Stylové ponožky

20. července 2012



Dokonalý ohoz dělá důraz na detail. A tímhle detailem jsou i pěkný ponožky, který se kdykoli a kdekoli nestydíte v případě potřeby někomu ukázat.

Většina lidí si asi vystačí s nějakými čistými a neděravými, bohužel u mě vyvěrá zrovna v téhle oblasti oděvních doplňků jakási děsivě světlejší stránka osobnosti :D ... takže jestli něco nemůžu, tak obyčejný jednobarevný ponožky, a jo spadaj sem i černý, zcela nečekaně.
Ponožky mě prostě bavěj barevný a s nápaditým vzorem. Ale tady se konzervatismus přece jen způsobně hlásí o slovo, protože ze vzorů mám stejně nejradši argyle (viz foto - typicky anglický vzor geometricky propletených diamantů, v češtině se mu často říká káro, nicméně to odmítám akceptovat - káro je kostka, něco jako tartan, ale rozhodně ne argyle, proto zůstává u tohohle původního označení s tím, že český ekvivalent prostě není - pokud ho náhodou znáte, tak do komentů ;).




Ovšem když to maj bejt ponožky stylovky, tak argyle nesmí být pochopitelně nudně klasicky tmavej, takovej by akorát vzbuzoval dojem, že jsem je ukradla taťkovi ze šuplíku. Kdepak, ideálně růžovej a pastelovej, holčičí, vítejak. No, a tady se dostáváme k podstatě článku: kde sehnat nějakej baby pink argyle? Mám pocit, že jsem ho v kamence asi nikdy nepotkala. Ovšem to mě už léta nemůže zastavit, protože existuje místo, kde seženete cokoli, co vás napadne. Doslova. Ono kouzelně místo se jmenuje Ebay ;))) Takže jo, už léta na ebayi nakupuju (mimo jiný) ponožky. Když na to někdy s někým přijde řeč, tak většina nechápe, že něco tak nudnýho, jako jsou ponožky, si tahám poštou ze zahraničí, že mi to za to stojí. Nj, stojí, důvodů je několik:

  • nápaditý dyzajn a vzory, přesně podle mých představ
  • velký výběr
  • prodejci z UK (žádné clo a DPH, rychlé doručení)
  • cena - pořád jsme na Ebay, že jo, takže krom toho, že jsou tyhle ponožtičky vzhledově super, tak jsou i dost levný ;) což by člověk, pokud zná jako netradiční ponožky jen třeba ty do zblbnutí propagované Happy Socks s OLOL cenou kolem dvou stovek za pár, fakt nečekal

Na Ebayi totiž na ponožky samozřejmě existují speciální eshopy, které je nabízejí rovnou ve velkém (kdo by si kupoval ponožky z ciziny po páru, že, to je opravdu trochu přitažené za vlasy). V aukci nabízí vždy minimálně 3 páry, častěji alespoň 6 a výjimkou nejsou ani sady po 12 nebo 24. Nabídka je široká, jak do vzorů, tak do typů (takže klasika, nártové, pod kolena, nad kolena ...). Cena za 6 párů se pohybuje nejčastěji mezi 200 - 300 Kč, záleží na prodejci - což je fakt deal. Méně než dvanáct párů najednou jich většinou nikdy nekupuji.



  • skvělý materiál - bez ohledu na to, že vybírám většinou různé prodejce a různé vzory, tak materiál volím vždy ten stejný/podobný, ukázku vidíte na fotu - přes 80% bavlny, trosku umělotiny a lycra/elastan - výsledek je super pružný a na dotek příjemný a hebký, přitom nikde nic neškrtí, ani neleze a neshrnuje se




  • kvalita - za tu cenu to člověka logicky napadne :) vzhledem k tomu, že takhle ponožky nakupuju už několik let, můžu to dost fundovaně posoudit, a tedy konstatovat, že z výše zmíněného materiálu drží opravdu neskutečně ... neopírají se, necuckují se, nevytahávají - i přesto, že nedodržuju doporučenou teplotu (40 °C), ale peru skoro vždy na šedesát, tak některé páry mám ještě z první dodávky. A taky se občas přistihnu, že si říkám, že by se mohly opotřebovávat rychleji, ať si můžu zas objednat další vzor :D Když se pak někde na patě udělá dírka nebo tam látka trochu prořídne, tak je rovnou vyhazuju (nějaké látání a používání "nadoma" nepřichází vzhledem k ceně a nabídce v úvahu).

Pro rychlé vyhledání ponožek tohoto druhu v džungli Ebaye stačí otevřít http://ebay.co.uk a do vyhledávače vložit svojí představu, např. 6 argyle socks - vyjedou vám pravě sady od prodejců specializovaných na ponožky. Místo argyle ale můžete doplnit cokoli, co chcete (proužky, hvězdičky, srdíčka, puntíčky ... něco to najde vždycky). V případě, že najdete cenu a poštovné, které vám vyhovuje, tak stačí už jen prodejci prolézt eshop, jestli tam nemá ještě nějaké další/lepší, cenová politika bude stejná.
Pokud byste chtěli nějaký konkrétní typ, tak já mám v oblibě třeba prodejce Louise23, kde jsem nakupovala už několikrát. Přes 100 000 feedbacků a hodnocení 99,9 % mluví jasnou řečí. Na druhou stranu, ponožkáři obecně špatné hodnocení ani nemívají, takže vybírejte vyloženě podle vzoru, který se vám líbí, a podle ceny. Fantazii se opravdu meze nekladou ;)









A pokud byste, stejně jako já, měli slabost pro argyle a ještě byste se chtěli plácnout přes kapsu, tak doporučuji tradiční britskou značku Pringle of Scotland - sice si připlatíte tak dvojnásobek, ale zase budete mít na ponožkách pěknou výšivku a ty jejich barevné kombinace jsou prostě super :) (mimochodem mají s argyle i ty nejlepší svetry ;)





Btw. pokud se do kategorie ponožek trochu ponoříte, brzy zjistíte, že to je kategorie, kde si lze i velmi slušně přivydělat :D a to prodejem použitých ponožek lidem ... reagujícím vzrušivě na netradiční podněty :DD prostě úchylům. Tyhle aukce poznáte časem hned: ponožky jsou vyfoceny na nohou, jedná se o aukce s private bidding (ve feedbacích prodejce pak nevidíte, kdo danou aukci vyhrál) a vždycky je v popisu napsáno, že ponožky jsou vyprané (ano, na ebayi se samozřejmě nesmí oficiálně prodávat nevyprané prádlo - jak to je ovšem ve skutečnosti, se můžeme jen domýšlet ;) úchylové moc dobře vědí, na co přihazují, a na nevyprání si rozhodně stežovat nebudou) - ukázkový příklad - tady nick prodejkyně nepřipouští pochyby, ale často to tak zjevné rozhodně není, zvlášť nováčkům. Takže prosím vás - na tyhle aukce, bez ohledu na to, jak moc se vám bude líbit vzor, nepřihazujte :DD


P. S. v průběhu psaní postu jsem nakonec nedokázala odolat a nakonec si odklikla alespoň 3 nový páry ... no není to taky jistá úchylka? ;)))



Co vy - kde kupujete ponožky? A řešíte nějak jejich dyzajn, nebo dáváte přednost jednobarevné klasice, příp. je to vám to úplně jedno?

19 comments

20. července 2012 v 18:49

Ja mam niekedy problem v sufliku najst obycajne konzervativne ponozky, vsetky su farebne, vzorovane, obrazkove ... mamca robila v jednom textile, takze som zasobena asi do konca zivota krasnymi, kvalitnymi a hlavne lacnymi ponozkami...a mam aj tieto, mam ich asi 5 rokov a su stale v pohode :D (su dost hrube, takze ich nosim len sem tam v zime)

20. července 2012 v 18:58

Černý fusekle beru z tesca na kila. Barevný mám taky ráda, většinou je kupuju v "ponožkárně" (=maj tam jen ponožky a punčochový zboží) u nás ve městě. Výběr docela velkej a ceny těm tvejm (při akcích) docela konkurenční. Argyle miluju hlavně na svetrech a vestičkách (a díky za obohacení slovní zásoby - doteď jsem tomu říkala "takovej ten Oxford" :-)).

20. července 2012 v 19:00

Můro, já tomu vzoru říkám tiše "poškrtané píče", ale asi to nebude uplně reprezentativní označení.

20. července 2012 v 19:08

jsem taky ujetá na ponožky na rozdíl od tebe na jednobarevné. ale ty musí být... červené, zelené, žluté, fialové, růžové, jedovaté, neonové, výjimečně snesu i proužkové nebo tady ty, co máš ty, cokoliv, hlavně ne černé a šedé... a taky nemám dva páry ve stejné barvě, to je nuda.

ovšem mám problém ten, že kdekoliv koupím jakékoliv ponožky, tak do půl roku jsou roztrhané, zase je dobrý, že můžu pořád nakupovat...

20. července 2012 v 19:13

Skvělej článek!!! Já ponožky na Ebay nenakupuju, protože nosím jen klasické nudné černé nebo bílé :-) Ale kdybych si chtěla nějaké objednat, určitě se mi budou Tvé rady hodit :-) Anebo začnu prodávat své nošené ponožky :-)))

20. července 2012 v 19:18

@Zu :D ale zas takovej inzerát "koupím/prodám svetr s poškrtanou píčou" by jistě vzbudil pozornost :DD

20. července 2012 v 19:19

@trb když nad tím tak přemýšlím, tak neonové bych v rámci trendu teď taky možná snesla ... hmm :))

20. července 2012 v 19:21

@Simone ♥ díky :) no hele, neříkám, že nad tím čas od času neuvažuju :D - protože ta mezinárodnost by z toho dělala i docela bezpečnej byznys :DD

20. července 2012 v 19:23

@dennidavkaironie já bohužel žádnou ponožkárnu neznám, asi daň za život v nákupákách ;))

20. července 2012 v 19:58

Většinu ponožek mám z tesca, vyhovují mi, a kupuju zásadně barevný nebo vzorovaný. Jednak se mi to líbí, ale hlavně je to praktický. Asi jako každýmu se mi stávalo, že po vyprání jsem seděla nad bílo-šedo-černou hromadou, a zaboha sem nemohla najít dvě stejný ponožky. Takhle to vidím na první pohled. :D

20. července 2012 v 20:03

ponožky nosím jen kotníčkové a nejlépe černé, tak tyhle mě zrovna neoslovují :)

21. července 2012 v 1:03

A jéje, barevné ponožky...to je moje úchylka. Kupuji teda obvykle nějaké obyčejné (nejčastěji na stánku na vltavské), ale tyhle jsou skvělé. Myslím, že už vím, co bude moje příští objednávka na ebay :).

21. července 2012 v 14:35

Na ponožky mám úchylku, moje okolí to nechápe a já nechápu je. Mám možná troje černý, jinak si nevybavuju, že bych měla nějaký další ponožky jednobarevný/bez vzoru. Už je skoro ani nemám kam dávat, ale vždycky si musím pořídit další, to je snad jasný. :D A kupuji je náhodně, vždycky když mě někde nějaký pár oslní... :)

21. července 2012 v 22:12

Ty růžové bych brala všema deseti. Možná spíš dvaceti! :-D

22. července 2012 v 22:21

To já mám taky moc ráda barevný nápaditý ponožky... a mimochodem ty se srdíčkama jsou vážně úžasný... jdu objednávat! :D
I když mnohem radši mám ty nudný hnusný a neoriginální sportovní, protože jsou daleko pohodlnější.

23. července 2012 v 22:10

Zrovna barevným ponožkám jsem nikdy na chuť nepřišla. Neumím je kombinovat, často mi připadají příliš dětinské nebo jen divné. I když jsem na několika fotkách viděla skvělá podkolínka. Chtělo by to fotky v civilu, nápady jak tyto ponožky nosit. Já zůstávám u černých. Veronika

23. července 2012 v 23:02

@U dvou Verunekno hele ... natáhneš si, je, jo, a ... vezmeš si boty :D
nehledej v tom žádnej větší smysl, to jsou ponožky, který nejsou normálně vidět samozřejmě (jako jakýkoli jiný ponožky), jen narozdíl od obyčejnejch jsou nápaditý ... ponožky, který by byly v botech vidět vyloženě nesnáším (třeba do lodiček je to děs běs)

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...