Speciální náplasti na rány ... aneb když vás pokouše zombie

11. prosince 2012

Anebo když jste podobně šikovný jak já.

To bylo tak - vytahuju plech z trouby, absolutně nic zlého nečekaje, a najednou *chrst chrst*au*doprdelecotosakra*auuu*
... no kdo mohl tušit, že máslo se z tý buchty tak nějak odloučí a zákeřně využije toho, že jsem zrovna použila plech bez okrajů, aby se mi při vytahování vylilo na nohu ... ts, nic takovýho se mi nikdy nestalo.

Nevychrstlo ho moc, tak lžíce, ale zrovna mi trefilo horní část chodidla. No bolelo to jak čert a okamžitě se udělal puchýř, takže jsem na nohu připlácla na hodinu pytlík hrášku, puchýř splaskl a vypadalo to, že to bude ok. Páč trocha rozpálenýho másla ... to přece nic není, ne? Kdyby to byl olej, tak neřeknu, ale ještě jsem neslyšela, že by se někdo nějak víc opařil máslem. Dokonce i středověký tresty zarhnovaly jen vaření lidí v oleji - ale teď už je mi jasný, že asi jen kvůli tomu, že to bylo levnější. Ukázalo se totiž, že rozpálený máslo je úplně stejnej šmejd jako rozpálenej olej.

Zhruba týden to bylo jen tak začervenalé po puchýři. Po týdnu se ale rána rozhodla, že se nedá bez boje a začla zásadně měnit taktiku. Jako - vypadalo to děsně, minimálně jak když vás fakt pokouše zombie. A samozřejmě i bolelo (fotodokumentace z procesu hojení se nedočkáte, nemusíte se bát ;)) fakt nic, na co by byl pěkněj pohled). Obout jsem se skoro nemohla a zdálo se, že celá věc bude chtít nějakou vychytanější léčbu než jen namazat krémem a zalepit.



Jako první jsem si vzpomněla na Hemagel - český patent na principu mokrého hojení, který v reklamě používali právě na popáleniny, na které úžasně zabíral. Což znělo ideálně.
Jednou jsem ho už i měla, jen tak na příležitostné škrábance, a myslím, že byl fajn. Takže hupky dupky (resp. spíš pajdy pajdy) do lékárny, hemagel zakoupen, noha namazána. Zalepit běžnou náplastí jsem si netroufala, takže jsem to nechala volně dýchat. 
Zkoušela jsem to s ním asi tři dny, ale nějak to nezabíralo. Rána vypadala spíš hůř. Rozhodla jsem se přečíst si návod a zjistila jsem, že to přece jen chtělo zalepit - třeba něčím s názvem mastný tyl. No, nic takového jsme doma pochopitelně neměli (leda bych svoji černou tylovou tutu sukni protáhla olejem; máslem ne, s tím už se neka), takže tentokrát do lékárny vyslána máti (ja už na botu nemohla ani pomyslet). 




Místo s tylem (což mě zklamalo, byla jsem zvědavá, jak to vypadá) přišla s krabičkou speciálních hydrogelových náplastí na spáleniny Cosmos od Hartmann. Podle popisu (tlumí bolest, chladí, rychle hojí, může zůstat na ráně několik dní, zvládne i sprchu) to vypadalo velice slibně.

Takže Cosmos nalepen a čekala jsem vyhojení kosmickou rychlostí - zvlášť, když se náplast na pohled zdála dost schopná, a to i po stránce velikosti, protože ránu pohodlně zakryla ještě s velkou rezervou.


 
Líbit se mi přestala brzo - zaprvé o nějakém chlazení a tlumení bolesti nemohla být ani řeč - rána začala bolet fakt hodně hodně, s Hemagelem to bylo ještě super. Zadruhé, po cca 5 hodinách se začala na krajích odlupovat, protože vlhkost z rány nedokázala (bez ohledu na promíčko) absorbovat ani trochu. Že zvládne 3 dny a sprchu? Haha.
Ale tak, co s tím ... byly tam tři, tři jsem za tři dny spotřebovala a rozhodla se nějakým speciálním léčivkám dát ještě poslední šanci.





Lékárnice jako další možnost nabízela máti polštářky na puchýře od Compeed. 
Na spáleninu by mě to sice samotnou vůbec použít nenapadlo, ale lékárnice to přece musí vědět líp, no ne?
A čučela jsem - ono to bylo fakt funkční!
--> nepálily
--> držely naprosto skvěle - fakt se ani nehly, přežily sprchu i boty
--> a držely tak skvěle proto, že jejich materiál je očividně mega vymakanost ... náplast sama o sobě má tak milimetr, ale po nalepení do sebe naprosto spolehlivě nacucává veškerou vlhkost a začne bobtnat směrem nahoru - ten milimetřík dokáže narůst až na centimetr do výšky. A pořád drží. Neuveřitelné :)
--> hojily, kůže byla po týdnu úplně zacelená
--> a jako bonus jsou neprůhledné - kdežto u takového Cosmosu mohl člověk akorát obdivovat, jak to pěkně nechutně vypadá, a přemýšlet, jestli z toho pohledu omdlí teď, anebo až za chvíli



Celej tenhle proces zkoušení trval cca tři týdny a byla to celkem drahá sranda. Ale všechno zlé ... známe to - alespoň vám o (ne)funkčnosti výše zmíněných teď můžu poreferovat a všema deseti doporučit právě Compeed. V období předvánočního pečení se to možná hodí (ale doufám, že ne :).


Zkoušeli jste některý z těhle lepíků? Nebo máte na spáleniny nějaký vlastní spolehlivý recept/přípravek?

36 comments

11. prosince 2012 v 9:41

Teda fouk fouk na bebi. Snad uz je ok. Takovehle testovani bych zazit nechtela. Ale to dobre je, ze pro priste uz budes vedet. Ale radsi nevedet, co? :)

11. prosince 2012 v 9:59

auuu :-(

No Compeed ja pouzivam ty jejich na opary a jsou skvele! S touhle nemam zkusenost, ale diky za tipy

11. prosince 2012 v 10:07

Teeda, nezavidim, ja tento compeed pouzivam na puchyre, ako tomu hovorite vy a je skvely :)

11. prosince 2012 v 10:19

@Lucifrid jj, radši bych si tuhle zkušenost odpustila :D bebí už oka, je to zahojený, až teda ne tu jizvu .))

11. prosince 2012 v 10:21

@Blondýna na opary jsem zase nezkoušela já:) já na ně mám takový vlastní ehce brutální postup, ale zas jsou brzo pryč :D

Anonymní
11. prosince 2012 v 10:41

Na Compeed nedám dopustit. byla jsem k tomu poměrně skeptická, ale rozcházení martensek v září mě přesvědčilo, že to je opravdu chytrý vynález. Jen jsem se k nim musela propracovat podobnou cestou jako ty - kdybych je koupila rovnou, mohla jsem dost ušetřit.

11. prosince 2012 v 10:53

sranda ako ťa zradí ten "super" produkt a zrazu príde čosi úplne na niečo iné a hurá! :D

11. prosince 2012 v 11:28

Compeed jsou fakt super, v lete jsou nejlepsim spolecnikem. Jinak na vsechny skrabance popaleniny pouzivam americky Neosporin, jakasi antibioticka mast prvni pomoci, kterou tam pouzivaji uplne na vsechno a musim rict, ze to fakt skvele zabira a vse se hoji rekordni rychlosti! A nedavno jsem narazila na antisepticky krem od Himalaya, tak budu muset vyzkouset=)

11. prosince 2012 v 12:21

Náplasti na popáleniny jsou fajn, ale chce to nalepit brzy po popálení, pak to fakt funguje (taky jsem nešika, takže jsem měla pár možností to vyzkoušet).

11. prosince 2012 v 13:09

Šikulka. Já si jednou o Vánocích popálila ruku karamelem, to bylo taky fajn, ale myslím jsem to ani ničím nelepila, ono taky co si chceš přilepit na dlaň...:)Nicméně díky Tvému článku už vím, jak na to, kdyby něco..;)

Anonymní
11. prosince 2012 v 13:23

Já mažu spáleniny (a to jak ty vzniklý o olej nebo o horké cokoli, tak ty od sluníčka) Fenistil gelem. Pomáhá to, chladí, zklidní. V létě jsem se fakt hodně spálila a ani jsem se nezačla loupat, stačily dvě namazání.

11. prosince 2012 v 13:29

díkybohu jsem se nikdy nijak extrémě nespálila, ale kdyby náhodou (tuk tuk), obrátím se na tvůj článek :))

11. prosince 2012 v 16:39

Ty poslední polštářky na puchýře jsou super, když jsem měla odřené až skoro do krve nohy z bot, krásně to ránu zahojilo a hlavně rána tolik nebolela, jen mi došlo až po tom co náplast nešla absolutně sundat, že se tam má nechat aspon tři dny :D A naprosto tě chápu. tohle se mi stává věčně. Naposledy jsem si vylila vařící omáčku na dlaně :D
http://nemesisjournal.blogspot.cz

Anonymní
11. prosince 2012 v 16:45

Dobrý tip! Díky...
Při vaření se pálím pravidelně...
Hema gel používám na opary - ale až na zaschlý strup. V tom případě mi pomáhá...
PS: Doufám, že už jsi už jsi úplně "zahojená"...

11. prosince 2012 v 18:08

Já si v létě spálila nohu o výfuk motorky. Bolelo to jak prase. Kousek kůže se mi připeklo, takže to bylo až na maso. Používala jsem na to ten hemagel a dobrý. Jen jsem trošku kouzlila s tím krytím, protože pod krytem se to sice líp hojilo, ale zas se mi k tomu krytu vždycky přichytil kousek kůže v místě, kde jsem si to propálila na maso. Ale jo, zvládli jsme to dobře. Teď už to skoro není vidět. Himalaya antiseptický krém přišel na řadu v druhé fázi, kdy už to bylo Ok zacelené na tu novou kůži.

Anonymní
11. prosince 2012 v 19:45

Koukam, ze jsem mela brat Compeed, kdyz jsem si po 8mi hodinach zbesilyho tancovani udelala puchyre, ktery jsem pak inteligentne zalepila naplasti na puchyre, se kterou se mohlo sprchovat. Pod sprchou to navlhlo, ja blbka to tam nechala a hojilo se to snad 5 tydnu, pamatku mam jeste dneska:D Tak priste beru Compeed! -A.

11. prosince 2012 v 21:12

Ty náplasti Compeed jsem objevila v drogérko-lékárně v Londýně po celodenním šmajdání po tomto městě v očividně nevhodné obuvi. Sice jsem se při jejich ceně kroutila jak had při vědomí, kolik hadříků by za to mohlo být, ale je fakt, že mi moc pomohly a opravdu fungují, takže jsem dodatečně těch utracených liber ani nelitovala. Prima článek :)

11. prosince 2012 v 21:28

@Blondýnaklidne, ale asi to hned tak nekdo nebude chtit delat :D jde o to, ze vetsina lidi si na ty puchejrky dava treba pastu, nebo tak neco, aby to vysusilo ... no, to se mi vubec neosvedcilo, spis to bylo vzdycky horsi a vic napuchly - takze ja si naleju na tamponek pletovou vodu s alkoholem (a kdyz ji nemam, tak proste nejakej alkohol, treba whisky, vodku), pritisknu na puchejrky, pripadne parkrat pretru a je vypaleno (ajo, trochu to bolí ;) - pak hned namazu silnou vrstvou indulony - tohle delam tak 2 dny, tak 3x denne - pak uz je to zahojeny a uz jenom promastuju ... za dalsi dva dny uz je tam jen trochu zacervenala jizvicka, nic, co by bylo videt ;)

11. prosince 2012 v 21:29

@Talka tak to vubec neznam, ani jednu, diky za tip

11. prosince 2012 v 21:30

@Hanča Zajda tak to mozna bylo i tim, ja tam tu pruhlednou dala az tak po tydnu, kdybych ji dala rovnou na ten puchyr, treba to zabralo lepe ..

11. prosince 2012 v 21:32

@An. uáá, tak to muselo bejt taky děsný, karamel je od pohledu pekelná věc, pokud by se měl dostat blíž ke kůži

11. prosince 2012 v 21:38

@Mishulka uf, ještě lepší
právě jsem nechtěla, aby se mi ta rána přilepila k náplasti, tak jsem to radši hojila odkrytý no ..

11. prosince 2012 v 21:40

@Kinginrinhaha, presne - taky jsem si je poprvy koupila v Londyne na oddelany nohy :D a k nim jeste takovou levnejsi kopii z Boots, ale ta rozhodne tak nedrzela - takze tady vyjimecne plati, ze cena odrazi kvalitu

12. prosince 2012 v 9:00

@Černá Moora
Tyjo... tak to je zajimavy.. uz me parkrat na padlo dat na to alkohol - kdyz jsem byla hodne nastvana :-)))

No hele jestli za 3dny bude pryc, tak to priste fakt zkusim :-)

12. prosince 2012 v 9:24

@Blondýna zkus no :) za ty 4 dny tam fakt mivam uz jen takovy zacervenani, nic, co by neslo zakryt leskem

12. prosince 2012 v 9:26

@Blondýna a obcas to promaznu i tea tree olejem - je to prirodni antiseptikum, takze mirni bolest, a fakt jo, po namazani se to znecitlivi :)

12. prosince 2012 v 20:08

Hlavně, že už jsi v pořádku... Zní to strašně! S náplastmi zkušenosti nemám, na popáleniny okamžitě aplikuji olej - ideálně třezalkový, když ale zrovna není, tak rakytníkový případně kokosový. Zhydratuje to, takže rána nepraská a navíc působí antiviroticky atd. Na rány od žehličky a sporáku to zabírá:) Veronika

13. prosince 2012 v 8:47

Já jsem si jednou opařila obě ruce vařicí vodou a co nám poradili na nějké pohotovosti po telefonu fakt zabralo- než dorazil někdo z lékárny, tak místo ponořit do ledové vody, tím se zklidní a nebolí, pak namazat hustě Infadolanem (mastička volně prodejná v lékárně, cca 50-60 Kč?), převázat gázou/obvazem, zalepit náplastma a vydržet to cca 3-4 dny, nenamočit a pak jsem to sundala a až na jednu malou jizvičku, která už se docela vytratila prostě zahojeno. Je to vážně zázrak, od té doby ho mažu na všechno na co to jde;-)

13. prosince 2012 v 13:56

@Černá Moora
Tyjo to mas pravdu.Proc jen me TeaTree nenapadlo?? :-) Diky zarady, casto na to trpimm, takze zkusim.

13. prosince 2012 v 22:07

Z tohoto důvodu nepeču. Páč znám svou šikovnost:-D. Ale jasně, v tomhle případě je máslo ten viník:-)

29. března 2013 v 19:43

Také jsem se holky spálila pri pečení a použila jsem náplast Cosmos Na popáleniny během několika hodinek po incidentu a musím říci, že to opravdu zabralo a bolelo méně. Nikdy by mě nenapadlo na to dát náplast na puchýře, zajímavý nápad :D.

26. července 2013 v 11:29

Věřím, že máslem se spálit dá, vařila jsem špagety a spálila jsem se o špagety :D omylem vy vypadl hrnec do dřezu a všechno to vyšplíchlo, akorát to schytal obličej a krk. Na obličeji není ani památky, ani puchýř nic, ale na krku to bylo horší. V lékárně nám dali taky hemagel, který je na jeho "účinnost" mírně předražený a nepomáhal. Na konec jsem si na to dávala poopalovací krém (ránu jsem neměla otevřenou) a příjemně chladil a vše je v pohodě :D

28. března 2014 v 10:01

Já si ruce popálený od oleje (dost větší oblast hřbetu levé ruky a dlaň a prsty pravé ruky) zahojila rychlostí blesku výrobkem od Urgo - krytí na spáleniny, ne náplast, ale taková mastná mřížka, co se překryje sterilním čtvercem a převáže obinadlem. Bolet to přestalo prakticky hned (předtím jsem to několik hodin chladila ledovými obklady a vodou a bolet to nepřestávalo), puchýřky se vytvořily jen minimálně a za pár dnů jsem už chodila bez obvazu.

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...