Děsně nudnej post o přírodní kosmetice

17. března 2013

Název výjimečně ani moc nekecá, tak bacha :D

Post mám rozpracovanej už asi dva měsíce a pořád jsem se nemohla dokopat k dopsání, páč se obávám,
že to bude takovej ten případ moc práce x malá odezva ... no kolegyně asi věděj ;) často jsou totiž nejčtenější ty články, co daly nejmíň práce. Jenže mi zas přijde, že by mohl být pro někoho docela užitečnej. Budu se tedy snažit téma podat stravitelně, stručně a pokud možno tak, abyste u čtení neusnuli.

Recenze na přírodní kosmetiku potkávám čím dál častěji, ale všimla jsem si, že někdy jsou ohledně ní tak trochu zmatky, nejčastěji dva:
1) co to vlastně je
2) k čemu to je

No a k tomuhle bych tady chtěla něco říct.

1) CO TO JE  

Těžká otázka, zákonná definice neexistuje a každý výrobce si označení přírodní kosmetika může používat, jak chce.

Ale světlo na konci tunelu definiční bezradnosti přece jen poblikává. Když totiž člověk, co si jede na přírodní kosmetice, o přírodní kosmetice mluví, má na mysli jen jednu jedinou věc - KOSMETIKU S CERTIFIKÁTEM. Nic jiného nelze za přírodní považovat.

Aby to nebylo zas tak jednoduchý, tak certifikát není jeden jedinej, co vládne všem, je jich víc. Ale všechny ty nejznámější certifikáty jsou stejně spolehlivé, pokud jde o obsah kosmetiky, která se jimi honosí.

Probíhá to tak, že když výrobce naplní požadavky toho kterého certifikátu, může si ho lípnout na obal. A zákazníkovi už jen stačí vidět jeho značku a hned ví, že tenhle výrobek je ok a splňuje předem dané standardy a nemusí tedy zkoumat složení.

Standardy jsou u certifikátů taky vždy trochu různé, ale tohle je na tom právě ta nudnější část a jejich detailním vypisováním vás nebudu otravovat, protože přestože se liší, v základu jsou hodně moc podobné. V zásadě je to vždy tak, že certifikovaná přírodní kosmetika NESMÍ obsahovat:

  • syntetické konzervanty - např. parabeny
  • ropné deriváty - parafín, PEG, silikony
  • geneticky modifikované organismy
  • syntetické vůně a barviva
  • výrobky ani výchozí suroviny testované na zvířatech
  • suroviny z mrtvých zvířat.

A naopak MUSÍ obsahovat: 
  • převážnou část složek přírodního původu (v jejich obsahu na % se certifikáty právě nejvíc liší)
  • část z těchto složek z bio zemědělství



Certifikát BDIH

Nejznámější a nejstarší certifikát. Na obalu hledejte tuto značku:






Cetrifikát ECOCERT

Na obalu hledejte:







Certifikát NATRUE

Na obalu hledejte:







Certifikát CPK

Jediný český certifikát, více info zde: http://www.kez.cz/prirodni-a-bio-kosmetika

Má dvě formy, CPK a CPK bio (bio musí mít jistou část složek z bio zemědělství).

Na obalu hledejte:










2) K ČEMU TO JE

Někdy čtu v recenzích bio výrobků věci jako "nebylo to špatný, ale stejný pocit po použití mám i u normálního krému, co stojí třetinu, tak nechápu, proč kupovat tohle".

To je projev naprostého nepochopení smylu přírodní kosmetiky, kdy hlavní myšlenkou je zhruba to, že při výrobě konvenční kosmetiky se používají látky, které škodí jak zdraví, tak přírodě. A právě těm se přírodní kosmetika chce vyhnout. Proto ten důraz na složení, proto certifikáty. Přírodní kosmetika má fungovat v zásadě stejně jako konveční, jen u toho neškodit. A že to je někdy docela oříšek, protože konveční kosmetika má s neomezeně použitelným koktejlem syntetických látek dost usnadněnou pozici (stačí si představit třeba silikony, ty by na pohled vyhladily pleť i mumii, pak už není třeba se ve zbytku složení např. krému ani moc snažit - narozdíl od kosmetiky přírodní).


4) CO KDYŽ CERTIFIKÁT NENÍ

Tak není no ;) Když kosmetika nemá certifikát, neznamená to automaticky, že je složením vražedná. Jen se prostě do složení musíte začíst a nestačí jen zkontrolovat štempl na obalu. Je to pracnější a vyžaduje trochu znalostí, ale dá se to.


3) MŮJ NÁZOR

Jednu dobu jsem přírodní kosmetiku používala v převážné míře. Něco bylo super, něco dost na houby. Ve finále jsem došla k tomu, že péče jim jde, ale v dekorativce jsou 20 let zpátky (resp. v dekorativce, která nezahrnuje minerální make-upy a pudry, tam je to ok, ale všechno to ostatní je spíš sázka do loterie, pokud jde o výdrž a výsledek).

Dekorativku tedy stále s klidným svědomím používám konvenční (myslím, že jsem tady už naznačovala, že jsem povrchní pizda a na tom se nic nezměnilo - make-up vypadající přijatelně déle než dvě hodiny je mi stále přednější než nějaký složení).

Pleťová kosmetika je přírodní super a tam ráda zkouším nové věci, ať už jde o oleje nebo krémy.

Tělová kosmetika je to, kde by člověk měl imo nad přírodní kosmetikou zauvažovat nejvíc. Vzhledem k tomu, že kůže je největší orgán těla, nemělo by nám být lhostejné, čím jí natíráme. Prostě pokud se ze syntetických látek má něco shitózního vstřebávat do těla, tak tady to k tomu má logicky největší pole působnosti - na mysli mám konkrétně tělová mléka a spol. U takových sprcháčů je to podle mě fuk, beztak zůstanou na kůži v řádech minut maximálně. Ale ty mazadla bych jiný než bio nepoužívala (pokud bych se teda natírala nějak pravidelně, že jo :D).

Vlasová kometika je další oblast, kde mám s certifikovanými věcmi dobré zkušenosti. Ale záleží to na vlasech, někdy stačí se jen vyhnout silikonům a SLS, na to nemusí být výrobek ještě nutně s certifikátem.


P.S. odpůrci/skeptici přírodní kosmetiky často argumentují s tím, že ROPA je přece děsně přírodní, tak proč je jako na blacklistu. Musím s nima částečně souhlasit, ropa je fakt tak přírodní, že víc to pomalu skoro ani nejde - aneb až jednou někdo vyrobí v dostatečném množství syntetickou ropu, bezpochyby ovládne svět. Ale do kůže se prostě nevstřebá, a to bývá ten problém, zůstává na povrchu a může např. ucpávat póry (zdravíme silikony). Někdy. Někdy se ale tahle její vlastnost naopak hodí, protože chrání před vlivem okolního prostředí, např. vazelína. Takže to chce u používání prostě jen uvažovat, jako u všeho.


Kdo to dočetl až sem, získává Moořího bludišťáka.

Jaký názor na přírodní kosmetiku máte vy? Dost by mě to zajímalo :)

75 comments

17. března 2013 v 9:49

Poslední dobou jsem se o přírodní kosmetiku začala trošku zajímat, bohužel mám doma převážně chemii :) Každopádně bych ale chtěla začít používat alespoň nějaký pleťový krém :)

17. března 2013 v 9:55

A já zas jako myslím, že tohle shrnutí je fajn. Já teda přírodní kosmetiku můžu. A když ne přírodní, tak pokud možno prostou silikonů, nicméně oblast, kde přírodní kosmetiku nevyhledávám je dekorativka, protože mi přijde, že přírodní kosmetika a dekorativka prostě nejdou ruku v ruce.

17. března 2013 v 9:55

povrchni pizda :DDD ja z tebe umru! a naval bludistaka, docetla jsem do konce :D jinak celkem souhlas, mazadla taky preferuju prirodni, ale bez muceni priznavam, ze v mem nejBB je plno sracek vcetne mletyho jelena, ale odmitam se ho vzdat, neb mi dela krasnej xicht, ze bych byla taky povrchni pizda? no, clovek se snazi, odpadky tridi, slozeni studuje, ale nekdy svet nespasi.. omlouvam se korejskym jelenum!

17. března 2013 v 10:03

Možná nejnudnější, ale jeden z nejužitečnějších. Taky se snažím používat co nejpřírodnější kosmetiku. Ale já jsem naivka a věřím už tomu, když je to napsané na obalu. Přehled certifikátů je tedy velice cenný. A ta dekorativka, to bude asi ještě boj.

17. března 2013 v 10:05

Ono je to přece jen trochu složitější. Jednak přírodní ani zdaleka neznamená méně škodlivé - jsou tisíce naprosto přírodních věcí, které člověku škodí, případně fungují jako rozšířené alergeny, zvyšují fotosenzitivitu atd. Ten poměr opravdu není pro přírodní kosmetiku příznivější.

Další věc: Přírodní kosmetika často využívá jako konzervant alkohol (ve složení bývá na předních místech, takže to není zanedbatelné množství). To při delším používání taky nemusí být zrovna fajn.

A konečně, zdaleka ne všechno se vstřebává kůží do organismu nebo se v něm usazuje. Jde třeba o to, jak velké jsou molekuly a jak hluboko tudíž proniknou (například ty silikony spíš sedí na povrchu, proto tak hezky dělají kluzkou plastovou kůži). Takže obava z nepřírodních tělových mlék není moc na místě - zase tu platí to zmiňované pravidlo, že přírodní produkty nejsou automaticky bezpečnější.

Celkově má daleko spíš smysl dávat si všeobecně pozor na složení a vyhnout se těm přírodním i syntetickým látkám, které jsou hodně rizikové nebo na které máme špatnou reakci.

17. března 2013 v 10:30

Dočetla jsem, nudný mi to nepřišlo, ba naopak! :-) Jsem na tom podobně jako ty - dekorativka je u přírodní kosmetiky (většinou) docela špatná, dobré zkušenosti mám s minimem výrobků. Pleťová kosmetika...nu jak která. Některá mi vyloženě nesedla,dokonce jsem na nějaké byliné přípravky pozorovala alergickou reakci :D Nicméně mám ráda přírodní olejíčky, sprcháče a mazadla. Ty používám hojně

17. března 2013 v 10:44

Já si můžu myslet o přírodní kosmetice, co chci, moje kůže to vyřešila za mě - chemii v míře větší než malé prostě nesnese. Takže frčím na olejích, doplňuju je Alverde a trošičku Eucerinem a La Roche Posay. Certifikovanou kosmetiku nekupuju proto, že je certifikovaná, ale proto, že je u ní menší pravděpodobnost, že se po ní osypu, oloupu, nebo uškrábu k smrti. I tak ale stále experimentuju, pořád se mi ještě nepovedlo najít některé vhodné výrobky - třeba krém na ruce nebo cokoli mycího na obličej.

17. března 2013 v 10:50

@Enka Quanium o bludišťákovi se ti nska bude zdát :D
a který to je BB? mletýho jelena jsem ještě neroztírala :D

17. března 2013 v 10:52

@Evelína radši dodávám, že přehled certifikátů není vyčerpávající, známé je třeba ještě Cosmebio nebo ICEA

17. března 2013 v 10:56

Přírodní kosmetiku používám čím dál tím víc. Líbí se mi, že př. kosmetika je šetrná k životnímu prostředí a nezkouší své výrobky na zvířatech. Mohu doporučit Botanicus. Moje známa používala drahou kosmetiku Sisley a přešla na přírodní Botanicus, prý je kvalitou srovnatelná, a hlavně cenově přijatelnější.-)
Zkoušela jsem pleťové oleje Saloos, tam mám problém s vůní, Ylang-Ylang mi přímo smrdí..s růži už je to lepší.
Jinak pro mne zajímavý článek, mohl by být i podrobnější .-)

17. března 2013 v 10:58

@midori.witch jasný, ale to už by bylo moc dlouhý ;)))

- alergie může vzniknout na jakoukoli látku, nejen přírodní, takže to mi přišlo zbytečný rozvádět

- alkohol vysušuje, ale je zhusta i v nepřírodní kosmetice, takže to je na každém, jak mu vyhovuje

- nikde přece nepíšu, že se vstřebává všechno - ale pokud by se něco vstřebávalo, tak na těle je větší plocha než třeba na obličeji, že jo

a ohledně tý škodlivosti, jde i o škodlivost pro životní prostředí, nehledě na to, že spousta těch látek, co přírodní kosmetika nepoužívá, není obviňováno jen z nějaké alergie, ale jsou tam mnohem horší věci

17. března 2013 v 11:00

@Micha(e)la já na obličej měla dost ráda měsíčkový gel od Lavery, pěkně voněl a ta pleť po jeho použití vypadala super (což taky u všech gelů není, některé ošklivě vysušují), musí ho zas pořídit

17. března 2013 v 11:00

Já sem taky povrchní pizda:-D Do té doby než sem začla číst blogy mi to bylo tak nějak jedno, nebo jsem nic moc netušila..teď jsem "poučená" a jsem na sebe vždycky pyšná, když pořídím něco přírodního, ale na obličej se ještě bojím.

17. března 2013 v 11:01

Shrnutí je dobré, sice už člověk většinu věcí ví, ale opakování není nikdy dost. :)
A ropa je tak přírodní, že když unikne, zadusí život v celé oblasti... :)

Anonymní
17. března 2013 v 11:05

jasný, stručný a pochopitelný i 5 minut po probuzení, tak to mám ráda. Super článek :-)

17. března 2013 v 11:24

@Černá Mooraje to Missha cho bo yang a to, ze je v nem mlete parozi se na obalu clovek nedocte, neumi-li cist rozsypany caj, ale psala o tom Lady - zde:http://minimalist-lady.blogspot.cz/2013/02/aneb-jak-jsem-taky-ochutnala-prave.html
ale radsi bych to nevedela.. :o)

17. března 2013 v 11:26

@Černá Moora

Píšeš, že u přírodní kosmetiky jde o menší škodlivost pro zdraví a životní prostředí - já právě upozorňuju na to, že v tom prvním bodě to moc neplatí. A nejde jenom o alergie, to byla jen malá část toho, co jsem psala. Přírodní tělové mléko prostě není obecně bezpečnější.

Stejně tak se nedá říct, že u tělové kosmetiky se vyplatí preferovat přírodu, protože jde o větší plochu kůže než na obličeji. Obličej totiž bývá citlivější, takže se to přinejmenším vyrovná.

Jo a alkohol je v normální kosmetice taky, ale v přírodní bývá častěji a je ho víc. Běžná kosmetika tak často nemívá špiritus na druhým třetím místě ve složení. :)

17. března 2013 v 11:27

v starostlivosť o pleť a telo používam vo veľkej miere prírodnú a bio kozmetiku... čo sa týka dekoratívky uprednostňujem high-end, nedávno som si kupila tieň lily lolo a žiadna výhra to nie je...

17. března 2013 v 11:41

@Dejnickajsem taky povrchní pizda, tak si z toho nic nedělejme.

Anonymní
17. března 2013 v 11:59

Jak tu psal někdo výše, moje tělo vyřešilo tohle dilema místo mě. Dát si na obličej "klasickou" pleťovou péči = během hodiny rudé fleky na obličeji, svědění a druhý den výstavní pupínky. A co se týče vlasů, ty se se silikony ale vůbec nekamarádí. Jakmile používám delší dobu vlasovou kosmetiku se silikony, začnou mi ve větší míře vypadávat vlasy. Jsem snad blázen, abych si pak něco takového dávala dobrovolně na hlavu? Už tak vypadám jak vypelíchaná slepice.

17. března 2013 v 12:00

Dobrý článek, pěkně shrnuté, souhlasím s tou dekorativkou :)

http://cosmetic-styling.blogspot.cz/

17. března 2013 v 12:01

Ja používam keď sa dá radšej bio kozmetiku. Na vlasy dávam kokosový olej čo je klasika. Ale mám doma i bio krém na tvár, masku na tvár. A v poslednej dobe som si kúpila minerálny make up a lícenku. Takže ak chceš pošlem ti sem potom link keď bude recenzia :)

17. března 2013 v 12:22

@Černá Moora
Momentálně mám mycí emulzi s měsíčkem od Alverde, a ta trochu vysušuje. Obecně mi ale měsíčková kosmetika sedí, takže díky za tip, Laveru si přidávám do svého imaginárního seznamu toho, co bych mohla vyzkoušet :)

Anonymní
17. března 2013 v 12:24

Poslední dobou se o přírodní kosmetiku zabývám , super článek a nic nudného to neni :P :)))


http://nikol-kach.blogspot.cz

17. března 2013 v 12:25

@Enka Quanium zajímavý :) od Mishhy jsem ještě nic nezkoušela, tak možná mám kandidáta :D náhodou je dobrý, že ho alespoň zužitkovali komplet (jen kvůli tomu paroží ho jistě nelovili), lepší než aby jen viselo někde na zdi

17. března 2013 v 12:27

Tak jasně, že jsem to dočetla, neb se na přírodno orientuju poslední dobou víc a víc. V mnohém (skoro ve všem) s tebou souhlasím, ve zbytku to pro mě byly novinky. A potupně přiznávám, že zrovna ty mazadla na tělo mě trápí ze všeho nejmíň a zvesela používám tu konvenční - protože... protože je to prostě pohodlnější. Příjemnější, voňavější, dostupnější, a to všecko dohromady s velkým výběrem (ať už konzistencí, parfemací, velikostí balení, i cenou) je pro mě prostě moc velké lákadlo. Ach jo. Na rovinu říkám, že asi nikdy nebudu schopná používat všecku kosmetiku přírodní (kor tu dekorativku... ta má před sebou ještě vééélký kus práce!), ale tak snaha se cení, ne?
Příspěvek sdílím, zaslouží si víc čtení.
Verunka

17. března 2013 v 12:30

@midori.witch no dobře, tak co kromě alergie ještě můžou kytky způsobovat? vážně míněnej dotaz :) u věcí, co se v cert.kosm. nepoužívají jsou často věci, které jsou obviňovány z hromadění v orgánech, karcinogenity, demence atd. atd. oproti tomu alergie je celkem nic moc protivník

ta kůže na obličeji je citlivější o tolik, že třeba propouští jiný/víc látky než kůže na těle? to se mi moc nezdá

alkohol vysušuje - a co ještě dělá? já myslím, že když je někde na čele složení, tak je jasný, že bude vysušovat a člověk se mu může klidně vyhnout, pokud o tenhle efekt nestojí (a musím říct, že z toho, co používám, nikde alkohol takhle v úvodu není a vůbec nebyl problém to sehnat)

17. března 2013 v 12:32

@An. njn, to se stává, příroda není vždy vzájemně kompatibilní ;) ale proces jejího vzniku (a nemožnost syntetické obdoby) je prostě přírodní skrz naskrz ;)

17. března 2013 v 12:34

@An Pavelcová v pochopitelnost jsem právě doufala :) nikdo moc nemusí extra podrobný romány

17. března 2013 v 12:54

Super, Mooro, super:-)
Já jen moc neuznávám ty české certifikáty. Ty podmínky jsou o ničem. Tak nějak ani nekoukají na kvalitu surovin.

Jinak jo, jo - tělovka a pleťovka, to je moje alfa-omega. A ještě vlasy. Sprcháče taky moc neřeším, ale nedávno jsem od Hadka četla takovej děsivej článek o tom, co všechno kůže do těla propouští a v jakým množství.

Anonymní
17. března 2013 v 12:55

Musím uznat, že to sice není nic čím bych se kochala ale články v tvém podání pro mě nikdy nejsou nudné! :)*

17. března 2013 v 13:16

@Micha(e)la tak to by ti ta měsíčková lavera mohla vyhovovat, nevysušuje vůbec a skvělej je z týhle řady i vyrovnávací krém na obličej (obaly jsou u všeho žlutý)

17. března 2013 v 13:23

@U dvou Verunek já se taky mažu lecčím ;) protože si říkám, že dvakrát za měsíc je to trochu jiná situace, než když se někdo maže třeba denně :D

ale je právě otázka, jestli je až tak úplně nutný používat všechno bio a certifikovaný (a kdo to nedělá, zasloužil by opovržení) - podle mě úplně stačí, když se z kosmetiky vypustí ty nejvíc podezřelý (a často i zbytečný) srágory
stejně to mám i u bio zemědělství - to je úplná blbost, která nedokáže lidstvo ve finále nasytit, pokud by VŠECHNO bylo jen bio - i tady by úplně stačilo necpat do půdy zbytečná hnojiva a chemky, nemusí být přece všechno podle přesnejch regulí, stačí u toho myslet a výsledek by byl mnohem lepší, než když se používají tuny chemie jen proto, že to je snazší

17. března 2013 v 13:25

@Lucie van Koten jo, to je pravda, když se vezme jejich 20 % oproti 95 % u BDIH, tak to je rozdíl ... ale je prostě otázka, jestli ty bio suroviny jsou opravdu tak nutný ... a je mezi tím takový rozdíl - to bych někdy ráda zjistila ;)

17. března 2013 v 13:29

@Černá Moora btw. máš odkaz na ten článek? by mě zajímalo :)

17. března 2013 v 13:59

Mě by zas zajímalo, jestli je přírodní kosmetika schopná pomoct s nějakým opravdovým problémem. Pleť mám vcelku v pohodě a používám teď hlavně Saloos, ale v okamžiku, kdy se mi objeví něco horšího, přírodní kosmetika mi nepomůže. Třeba teď jsem měla ruce jak struhadlo, popraskanou kůži na kloubech a žádný přírodní olej, krém ani ajurvédská mast mi nepomohly. Včera jsem je ze zoufalství namazala obyč vazelínou určenou pro mimina a ráno jsem ruce nemohla poznat, stav o 100% lepší. Tím jsem jen chtěla říct, že PK může fungovat na zdravou pleť a možná jí i zlepšit, ale ve špatným stavu dám raději přednost té "chemce", která mi prostě zabere s jistotou.

17. března 2013 v 14:08

Velmi dobré shrnutí. Já teda taky ráda používám přírodní kosmetiku a bývám z ní teda i méně zklamaná než z konvenční. Bohužel dekorativní taky kupuji klasickou a už se těším až na mě něco vydrží déle. I když mi vyhovují docela minerální make-upy, ale v zimě mi hrozně vysušuji kůži :/.

17. března 2013 v 14:21

@Marella

Minulý týden jsem zakoupila šampon od zn. Botanicus- přeslička a lichořešnice. To, že smrdí, by mi vůbec nevadilo. Co mi vadí, je SLS na druhém místě a pět parabenů ve složení. Je však pravda, že na lahvičce není žádný certifikát.

17. března 2013 v 14:40

@U dvou Verunek
No tak se se jdu rovnou schovat do kouta a klečet na hrachu, protože se fakt mažu denně. No, neměla bych. Máš recht s tím, že si tak ve velkým do těla pouštím kde co. A na složení v tomhle případě vůbec nekoukám. Asi bych měla.

A pak si ještě říkám, jak je to zajímavý: obecně mi dělaj silikony špatně na pleť, na ksicht teda si už nepatlám nic, co by je mohlo obsahovat. Pak mám ještě špatnou pleť na zádech, taky dost pupínků. Ale záda si nemažu z principu (si nedosáhnu, že jo), a přesto se mi tam ty potvory tvořej. Zato zbytek těla je v pohodě a to i přes to, že ho mažu kdečím. Divný, fakt divný.

Anonymní
17. března 2013 v 14:51

Potlesk pre autorku :-) a je zaujímavé čítať komentáre... rada by som k výbornému a vôbec nie nudnému článku dodala na tému biokozmetika ešte jednu vec - nie je biokozmetika, ako biokozmetika, s tým bude súhlasiť asi každý. Funguje to tak, že okrem certifikátu treba ozaj sledovať INCI zoznam (čo bolo pripomenuté), lebo tá ozaj dobrá a účinná biokozmetika nielenže nesmie obsahovať škodlivé látky, ale MUSÍ obsahovať množstvo!!! kvalitných ingrediencií. Iným slovom, nestačí, že neobsahuje ropu a parabeny atd... ona v tom "vodnato-tukovom" základe (ktorý má takmer každý produkt) musí uchovávať množstvo cenných látok. A od toho množstva vzácnych a účinných látok sa potom odlišuje kvalitnejšia a efektívnejšia biokozmetika od tej menej - a tomu zodpovedá aj cena samozrejme... Takže "bio" a certifikát sám o sebe nestačí! Je to iba dôležitý základ. No a mnohé firmy majú aj svoje vlastné technologické postupy výroby + treba si všímať aj filozofiu a postoj spoločnosti, lebo verte, iný bude organický výrobok od niekoho, kto tomu venuje celý život a srdce, ako od niekoho, pre koho je "bio" len módna záležitosť a príležitosť zarobiť...

Anonymní
17. března 2013 v 14:58

@Návštěvnice
na 100% dokáže! Ale nižšie som písala v príspevku, že nie je biokozmetika ako biokozmetika, naozaj záleží na hodnote obsahu, nielen na bezpečnosti - ta je samozrejme prvoradá, ale efekt závisí na kvalite a množstve cenných zložiek vo výrobku.

17. března 2013 v 15:06

Ahoj, konečně v tom mám pořádek. Takže dík :)

Anna

17. března 2013 v 15:42

@Černá Moora

Fakt doporučuju udělat si rešerši o vědecké stránce toho tématu, to já tady v komentáři těžko nahradím. (Mmch neřekla jsem, že kůže na obličeji víc propustí, jde o sliznice, oči atd.) S tou rakovinou nebo demencí jsou to vědecky nepodložené domněnky. Jasně, spousta populárních článků bude tvrdit že "výzkum prokázal", ale je potřeba sledovat kvalitu, rozsah a celkovou vypovídací hodnotu těch výzkumů. O interpretaci vědy dobře píše třeba Ben Goldacre v Bad Science.

Jinak kromě potenciální reaktivity, kterou může mít jakákoli kosmetika, má ta přírodní nevýhodu právě v tom, že si musí nějak poradit bez syntetických konzervantů. Proto je daleko větší problém zařídit, aby se v produktech nemnožily breberky. Samozřejmě většina lidí infekci mít nebude, ale víme, že to riziko reálně existuje, na rozdíl od možnosti, že dostaneš z normálně dostupného krému raka, rozhodí ti hormony a podobně.

I těch toxinů je v přírodě spousta, vždycky záleží na koncentraci, konkrétní sloučenině a skupenství, způsobu použití. A proti potravinám je v tomhle kosmetika úplná sranda :) Prostě shrnuto podtrženo, nemáme pádný důvod si myslet, že je přírodní kosmetika obecně pro zdraví bezpečnější. Když se někdo chce přesto vyhýbat syntetikům, není problém, jeho volba. Já kupuju obojí podle toho, co mi sedí.

17. března 2013 v 16:00

Jednoduchý, žádný dlouhý "předehry" tak to mám ráda.. Díky :))

17. března 2013 v 17:52

@U dvou Verunek

Verunko, teď to tady Mooře trochu ospamuje, ale snad mi to odpustí :-) Já mám se silikonama stejný problém jako ty, ale skoro stejně jako na silikony mi pleť reaguje na dehydrataci - ucpané póry, pupínky... Takže na těch zádech apod. to bude možná tím, já sitřeba všimla, že daleko problematičtější kůži na těle mám tam, kde se zvládnu namydlit a protože se nemažu denně, tak se tam ta kůže logicky vysušuje nejvíc.

17. března 2013 v 18:02

Dobrý článek, děkuji za něj:). Z čistě přírodní kosmetiky mám (nebo měla jsem) pár výrobků a musím říci, že jsem byla vždy velmi spokojená s výrobky Saloos. Dále nedám dopustit na přírodní Aloe vera gel a domácí konopnou mast (ne tu vyrobenou z technického konopí:), oboje má široké použití na ekzémy, pupínky, popáleniny, zanícenou kůži atd. Nejsem fanatik do přirodní kosmetiky, ale myslím si, že její používání má smysl. Z toho, co jsem zatím vyzkoušela, mi vše sedělo. Snažím se číst složení u veškeré kosmetiky, kterou si pořizuji a snažím se vyhýbat silikonům a parabenům. Více k tomu, co momentálně používám, zde:

http://bourjoisgirl.blogspot.cz/2012/10/vivat-prirodni-kosmetika.html

17. března 2013 v 18:17

Já to mám s přírodní kosmetikou trošku jinak, resp.vnímám trochu jinak tu užitečnost pro zdraví. Dřív jsem o tom až tak nepřemýšlela a prostě používala, co mi sedlo, nicméně po tom, co se mi narodilo první dítě, jsem začala daleko víc vnímat to, jak strašně málo věcí funguje v našem modelu přirozeně. To, že máte dítě, což je ta nejpřirozenější věc na světě, vás naprosto vyhodí z vašeho dosavadního života, musíte si na to vzít "dovolenou", s kočárem se nikam nedostanete atd...Tak jsem si toho začala všímat víc a víc a ono je to tak skoro ve všech aspoktech našeho života a mě to začalo strašně srát, nehledě na to, že mi to fakt připadá zdraví škodlivý. Takže preferuju ve všem, včetně kosmetiky, maximální jednoduchost, přirozenost a soulad se zdravým rozumem. Krém, který má ve složení třicet věcí, ze kterých je něco relativně normálního jen voda a glycerin a zbytek jsou podivný chemický srágory a deriváty, tak to fakt nechci. A je mi jedno, že jsou třeba naprosto neškodný a zaručeně se po nich nikdo neosype, kdežto po heřmánku se osype každej druhej. Příroda není žádná laskavá babka kořenářka, příroda je největší zdroj energie a ty její produkty podle toho vypadají, takže člověk u toho taky musí používat mozek, což je další věc, co mě na přírodní kosmetice baví. A zároveň mě z toho samého důvody nebaví debaty přírodní x chemická kosmetika - viz.výše, přijde mi to jako totální nepochopení celý tý věci. Jako sorry, ale třeba to s tím alkoholem je totální kokotina, ano, používá se jako konzervant, ale ať mi laskavě někdo ukáže nějaký chemický konzervant, o kterém se naprosto prokazatelně ví, že akorát vysušuje a dezinfikuje (a navíc ve spoustě věcí není potřeba, já se třeba alkoholu vyhýbám, protože mám sklony jendnak k dehydrataci, jednak k nadměrné konzumaci, takže proč si k tomu ještě přidávat, že). Plno přírodních věcí se prostě nekazí, jako třeba oleje a nebo se zkazí a je to na nich poznat, takže to prostě vyhodim. Jako potraviny - pamatuju doby, kdy byl chleba druhý den plesnivej, pokud ho člověk nechal zabalenej v igeliťáku. Teď je plesnivej tak za týden, když máte štěstí. Jestli má někdo pocit, že to je jako fajne, tak já rozhodně ne.

17. března 2013 v 18:30

Až jednou někdo vyrobí syntetickou ropu, bude z něj těžký miliardář, poněvadž autům tak nějak pomalu ale jistě začíná docházet:-).

Jinak dekorativku jsem nezkoušela, ale s balzámy a olejíčky mám dobré zkušenosti

17. března 2013 v 18:38

Velmi přínosný článek! Já jsem milovník přírodní kosmetiky ( tedy té pleťové, tělové a vlasové ) - dekorativce tu chemii tak nějak odpouštím. =oD Díky za velmi pěkný článek! =o)

17. března 2013 v 21:14

@midori.witch jasný, já taky kupuju obojí, však to tam píšu (a je to vidět i z recenzí na blogu ;))

věděcký studie se mi moc hledat nechtějí, protože by to bylo k ničemu, jedny by tvrdily to, a druhý opak, podle toho, kdo by je zadával ... asi ej to úvaze, co komu přijde z těch názorů logičtější ... ale dobře jsi zmínila tu koncetraci, to je taky důvod, proč se některým látkám vyhýbat - aneb proč jich do sebe a na sebe cpát víc, než je nezbytně nutný

17. března 2013 v 21:15

@Darkness on Botanicus je tak na půl cesty, něco má CPK, něco nic

17. března 2013 v 21:18

@Biokozmetika OrganicDay.sk asi jak u čeho ... pokud je pleť podrážděná, tak některá kosmetika ji může spíš uškodit ... ale vazelína na tom není tak špatně, pokud jde o chemii, však je to jen ropa ;) a stejnej výsledek bys asi měla, kdybys ji namazala třeba glycerinem

17. března 2013 v 21:20

@Biokozmetika OrganicDay.sk jj, to množství je pak různé u různých certifikátů, třeba CPK jich má docela málo

17. března 2013 v 21:25

@Rena k nadměrné konzumaci :D

i když je fakt, že někdy ten alkohol přeháněj, já mám třeba mycí gel od Alverde a to je peklo ... smrdí jako vodka a vysušuje taky jako vodka ... bych to nejspíš s úspěchem střelila na Hlaváku bezdomovcům
(ale jinak ve spoustě věcí je tahle společnost zvrácená a úplně postavená na hlavu, o tom žádná, já to říkám furt:D)

17. března 2013 v 21:25

@Lianna Ellusive bude z něj hotovej Sauron, miliardář je málo :D

17. března 2013 v 22:45

@U dvou Verunek
To je taky možnost, jo proč ne. V mým případě to ale moc neštimuje, jelikož záda si teda fakt nemydlím (leda - aha, tak to musím vysledovat - by reagovala na stékání mydlin z vlasů, když si je myju; momentálně používám napůl přírodní a napůl silikonové šampony a záda mám docela děsný, takže to chce ověřit) a pak teda ani nemažu, a navíc mám ozkoušený, že sušení jim naopak dělá dobře; v létě mám záda vždycky nejlepší, když je můžu občas vystavit sluníčku.
Mooro, promiň za spam, tohle mi za tu úvahu stálo ;-)

17. března 2013 v 23:21

Článek mě vůbec nenudil, naopak :-) Ale to s tím ohlasem naprosto chápu, já se takhle patlala s článkem o Maripose od UD s desti variantama líčení a ohlas asi tak třetinovej oproti obyč kecacímu o ničem extra zajímavém. Jinak já mám k přírodní kosmetice asi takový vztah jako ty. Dekorativku používám většinou "obyč," co se týče pečující, tak se nebráním ani jednomu, záleží mi spíš na účinku a vlasovou se snažím používat hlavně bez silikonů, většinou používám přírodní šampony, i když po Rhassoulu od Urtekramu jsem měla pocit, že mi vymyl snad i mozek a po nějakém čase jsem ho poslala dál někomu s odolnějšími vlasy, protože ty moje asi ten přílišný přírodní původ nesnesly, rozumí si docela s přípravky Alverde.

Jinak to mám ale s přípravky pro děti, tam se opravdu snažím používat produkty, které třeba nejsou úplně přírodní, ale minimálně něco přírodního obsahují (kolikrát by mě trefilo, když čtu složení a jediné, co se nezrodilo v laboratoři je voda, i když určitě taky chemicky upravovaná). Princezna používá krtečka od Manufaktury a naprostá spokojenost. Nějakou Niveu pro děti, nebo Johnson's baby bych jí teda nekoupila ani náhodou...

18. března 2013 v 4:01

Já to mám podobně - dekorativku mám převážně nepřírodní (s výjimkou make-upů, tam preferuju přírodní minerální), pečující kosmetiku mám většinou přírodní. Na certifikát koukám ale jen kvůli tomu jestli značka testuje na zvířatech (a jediný důvěryhodný v tomhle směru je pro mě HCS - tj.logo králíčka), jinak si čtu vždycky INCI složení než něco koupím - vím že kamarádka jednou zjistila, že nějaký její přípravek s certifikátem Ecocert byl plný PEGů a různé chemie, ač by neměl, takže některé ty certifikáty až tak vypovídající nejspíš nejsou. No a vytáčí mě značky typu Ziaja, které si dají na výrobek velkým písmem název přírodní krém a pak se člověk podívá do složení a tu přírodu by pomalu hledal lupou..

Osobně si ale nemyslím, že veškerá chemie je škodlivé zlo, koukám hlavně na ropné produkty a silikony (btw. pokud vím, tak silikony nejsou z ropy), protože jak píšeš - zůstává to jen na povrchu a jediný jejich účinek na mě je ten, že mi to udělá nepříjemný film na pokožce a ucpe mi to póry - a u pečující kosmetiky přece chci, aby měla dlouhodobé účinky a řešila problémy s pletí zevnitř a ne aby jen krátkodobě působila na povrchu.
Úplně se chemii vyhýbám v tom případě, že mám zrovna ekzém a kolikrát mám třeba ruce popraskané/rozškrábané do krve - nechci, aby se mi nějaké fujky vstřebaly přímo do krve - ač někdo tvrdí, že ty průzkumy o škodlivosti nejsou důvěryhodné, tak to v krvi prostě nechci, pocitově víc věřím studiím, které říkají, že ropa apod. do krve prostě nepatří a dělá tam neplechu, no ne? A na tu popraskanou kůži mi většinou zabere konopná mast, v lepších případech i časté promazávání čistým bambuckým máslem, takže pro chemii nemám ani důvod.

Jana Hlavatá, Pha
18. března 2013 v 5:55

Tak tohle ne. ..."vštřebavát se do těla"? To jako opravdu? Kolik myslíš, že do toho těla tak asi doputuje přes kůži? A kolik toho je skutečně! závadného? Ehm, kdyby bylo, mohly by to výrobky obsahovat?
To je tak hnusnej, debulní a demagogickej článek. Sorry, můro. Vím, že jsi držkatá a můj názor Ti je u prdele, ale tolik výmyslů se jen tak nevidí.

18. března 2013 v 8:27

Super post, přesně podle mého gusta. nemám problém dočíst do konce! To moje posty na toto téma asi jsou hůře stravitelnější a proto chápu, že je moc lidí číst nechce. Píšu o tom teď dost často, moc lidí opravdu nechápe ten rozdíl - a dopad na vlastní zdraví (když už ne na planetu :)...ona totiž ta mediální masáž udělá své - nejen na pleti :-D...Nudným postům zdar!!!! A dík!!

Anonymní
18. března 2013 v 9:19

@Jana Hlavatá, Pha
no tak to ani náhodou nie su vymyslene veci a demagogia! Samozrejme, ze sa cez kozu vstrebavaju do organizmu rôzne látky, dostávajú sa do krvného obehu a k orgánom, tam sa ukladajú a nejde len o okamžitú reakciu tela - to je ten "lepší prípad", ale chémia a syntetika má dlhodobý dopad na zdravie. A že veríš tomu, že ide o neškodné množstvá? Problém je v tom, že mnohé z látok sa v tele kumulujú...A že ak by to škodilo, tak by to nepoužívali? To hádam žartuješ! V dobe, kedy človek stráca vieru v klasickú medicínu a lieky, a vakcíny... v spoločenský systém...a nie neoprávnene! Myslíš, že ak je v kréme ropa ako základ namiesto dobrého rastlinného oleja, že je to pre dobro ľudstva? :-) Omyl, ide, ako inak a zasa, o peniaze, ta ropa je omnoho lacnejšia ako poctivo ručne spracovaný a vylisovaný kvalitný olej. A teda vhodná pre masovú výrobu a masovú spotrebu - bez ohľadu na dlhodobý dopad na zdravie a životné prostredie... Ale, kto chce veriť umelému, prosím, ale nie je namieste obviňovat z klamstva opozíciu.

18. března 2013 v 9:30

V podstatě se shodujeme, dekorativní kosmetika je podle mě děsnej shit. Zbytek se snažím používat přírodní, ale třeba Bioderma micelárku mi ještě nic uspokojivě nenahradilo.

18. března 2013 v 9:57

@Jana Hlavatá, Pha na ty tvý mimózní komenty je docela ztráta času jakkoli smysluplně odpovídat, takže jen lakonicky odvětím, že debilní jsi tady leda tak ty (možná by pomohlo nevstávat a neusedat ke kompu tak brzo ráno, očividně ještě nemáš plně v provozu šedou kůru)

18. března 2013 v 9:59

@In your face! když se budeš nudit, doktorko, tak mohla bys tý blbce o dva komenty vejš osvětlit, jak se látky vstřebávaj do těla přes kůži .))

Anonymní
18. března 2013 v 10:29

@eM

tvý posty nejsou v žádným případě nudný,čtu všechny a nejen to - díky tobě a tuttobene (nevím jestli píšu správně) jsem na tom po měsíci se stavem pleti daleko líp ....popisovaný problémy mi nějak nápadně připomínaly tu hrůzu co mam na obličeji místo kůže a tak jsem na základě vašich článků všechny "fujtajbly" vysadila - a ejhle....pleť v nejlepším stavu za poslední dobu, cca 7 let.....
tak jen piš dál "nudný posty" :-) zrovna dnes - pudr už letěl do koše.... :-) jo a mimochodem je mi 45....takže to nebylo žádný pubertální akné

18. března 2013 v 13:21

Užitečný článek, ale i pobavil (povrchní pizda:-))) Mě to k přírodní kosmetice poslední roky táhne, mám to asi jako ty, vlasovku a tělovku mám ráda přírodní, dekorativku obyč.

18. března 2013 v 14:34

Tak já mám v mazadlech záběr širokej - od sádla po kortikoidy :D Někdy zabere to, někdy ono....
Dost ale řeším, co napatlám na děti, vzít na novorozence Johnson´s mi připadá zvrácené. Pokud to jde, myju je jen vodou, i když mám občas pocit že SAVO by bylo málo :D Naštěstí podělili kůži po tatínkovi a mazat je není třeba, jednou za čas je přetřu olivovým olejem. Neobejdeme se bez rozčesávacích sprejů s princeznama, ale tam si to omlouvám tim, že vlasy jsou odumřelá tkáň, na kůži se dostane minimum, a problémy s pokožkou hlavy nemají :D

U dekorativky mám pocit, že se tak nějak snáz infikuje, zkazí. Nemám to ověřené, asi předsudky, ale ten pocit tam je :D

20. března 2013 v 20:32

Tak tohle hodně stálo za to. Já jsem v kosmetice naprostý laik a článek mi velmi rozšířil obzory. Nadšeně tleskám za osvětu, i když jsem asi jedna z mála zdejších, které o kosmetice nemají potuchy.) Moc děkuju:) Iri

20. března 2013 v 22:52

Tohle téma se teď objevuje hodně často, za to jsem ráda. Já jsem začala od vlasů. Neustále jsem měnila šampóny (běžná chemie z drogerie) a pořád jsem měla lupy, svědila mě kůže, vlasy jsem měla celkově takové poničené a myslela jsem, že když už jsem těch šampónů vystřídala tolik, je tedy chyba asi ve mně. Začala jsem používat přírodní (Urtekram) a ono se to hodně rychle zlepšilo. Jen mám špatné vzpomínky na šampon od Alverde, jednou a dost :)

22. března 2013 v 16:33

Přírodní kosmetika je fajn, ale že bych byla milionářka a dopřávala si každičký kousek přírody, tak to asi ne ;) :)
I když v dnešní době se asi stejně nedá stoprocentně věřit, že je (i s nějakým logem) výrobek opravdu "neškodný" :D Asitak jako u jídla... :D
PS: nějak se mi asi zalíbilo psát komenty se samými ASI :D

Anonymní
29. května 2016 v 12:17

Hezký den, děkuji za článek. Konečně jsem se dostala do fáze, kdy začínám více uvažovat nad tím, co je dobré a co ne. Co se týče kosmetiky, zaujala mě tahle: http://www.misshashop.cz/. Zajímalo by mě, co na ni říkáte? Děkuji.

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...