu od oka, ale dalo by se říci, že je to 1 hodně vrchovatá polévková lžíce až 2 méně vrchovaté.





Následně přidáte druhou složku - vodu.

V návodech na netu se samozřejmě nejčastěji dočtete, ze vodu nalijete a zamícháte, simply.

Většinou následuje i varování, že jíl nemá přijít do kontaktu s kovem, tedy nemíchat lžičkou - každý to opakuje, ovšem bez podrobnějšího vysvětlení PROČ; jednou jsem po tom pátrala a ničeho rozumného jsem se nedobrala, prostě to jílu má nějak škodit; no tak ok, kov prostě vynechte, pokud by vás ho snad napadlo v nějaké fázi použít.

Mně je to každopádně jedno, protože já vodu do jílu nemíchám. To je hlavní specifikum mé přípravy masky. Vodu totiž do jílu nechávám pomalu nasáknout.
Jak jsem na to přišla, už dnes nevím, ale mám pocit, že jsem to kdysi někde četla jako tradiční postup.





Na množství výše uvedené dám 2-3 lžíce vody, které naliji po okrajích jílu tak, aby okamžitě zvlhčily cca třetinu množství v misce. Potom už ho nechám stát a čekám, až se necucá i zbytek - trvá to tak půl hodinky.
V případě, že byste ani po půl hodině neměli obsah komplet tmavě zelený, na suchá místa nakapejte (nebo nastříkejte) ještě trošičku vody, ale pozor, abyste to nepřehnali. Maska musí mít krémovou konzistenci ... našlehané smetany? třeba ... rozhodně nesmí být jogurtově tekutá.

Každopádně, celá tahle vodoanabáze chce jen trochu praxe v přípravě, po takovém třetím pokusu už nad množstvím vůbec nebudete uvažovat, ani ho odměřovat na lžíce.






Pokud by někomu vadil požadavek času na nasáknutí jílu (aneb masku musím udělat hned a nemám čas čekat ještě půl hodiny), samozřejmě vodu může i zamíchat, ovšem první postup má jednu hlavní výhodu.

Totiž, maska se má nechat působit nějakou dobu, ideálně alespoň 30 - 45 minut, ale klidně i 60 minut. Ovšem takovou dobu vám při zamíchání vody nevyschlá nevydrží a proto, aby se rychlému vysychání zabránilo, se v návodech jedním dechem doporučuje celou masku už na začátku přikrýt potravinářskou fólií (buď si do kusu můžete udělat otvory na oči a ústa, nebo na masku přiložit jen fólii na kousky).

No, tak jako každému podle jeho chuti, ale mně osobně byl pocit fólie na obličeji tak neuvěřitelně nepříjemný, že se to ani nedá popsat. Pokud vy fóliofobií trpět nebudete, klidně masku pro urychlení přípravy míchejte a pak přikrývejte.

Ovšem v případě, že jíl necháte sám nasáknout, žádnou fólii potřebovat nebudete. Z nějakého, mně z fyzikálního hlediska ne zcela jasného důvodu, zde totiž platí přímá úměra, že čím pomaleji se jíl nacucává, tím pomaleji i vysychá.

Vliv na rychlost schnutí má samozřejmě i tloušťka masky, z vrchovaté lžíce budete mít cca 3 mm masky. Pokud byste nanesli třeba 1 cm, nevyschne vám rychle ani při zamíchání ;) ale upřímně říkám, že 1 cm silné vrstvy na obličeji je velmi těžké dosáhnout :D a také to není přiliš ekonomicky výhodné.





Poté, co maska na obličeji alespoň trochu proschne (nemusíte čekat až do naprostého a totálního proschnutí, po 40 minutách ji klidně smyjte, ať je v jakémkoli stavu), omyji ji hodně teplou vodou.
Následně použiji peeling, opět smyji, obličej pořádně promasíruji hrubším ručníkem a jako finální fázi obličej znovu opláchnu, tentokrát ledovou vodou, která krásně stáhne póry a postmaskovou pleť ochladí. Vodu osuším už jen jemně.

Obličej pak namažu nějakým hodně výživným nebo hydratačním krémem (oblíbený mám pro tento účel Cicalfate od Avene).

Výsledkem je nádherně jemná pleť bez jakékoli stopy po černých tečkách.

Masku si dělám většinou 2x měsíčně, ale v případě potřeby můžete provádět i týdenní aplikaci.



KDE JÍL SEHNAT:
- na netu
- v bioobchodech
- v lékárně


Google vám dá na výběr spoustu možností, ale já osobně nejčastěji používám jíl od Nobilis Tilia, který vidíte na úvodní fotce (resp. na ní vidíte ještě staré balení, které třeba někomu může připadat neatraktivní, ale mně jeho stroze lékarnicko-chemická vizáž strašně baví, takže si do něj novou, teď už dyzajnově zkrocenejší, pixlu (viz níže) vždycky přesypu ;)




Měla jsem i jiné jíly, a nemůžu říci, že by některý byl horší nebo naopak lepší, ale Nobilisu dávám přednost proto, že
1) je to česká kosmetika,
2) certifikovaná přírodní kosmetika (takže ověřeně bez fujek v obsahu)
3) nejsnadněji se mi shání - nechce se mi totiž nikdy platit poštovné, ani lítat po všech čertech, takže si pro jíl chodím pravidelně na dvě místa v centru, a tam mají nejčastěji právě Nobilis.

Konkrétně ho kupuji buď v Biooo v Kotvě anebo v lékarně ve Vodičkovce, která je hned na jejím začátku, naproti tramvajové zastávce (pro kosmetiku ale musíte sejít do dolní časti obchodu, kam se dostanete buď přes lékárnu na úrovni ulice, nebo přímo z podchodu metra).


Jíl můžete míchat i s různě "obohacenou" vodou, třeba s různými bylinnými odvary nebo květovými vodami - kdysi jsem používala právě pleťovky od Nobilisu (nejradši jsem měla osvěžující kombinaci citron-grep), a občas jíl kombinovala právě s nimi, ovšem rozdíl v účinku jsem tedy žádný neviděla. Obecně vám ale jejich tonika doporučit můžu, jsou fajn (nemít micelárku, takže je používám doteď, ale od dob její nadvlády holt už žádnou další vodu nepotřebuji ;))




A co vy - zkoušeli jste někdy jíl? A jak vám vyhovoval?

35 comments

22. února 2012 v 20:56

velice zajímavé :) používám sice pleťovou masku obsahující jíl, ale jak říkáš, je to jen jedna ze složek. tohle se mi líbí jako taková "kúra" na ksichtík, pořádně masku nanést a nechat jí dlouho působit. asi až půjdu někdy kolem, podívám se jílu na zoubek :)

22. února 2012 v 21:02

Sakra, sakra, sakra, ono to fakt zabírá? Bylo mi to doporučeno mojí kosmetičkou, načež jsem skončila s obličejem čistým jako dětská prdelka, ale s krupičkovou vyrážkou po celým (upozorňuju celým) zbylým těle. Takže fakt nářež. Léčila jsem se z toho snad 2 měsíce na kožním a kožní mi furt tvrdila, že jsem udělala chybu v přípravě (jestli je to vůbec z toho). Pak mi to nechala dát trochu na předloktí a opět kolo kolem jako blázen. Jsem fakt naštvaná, že jsem zrovna na ten jíl přecitlivělá, zvlášť, když to fakt funguje...

22. února 2012 v 21:46

@dennidavkaironie to slyším sice prvně, ale alergie je holt možná asi úplně na všechno :) i když zrovna tady bych to fakt nečekala, zvlášť když se jíl doporučuje i na ekzémy a tak ...

22. února 2012 v 21:52

no, já se taky divím, protože (klepu) alergie fakt nemám , jen na tohle. Nevím, jestli to není spojený třeba s tím, že mám lupénku, ale tohle je zrovna přípravek, kterej mi fakt nesedl a docela mě to mrzí :-/

23. února 2012 v 9:35

to zní velmi zajímavě, že bych se konečně zbavila černých teček na nose???to by bylo skvělý...Taky mám masku s jílem, ale tohle vypad účinněji. Neměla bys foto před/po?

23. února 2012 v 16:27

Díky za tip, už koukám, kde ho koupit :-)

Anonymní
23. února 2012 v 16:43

kolik takový jíl stojí?

23. února 2012 v 17:34

o něco výš máš link přímo do eshopu; nobilis stojí cca 130 Kč pixla

23. února 2012 v 21:23

Hm, to vypadá nadějně! Černé tečky mě dost trápí a nechtějí zmizet... A za tu cenu by se to vyplatilo alespoň zkusit. Jen bych musela počkat, až bude přítel pryč, jinak by se smíchy neudržel:)

23. února 2012 v 21:49

@Veru tak ho za trest namaž taky :) jinak vtipně to vypadá hlavně s tou fólií :D

24. února 2012 v 10:33

už ho mám, dneska proběhne maska:)!to jsem teda zvědavá...

24. února 2012 v 16:25

on nesnáší i krém na obličej... tak si nedovedu představit, jak bych na něj dostala TOTO:) vzhledem k tomu, jak se chlámal, když mě viděl na hlavě s hennou (a folií a zimní čepicí), obávám se, že tohle by nemusel přěžít:)

25. února 2012 v 18:53

Podstoupeno i s folii, vypadala jsem jak z hororu ale jako tvl!:) funguje to:)

25. února 2012 v 18:55

Vypadá to velice zajímavě, vůbec jsem netušila, že se jíl v takovéhle formě prodává. Každopádně se mi to docela zalíbilo a budu si muset tu pixličku jílu taky opatřit :)

http://spicedchocolate.blogspot.com

13. března 2012 v 13:52

super tip !! to musím vyzkoušet :-)))

7. dubna 2012 v 13:26

Jsi moje poslední naděje na černé tečky, takže příští týden letím pro jíl a bude se zkoušet :D

22. července 2012 v 16:06

Ha, konečně sem ten článek našla :-D
Pod to mizení černých ťupek se klidně podepíšu. Fakt to funguje. Akorát mě nenapadlo si pak zrobit ještě peeling. No mosím to vychytat a dohnat příště :-)

1. srpna 2012 v 18:45

Dneska večer bude moje poprvé s franouzským jílem! :) Jsi mě navnadila, tak jsem si ji včera koupila ;)

14. listopadu 2012 v 19:19

včera jsem si jíl koupila, mam ho zrovna na sobě i s tím igelitem a vypadam jak největší blázen :D tak doufam, že to aspoň za to bude stát :)
ale nějak jsem to neodhadla a udělala jsem toho ještě tak na 2 lidi...dá se to nějak skladovat? nezkoušela jsi to?

Irča
1. ledna 2013 v 21:54

Asi si to co nejdřív půjdu koupit. Kéž by to fungovalo, nemůžu se těch potvor zbavit. Chci se zeptat jestli je to tohle, protože tam píšou, že to má šedou barvu, tak abych nekoupila něco jinýho :D http://www.biooo.cz/jil-francouzsky-ultrajemny-nobilis-tilia-p-2794.html

1. ledna 2013 v 22:05

@Irča jj, to je ono (jen tohle ma uz novou pixlu), barva uplne odpovida (ona je to sedo-zelena, nekdo vidi mozna spis sedou ;)

Anonymní
3. ledna 2013 v 21:28

Ahoj Mooro!
Jaký používáš peeling?
Díky moc za tenhle blog :-) píšeš skvěle! Často se při čtení nahlas směju a lidi po mě divně koukaj :-D

5. ledna 2013 v 0:14

@Anonymní :)))

bohužel nemám žádný oblíbený, všechny mi přijdou příliš jemné, takže to dělám tak, že si buď do nějakého gelu na obličej (případně nějakého toho jemného peelingu) nasypu trochu cukru a peelinguju se s tím

Anonymní
5. ledna 2013 v 0:33

Ty seš prostě geniální! :-) dík za radu...taky mi přijde většina kupovanejch peelingů o ničem

Oks.
2. března 2013 v 19:21

Skvělý tip, opravdu skvělý! Jíl si brzo koupím a vyzkouším!

Oks.
2. března 2013 v 19:50

A ještě jsem chtěla říct, že máš krásný rty! :)

Leňula
3. března 2013 v 10:13

Po skvělé recenzi tohoto jílu, jsem o víkendu navštívila veletrh Beauty v Letňanech, které se účastnila i firma Nobilis :) musím se pochlubit, jelikož tento francouzský jíl,l jsem u nich na stánku koupila za rovnou stovku (100ml) :) měla jsem největší radost a až se vyhrabu z postele, hned ho jdu vyzkoušet. Moooc děkuji za tip

19. září 2013 v 21:29

Ty bláho a já jíl používám jenom vnitřně. Bo jednou Bebe psala, jak to jako vysušuje kůži, takže já souchotina jsem to hned zavrhla.

1. března 2017 v 8:32

Ahoj,
děkuji za článek. Nepálí náhodou ten jíl na obličeji? :)

8. prosince 2018 v 22:54

Starej se už na stará kolena totálně zbláznil a ten jíl konzumuje (asi někde vyčetl, že je to na detox či co). Nevíte jestli je to v pořádku a nemůže si rozhodit střeva či organizmus? Máte s tím někdo zkušenosti? Ev. co jiného místo toho doporučujete? Myslím, že evropani by měli konzumovat to na co jsou zvyklý jako jejich předkové a neexperimentovat s importovanými komerčními "in" produkty , protože s tí někdo kšeftuje. Co když ty produkty nejsou pravděpodobně pořádně ověřené či testované a je to obyčejná hlína? Na obličej to může být ok a fungovat, ale vnitřně ? :O

Anonymní
24. června 2023 v 17:44

Aaa, koukám že diskuze je tady už nějaký pátek.. Neva. Mě černých teček zbavila čistící pěna na obličej Lobey. Do té doby jsem je měla taky pořád, občas mackala a podle toho vypadala :D... Takze díky Lobey (Česká značka, za českou cenu, cca 350kc) tohle už je minulost!!

24. června 2023 v 17:48

@Unknown
Vnitřní užití je úplně v pořádku! Asi jste nenarazil na žádnou stránku kde se o tom píše.. Je to normální, já to pila asi tak pred 20lety na proscisteni střev, teď se k tomu vracím. Je to příroda. A jestli je to lokální nebo ne? Kdo ví?? Je to hlína, jsme na Zemi.. Tak proč ne? A kdo ví co opravdu jedli naší předci??

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...