Nechápu, proč je podmínkou giveaway sledovat blog přes GFC!

17. května 2013



Pod probíhající soutěží o Ladybox mi přistál následující tenhle dotaz:

Ahoj, nikdo mi zatím nebyl schopen vysvětlit tento jev: proč bloggerky podmiňují soutěže sledováním blogu přes GFC. Ptala jsem se na to v diskusích pod články, které se týkaly spolupráce bloggerek s PR odděleními kosmetických firem.

Tak jsem se rozhodla každé zeptat zvlášť a protože teď jsem na to narazila i u tebe, moc prosím o odpověď. Mé dotazy jsou:
- proč o toto do jisté míry umělé zvyšování pravidelných čtenářů stojíš?
- pokud bys všechny čtenáře vymazala a poprosila je znovu (bez soutěže) o to, aby si tě dali zpět, kolik si myslíš, že by se jich vrátilo?
- myslíš, že počet pravidelných čtenářů zvyšuje tvůj rating u PR firem (myšleno z pohledu četnosti spolupráce)?

Moc díky za odpovědi, opravdu mě to zajímá. Ber prosím tento dotaz konstruktivně, nechci vyrýpávat. Není to ani rejpání člověka, který má pocit, že se nemůže zúčastnit soutěže (je mi přes třicet, mám dobře placenou práci a dost peněz, abych si mohla to, co si přeju, koupit za vlastní).

Jitka Havlíčková 



Dotaz v podobném duchu jsem měla i pod předminulou soutěží - a odpověděla na něj - ale kvůli losování jsem pak samozřejmě musela oba smazat, aby nenarušovali počty soutěžících. A protože nechci ztrácet čas s další odpovědí do komentáře, kterou pak budu muset opět smazat, rozhodla jsem se Jitce odpovědět v postu - který pak při dalším takovém dotazu budu moci už jen pohodlně nalinkovat. 


Takže ty otázky postupně:


Proč bloggerky podmiňují soutěže sledováním blogu přes GFC?

Nemůžu soudit motivaci někoho dalšího, ale můj důvod je ten, že je to prostě soutěž pro čtenáře
Blog kromě autorky dělají zajímavým/nezajímavým, do jisté míry právě jeho odběratelé (psát sám pro sebe bez zpětné vazby a návštěvnosti by myslím nikoho nebavilo), takže je to, snad logicky, odměna právě pro ně. Ať už pro ty stávající nebo nové. No a tady se dostáváme k problému, jak ten odběr ověřit (aby vyhrál opravdu čtenář) - GFC je prostě jedna z možností.

Odebírat blog se dá i anonymně (přes čtečku/RSS, záložky, bloglovin), ale takový odběr bohužel nijak ověřitelný není. Takže když blogerka ověření chce, jsou jen dvě varianty: jestli GFC nebo na Facebook lajk. 
Já zatím dávám přednost GFC, protože se mi nezamlouvá, že u Facebooku se požaduje, aby dotyčný napsal do komentářů jméno, pod kterým stránku sleduje - prostě soukromí je soukromí a uvádět veřejně své jméno pro spárování s profilem se každému nechce (a já to schvaluju). 
Zato email u Googlu (aby se mohl čtenář zapojit do GFC) není zas tak špatná možnost, i když by ho třeba doteď neměl - další email se hodí vždycky a tenhle je navíc dost fajn (a pokud má člověk zařízení s Androidem, tak je v podstatě i nezbytný, což je další věc, kterou beru do úvahy, a proč mi gmail přijde jako něco, co nemá jen pár do netu zapálených nerdů).

btw. GFC a Google Reader jsou dvě rozdílné věci. Google Reader bude v červenci končit (mor na ně, sleduju všechno přes něj, nejen blogy; ještěže už vznikají alternativy, kam odběr převést), GFC zatím končit nebude - i když se o tom mluvilo už loni.


Proč o toto do jisté míry umělé zvyšování pravidelných čtenářů stojíš?

To chápeš úplně špatně. Já naopak doufám, že to zafunguje jako filtr a odběr si dá opravdu jen ten, co blog číst chce (a komenty pak naopak nebudou plné umělých soutěžících, co sem přišli poprvé a naposled) - soudím plně podle sebe, protože v GFC nemám nikoho, koho číst nechci - a nezajímavý blog jen kvůli soutěži bych si tam rozhodně nepřidala (ale zároveň tam nemám všechny, co čtu, ti jsou právě ve zmiňovaném Readeru, jsem holt líná a dávám přednost zařazení odběru na jeden klik (Reader) před třemi kliky (GFC). 
Ale protože pořád počítám i s možností věrného čtenáře, leč zavtrzelého odpůrce gmailu, čas od času je soutěž i pro "anonymy" (třeba ta minulá byla).

 

Pokud bys všechny čtenáře vymazala a poprosila je znovu (bez soutěže) o to, aby si tě dali zpět, kolik si myslíš, že by se jich vrátilo?

Viz výš, tím pádem doufám, že jo a blog odebírají jen proto, že chtějí :)



Myslíš, že počet pravidelných čtenářů zvyšuje tvůj rating u PR firem (myšleno z pohledu četnosti spolupráce)?

Tohle bych řekla, že vlastně souvisí se vším předchozím - a že si vlastně myslíš, že podmínka GFC je jen a pouze proto, že blogerka chce mít co nejvyšší počet odběratelů, aby pak měla co nejvyšší počet spoluprací - taková blogerská víc ikonek, víc kosmetiky zdarma :D

Což teda sorry, ale tohle se u mě fakt nechytá :))) Blog nepíšu pro nějaké spolupráce (které jsou navíc dost často jednorázové a tím pádem nikterak výrazně objektivně ziskové), ale stejně jako na začátku proto, že mě to baví.
Samozřejmě nabídka (něčeho k blogu relevantního) člověka potěší, ale u mě teda spíš než kvůli tomu, že jééé, dostanu něco zdarma, tak spíš proto, že to beru jako dalšího "čtenáře", kterému přijde blog zajímavý do té míry, že na něm chce mít reklamu.

Pokud jde o to, podle čeho přesně firmy vybírají blogy, kterým pošlou nabídky, nevím, nikdy jsem se neptala. Počet ikonek to samozřejmě do JISTÉ MÍRY bude, ale neřekla bych, že zásadně - tedy, že faktorem bude např. poměr 50 čtenářů x 500 čtenářů, ale už nijak výrazně těch 500 čtenářů x 1000 čtenářů - a že to berou spíš tak jako řádově, než do nějakých detailních počtů.

Paradoxně bych ale řekla, že pokud na počet odběratelů někdo kouká, tak nově příchozí čtenáři ;) A že když vidí vysoký počet, tak se přidávají automaticky v duchu "něco na tom být musí, když má tolik sledovatelů!". 



BONUS:
 
V souvislosti s "hodnocením atraktivity blogu" firmami mě nedávno dost pobavila jedna nabídka, kdy jsem měla na blog udělat článek o nějakém kosmetickém salonu v Ostravě (jaký přesně to byl, to se neptejte, už jsem to smazala, a navíc by takovým odkazem dosáhli toho, čeho chtěli a ještě zadarmo ;)), kdy mi dotyčný napsal, že za takový článek nabízí 400 Kč, protože mám nižší pagerank (což mi nezapomněl vysvětlit, co to je - jako tyvole! se obávám, že o pageranku toho vím víc než on, takže podobný začátek není pro spolupráci nejlepší), než jiná blogerka, které tedy nabídli 500 Kč - kvůli tomu vyššímu pejdžrenku! :D

O
M
G

Za to, že bych vás otravovala s nějakou irelevantní inzercí na salon v Ostravě (!!!) (nic proti Ostravě, ale kolik článků jsem tady o ní měla? 0 je správně), tak by musel tedy hodně moc na té částce přisolit - alespoň bych pak za to koupila něco pořádného do soutěže jako odškodnění za reklamu ;)

Co ale nechápu, že někdo, kdo má návštěvnost v tisících denně, na takovou naprosto směšně nízkou nabídku přistoupí. 
Blogerky by se v tomhle ohledu měly trochu hecnout a začít si říkat o víc, protože ten prostor pro odkaz má mnohem vyšší hodnotu, než nějaký pětikilo. Jen tak pro představu - bežnej lifestyle časák pro ženy, s nákladem pár desítek tisíc výtisků (další otázka je, kolik se jich prodá), si za reklamu na jedný stránce řekne třeba kolem 200 000 Kč -  přitom čtenář takovou reklamu většinou při čtení přeskočí a něvěnuje jí nijak zvlášť pozornost.
Takže trochu zdravýho sebeohodnocení by to chtělo, sakra :)


Abych tenhle bonus shrnula - pokud jde o doporučení čehokoli, nemám problém to klidně udělat zadarmo, pokud mi ta věc přijde super (koneckonců, blogy vlastně nic jiného nedělají, zdarma pravidelně doporučují věci, které jim vyhovují), ale jak se jedná o něco irelevantního, kdy jde jen o umístění odkazu a obecnou reklamu bez vlastní zkušenosti, tak nastupuje tvrdá matematika. 
Stejně by mělo uvažovat víc holek a neprodávat se pod cenou.




Samozřejmě mě zajímá, jaký názor na to máte vy! :) Vádí vám podmínka sledování přes GFC v soutěžích? Nebo potřeba lajkovat něco na Faceboku? A jak se díváte na placenou reklamu a obecně blogové spolupráce - věříte takovým recenzím, protože věříte blogerce, co to píše, nebo naopak u všeho darovaného automaticky předpokládáte, že je recenze "uplacená" a takové články vás nebaví? (anonymní komentáře jsou povoleny, takže máte svobodný prostor k diskuzi ;)





 

122 comments

17. května 2013 v 18:39

Mě jediná podmínka, která vadí, je ten Facebook. Protože kvůli soutěži si prostě nechci zakládat profil někde, kde musím uvést svoje údaje, prostě Facebook mi není sympatický a moje jméno tam nikdy nebude. Ale respektuju, že i touhle podmínku si holky dávají a prostě se takových soutěží neúčastním a žíly mi to netrhá:) GFC jako podmínka mi přijde férovější, tam si člověk dá přezdívku. Takže tvůj argument s tím jménem mě přijde hodně podstatný a jsem ráda, že aspoň někdo to takle vidí:)
Jinak mě spolupráce nevadí, ale zjistila jsem, že mě přestalo bavit docela dost blogů, kde když si člověk projede historii, tak je to fakt jedna spolupráce za druhou. Protože co si budeme povídat, když člověk bere spolupráce, tak většinou recenzuje to, co 150 holek s ním. Málokterá blogerka dostává nějaké výjimečné spolupráce, které jiné nenabídnou.

Anonymní
17. května 2013 v 18:48

Haha, to mě taky vždycky zajímalo. Třeba ten facebook mi nepřijde moc chytrý, nevím, kolik lidí chce někde zvěřejňovat svoje jméno. Zrovna mě nic z toho nijak netrápí, protože ani nemám potřebu se soutěží zúčastnit, ani nevím proč, ale vždycky každou soutěž přeskakuju. A jinak čtu jen pár blogů a co mě teda vždycky otráví, když je zrovna hrozně populární nějaký produkt a píše o něm skoro každý. Myslím, že blogy kam chodím, píšou pravdu. Blog plnej reklamy zavírám. Sem chodím, protože několik věcí tebou doporučených mi fakt sedlo a hlavně vtipně píšeš:D Naopak na jeden blog chodím, i když mě štve - ne kvůli článkům, ale kvůli tomu, že tam má slečna tak pěkně uspořádaný svý oblíbený blogy a vždycky je vidět, co je u koho nového).
Ty už nemáš u článků anonymy?:) Já třeba většinou nic nepíšu, jen se občas na něco zeptám, ale hrozně mě nebavilo se na ten účet přihlašovat, tak jsem ho zrušila.
Teď koukám, co je to za elaborát, každej pes, jiná ves. Tak hlavně buď pořád tak vtipná:-) A.

17. května 2013 v 18:49

Souhlasím s tebou. Jak píšeš o tom přidávání čtenářů jen kvůli giveaway, tak já se přidám fakt jen když se mi blog líbí, ne jen pro tu výhru.
A jak se ptáš, zda věříme všemu, co se napíše, tak přece mám svůj rozum ne:-) Super článek.

Ms. Blogger Eva

17. května 2013 v 18:53

Mluvíš mi z duše. Asi se najde spousta bloggerek, co dělají GA, aby měli víc čtenářů - takové, které už v prvním týdnu existence vyhlásí GA, za týden další a po měsíci další. Pak na to všude odkazujou v komentářích: Pěkný článek!Mimochodem zvu tě ke mně na GA... Z toho úplně čiší: Zvu tě na GA, mimochodem celkem pěkný článek, ale fakt by ses mohla stát mou čtenářkou, neb mám články lepší :)
Z toho důvodu si budu dělat GA až budu chtít a vykašlu se na anonyma, který mi napsal: GA až v červenci???? Založila jsem blog 12. 3. a určitě jsem se hrozně vymkla pravidlům, že jse soutěž neudělala už po měsíci... Z tohoto přístupu blogování je mi až špatně. Psát blog, abych měla co nejvíc followerů? Ne, jen to je proto,že mě to baví a ráda pobavím i jiné a podělím se s nimi o zkušenosti, zážitky... Ostatně dostat 4 krémy Garnier, každý pro jiný typ pleti, mě vážně neláká :))

17. května 2013 v 18:59

Vzhledem k tomu, že soutěží se účastnim sporadicky a ještě jen tam, kde fakt dost komentuju (takže vlastně jen u trb :-) ), tak jsou mi podmínky celkem jedno. Jsem asi divná, ale nesoutěžim ani tam, kde to čtu a z jakýhokoliv důvodu nekomentuju, přijde mi neskutečně trapný, když je na blogu u každýho článku tak 20 komentů, ale najednou u soutěže jich je 150. Dobrý, možná to jsou pravidelní čtenáři, ale na normální reakci si čas nenajdou a na soutěžní jo? A sponzorovaný recenze mě začínají docela štvát, naštěstí tam, kam chodím, jich je pomálu, ale pár blogů už jsem kvůli tomu přestala číst. Jako sem tam něco dobrý, ale jak už jsem mnohokrát psala, pro mě je nejpodstatnější na tý recenzi to, že si to daná osoba našla-vybrala-koupila-zaplatila, protože to znamená, že to vážně chtěla. A mě zajímá, z jakýho důvodu to chtěla a jak se realita neliší/neliší od očekávání. Že clinique má tři nový pastelky na rty mě nezajímá, to vidim na stránkách, když mě to bude zajímat.

17. května 2013 v 19:00

Co se týká spolupráce blogerek s firmami.. těm, které mají každý druhý příspěvek jako PR článek a rádoby recenzi na produkt moc nevěřím, vlastně vůbec. Těm, které mají například 1 článek z 10 ti o produktu, který dostaly, těm celkem věřím.. Dle mě je jasné, že pokud je každý druhý příspěvek na věc, kterou blogerka dostala od kohokoliv, tak už se nejedná o její blog, ale o výdělečný web a to se můžu podívat na spoustu jiných webů, kde je spousta stejně "pravdivých" PR článků... Blogy by měly prostě dle mě vypadat trochu jinak, ale každého věc..
Když narazím na giveaway a je tam xy požadavků pro účast, tak se automaticky neúčastním..
Pokud se mi blog líbí, ráda ho budu sledovat i fcb mi nedělá problém, ale abych odklikávala nějaké společnosti na fcb atd., to fakt ne..:)

17. května 2013 v 19:01

Ja ani nevim co je to GFC, takze si asi moc nezasoutezim :) Ale tvuj blog a jine ctu pravidelne a zadne GFC k tomu nepotrebuju. Co se tyce recenzi na produkty zaslane PR oddelenima firem, verim jim jak u koho a take podle stylu, jak je recenze napsana.

17. května 2013 v 19:05

Ach jaj...ja by som to prirovnala k súťažiam v časopisoch, kým tam sa posiela do redakcie nejaký vystrihnutý kupón, aby ste mohli vyhrať(aby vedeli, že ste ich čitateľ a ich časopis ste si naozaj kúpili), tak blogerka dá proste podmienku GFC, fb a pod....a pri časopisoch sa nikto nepýta prečo sú tam podmienky také aké sú alebo skôr boli, keď bolo posielanie kupónov do súťaží populárnejšie......a ešte k tým spoluprácam...práve aj vďaka spoluprácam má často blogerka možnosť usporiadať giveaway pre čitateľky ... a ešte aj tak si myslím, že hoci by blogerka dostávala hoci aj každý deň balíček kozmetiky, tak jej to nevráti čas, ktorý pri blogovaní strávila...blogovanie ju prosto musí baviť ...musí CHCIEŤ písať a recenzovať...a musí ju to baviť..obetovať tomu voľný čas...nedá sa to robiť kvôli spoluprácam....

17. května 2013 v 19:08

tahle podmínka mi přijde logická v momentě, kdy ten blog skutečně čtu, ale doposud jsem byla líná kliknout na "připojte se k tomuto webu". pokud mě GA zaujme, udělám to. co mě ale vysírá, když přijde někdo ke mně na blog (který se netýká ani kosmetiky, ani módy, prostě moje zápisky) a kydne mi tam koment "hezký blog, zvu Tě na svoji GA o ...." a odkaz k tomu. nemám tendence se pak na ten blog ani mrknout.

17. května 2013 v 19:12

Nevadí, vždyť tě čtu tak už nic přidávat nemusím. :)

17. května 2013 v 19:35

Vadí mi oboje, protože FB nemám a nevím, jak mám někoho sledovat přes to GFC.

17. května 2013 v 19:58

vlastně ani nevím, co bych chtěla říct. snad jen, že to bude nadýl a že gfc se v žádném případě nerovná čtenář. bohužel! a s tímto tak jako mám docela problém, chci dát výhru čtenáři ne gfc. jenomže pak tedy nevím, jak odhalit toho 100% čtenáře... tak nějak v tom jakože tápu, jediné řešení, na které jsem zatím přišla, by bylo uzavření blogu jen registrovaným, ale to mi přijde zase až tak nějak zas asi moc radikální nebo co...

jo taky gfc nepoužívám, nevyhovuje mi, přijde mi nepraktický a vůbec už jenom si dát nějaký blog do gfc mi přijde jak státní maturita pomalu, takže to nemůžu chtít ani po svých čtenářích. proto se ani neúčastním žádných soutěží, protože prostě nejsem gfc nikde. a přitom ty blogy čtu. jsem proto méněcennější než nějaký gfc, který přijde akorát na článek s nadpisem soutěž? takový je totiž můj pocit... a tak většinou ani na soutěže raději nechodím, jen mě gfc frustrovalo, pak mě pokaždé ještě rozhodilo, když jsem z těch sto soutěžících nevyhrála zrovna já!

jinak si nemůžu pomoct, ale souhlasím s anonymem, podmínka gfc pro soutěže mi přijde jako umělé navyšování sledovanosti a trošku jako vypočítavost blogerky (jakože já vám soutěž, vy mi gfc)!!

a vůbec soutěže jsou na nic, lepší jsou normální články.

jo a ještě vlastně! spolupráce mě dost serou, nečtu je skoro nikde, ani mě to nezajímá a nejvíc mě většinou štve, když něco dostanu já... a pak přijde den zúčtování a já o tom musím napsat korektně a objektivně a zrovna se mi nechce!

a teď je mi naprosto jasné, že asi tento názor nebude populární, ale je mi to dost jedno, klidně si mě všichni z toho gfc vyhoďte, já to asi přežiju!

17. května 2013 v 20:00

@Rena jo reni, s tím počtem komentářů pod soutěží, jakože desetinásobek obvyklého množství, to mi taky přijde hravé...

17. května 2013 v 20:11

@Beauty of Body and Mind s facebookem jsem měla dlouho stejný názor, ale nakonec jsem zjistila, že pro získání info o firmách, co mě zajímaj, a jejich produktech/novinkách, je to super (a navíc, FB po tobě občanku chtít nebude, takže ... :)
ale i tak se neúčastním těch soutěží, kdy by mě zajímala výhra, ale už ne firma, která se musí lajknout (resp. spíš prodejce, což je rozdíl, výrobce by mi nevadil), protože nechci, aby mi to strašilo ve feedu

17. května 2013 v 20:14

@Anonymní jak myslíš, že nemám anonymy? :)) anonymní komenty mám defaultně povolený, ale občas mě nasere spam, co skrz ně poslední dobou chodí, tak když už je to moc častý, tak je na chvíli bloknu, aby se to zklidnilo

17. května 2013 v 20:15

@Nikol M. haha, ti někdo napsal jo? :D já měla první soutěž snad po roce blogování, už nevím ani přesně, ale ze začátku mě to ani nenapadlo ..

17. května 2013 v 20:17

@Rena mně ty nepoměry v počtu komentářů nevaděj, přijde mi to přirozený ... protože já taky zdaleka nekomentuju všechno, co si přečtu (ať jde o blogy, nebo nějaký profesionální média), to bych nedělala nic jinýho :) takže komentuju, jen když si myslím, že ten koment bude přínosnej a ještě nikdo přede mnou neměl stejnou poznámku nebo dotaz ... a někdy ani to ne, jen si v duchu řeknu, že fajn článek, a jedu dál

17. května 2013 v 20:19

@I♥MakeUp taky se někdy divím, co všechno musí čtenář udělat pro účast - většinou krom GFC ještě FB a pak ještě někde sdílet a ještě třeba napsat určitej počet komentářů ... nooo :D

17. května 2013 v 20:22

@Krása Barev GFC (aka Google Friend Connect) jsou ty ikonky vlevo :) když máš účet na googlu, tak si jen klikneš na "připojte se k tomuto webu" a pak se ti ze všech takhle "booklých" webů zobrazujou v tvém bloggeru (nebo na google plus, podle služby) na úvodní stránce jejich nové příspěvky, je to prostě taky taková čtečka ..

17. května 2013 v 20:24

@téra pokud neokomentuje nějak smysluplně a ještě je to člověk, co jinak nikdy nic nenapsal, tak to taky moc nechápu ;) (resp. chápu, ale nebaví)

17. května 2013 v 20:25

@Anna jen si klikneš na "připojte se k tomuto webu" v postranním panelu u ikonek ;) účet na googlu máš, takže takhle můžeš sledovat libovolně a nic zakládat nemusíš :)

17. května 2013 v 20:30

@trb tak jako státní maturitu to nevidím ;), ale je to na víc kliků než si dávat jen do čtečky odkaz

jako umělý navyšování mi to nepřijde, tak snad jsou ty lidi svéprávný a budou odebírat jen toho, koho chtěj číst, ne? však u nich nikdo nestojí s pistolí a "klikneš, nebo ....!!!" :D

a do třetice nechápu, proč tě štve, když něco dostaneš - tak si to nemáš brát ne? :D (a politicky korektně přece taky psát nemusíš, to je snad nějaká podmínka? ;)

17. května 2013 v 20:33

@Černá Mooraaha tak ja na to mrknu at nejsem out :)) Ale jen abys vedela, ze jsou lidi, co te ctou i bez techto vymozenosti :) Kazdopadne dobry clanek, zajima me takovehle info ze zakulisi.

Anonymní
17. května 2013 v 20:47

sledování přes GFC mi vadí. Přeci jen spousty lidí se tam přihlásí jen kvůli soutěži a pokud nevyhrají tak odběr zas odhlašují, tak nevidím důvod k tomu lidi nutit.

17. května 2013 v 20:49

Chápu, že blogerka si chce ověřit, že soutěží opravdu jen čtenáři, ale podle prostě nečtenář by se o soutěži jen tak nedozvěděl ne. Nebo možná jo, ale pochybuju, že někdo hlídá, kde je jaká soutěž aby si mohl zasoutěšit a pak na ty blogy zase zapomenout. Krom toho pokud blogerka nechce, aby se účastnil někdo rejpavý, tak se dá zjistit IP nee? Nejvíc mě štve, když někdo chce aby člověk sledovat na GFC i na Facebooku. Jako proč bych měla mít na soukromém účtu Fcb nákejch 20 liků blogů, který už sleduju normálně a taky nepotřebuju, aby každej, koho mám v přátelích, musel vědět, co si čtu. Tohle mi vadí, facebook mám především na kontakty se známýma a kamarádama a ne abych měla miliardu liků k různým stránkám a ještě všemožně po internu psát své jméno.

17. května 2013 v 20:52

@Černá Moorano je to umělé navyšování... kolik čtenářů ti průměrně přibude během normálního týdne? a kolik během týdne soutěže? a lidi sice jsou svéprávný, ale taky nenažraný a mrchy prodejný.

to jen občas mi přeskočí a vezmu, naštěstí mám už asi špatnou pověst a nikdo mi nic nenabízí. ale jinak v pohodě, jsem si už všimla, že na toto máme odlišný názor. mě prostě pr recenze nebaví, ani u mě a ani u ostatních.

17. května 2013 v 21:03

Od paní je hezké, že to napsala tak, jak napsala. Je vidět, že ji to prostě zajímá a nechce rýpat. A ty si odpověd pojala moc hezky a upřímně. Souhlásím, že soutěž se pořádá pro čtenáře, takže podmínka sledování přes gfc mi přijde docela logická.

17. května 2013 v 21:03

@Černá Moora
Já třeba sleduju hrozně moc blogů :D ale ne všude se odvážím komentovat nebo kolikrát k tomu prostě nemám co říct nebo se stydím :D, hodně názorů si nechávám pro sebe, ale neznamená to, že bych chodila na blogy jen kvůli soutěžím, to že nekomentuji přece neznamená, že nečtu :)

17. května 2013 v 21:07

Podmínka sledování mi nevadí, ještě aby jo, když ji mám u soutěže taky... Soutěž je dělaná pro čtenáře a tohle je asi nejpohodlnější možnost pro obě strany, jak si to aspoň trochu ověřit.

Co se týče spoluprací, tak myslím, že každá máme svůj rozum a vidíme, že někdo píše opravdu to, co si myslí a někomu se nedá věřit ani nos mezi očima. Stejně tak jsem včera natrefila na slečnu, která se na jednom serveru ptala, jak se dostat ke spolupráci, tak jsem klikla na její blog a tam poslední recenze z února, potom snad dvě recenze z ledna a dál do historie... No a samozřejmě všechny jenom ze spolupráce, takže co si člověk má o takové blogerce asi myslet. Ale vlastně je mi to jedno, ať si každej dělá, co uzná za vhodný.

Jo a přijde mi úsměvný, když někdo píše recenzi na čtyři Garnier krémy, který testoval sám v průběhu tří týdnů :)

17. května 2013 v 21:09

Jojo jeden milý anonym :D Blb, chodí na blog, který se mu nelíbí, ale dáreček by chtěl :D

17. května 2013 v 21:13

Asi takhle, na tvůj blog chodím kvůli tomu, že mě baví tvůj styl psaní (kolikrát mi zlepšila náladu jako za celej den nic jinýho, obvzlášť když je den blbec, tak si s chutí projíždím i starší články, jo, jsi něco jako moje antidepresivum), nikoliv kvůli soutěžím. Články na téma soutěž jsou jediný, který u tebe (ani u jiných) nečtu.

17. května 2013 v 21:15

@Anonymní no to už je každýho boj, jestli sleduje něco, co nechce, a pak si hlídá, aby blog odhlásil :) ale ja tuhle praxi potvrdit nemůžu, žádnej hromadnej exil se nikdy nekonal

17. května 2013 v 21:18

@Niki dozví se i nečtenáři, protože to vidí v blogrolech, ve sdíleních a pak na blozích, co jen zveřejňují nové soutěže
na IP je blogger blbej, zjistit to při troše snaze jde, ale jen přes externí služby ... ale že by člověk prohlížel tisíce zobrazení, aby si ověřil, jestli nějaké IP není dvakrát ... ne, to fakt nedělám :)

17. května 2013 v 21:23

@NikiTo já taky takhle čtu víc blogů, ale pokud z nějakýho důvodu nekomentuju normálně, tak nekomentuju ani, když je soutěž. Protože mám za to, že ta bloggerka to dělá právě i kvůli té zpětné vazbě a že tudíž ty běžný komenty má ráda (ty normální teda). A když někdo sice čte, ale koment napíše akorát, když se soutěží, tak mi to přijde jako takoví ti kámoši, co tě sice mají strašně rádi, ale objeví se akorát, když slavíš narozky a všechno platíš...

17. května 2013 v 21:24

@trb mi právě nepřijde, protože část těch novejch sledovaček jsou lidi, co doteď sledovali jinak, a část prostě nový čtenáři, kteří přišli na propagaci, což taková soutěž logicky udělá (a ze statistik pak vidím, že to nejsou žádný mrtvý duše, ale že naopak počet příchozích lidí je větší, než co je vidět v GFC - takže dokud je to takhle, tak mi to nevadí ... jiný by bylo, kdyby reálnej počet čtenářů byl třeba poloviční, než co je tam)

17. května 2013 v 21:25

@Černá Moorano však... umělé navyšování sledovanosti. lidi, co sledovali jinak, se přihlásí navíc ke gfc. proč je k tomu nutíš, když sama říkáš, že přes gfc nesleduješ? jen aby se ti zvedlo to číslo gfc? stejně tak sem může zabloudit ten anonym, který se jen tentokrát přihlásí a klidně tu soutěž vyhraje. a proč je pro tebe čtenář, který odmítá sledovat gfc, méně než ten co si to nakliká? prostě mi to přijde falešný a ta podmínka gfc (jako pro čtenáře!) taková dost pochybná.

17. května 2013 v 21:27

@Harmony tak přesně takovejhle komentář mě potěší mnohem víc než 10 krémů zdarma, fakt :)

17. května 2013 v 21:29

@Renatak hlavně u soutěže dost často komentují lidi, o kterých jsem třeba za tři roky existence blogu neslyšela. a zpětná vazba je důležitá! a samozřejmě, že pravidelní čtenáři, kteří nekomentují, jsou taky super, ale ty, co komentují, mám tak nějak raději... a tu výhru jim přeji tedy přece jenom o kousek víc.

17. května 2013 v 21:30

@trba teď tedy nevím, proč jsem tu odpověď napsala sem... asi jsem někde zase něco popletla a špatně klikla... no ale ty si to nějak přebereš.

17. května 2013 v 21:36

@trb nó, protože než na to kliknou, tak já přece nevím, že sledovali - anonymní čtečky prostě nijak neověřím - ale to už si přijdu trochu jak kolovrátek hele :))

navíc ty to GFC fakt zbytečně démonizuješ, mi přijde, jak kdyby to znamenalo, že člověk tím klikem přijde o prst bo co :D - spousta lidí ho používá naprosto dobrovolně, protože jim tenhle způsob vyhovuje ... a když se mi zrovna v GFC zobrazí post dřív než ve čtečce, tak si na něj taky kliknu z něj, to samý na FB, dost blogů sleduju i tam (protože přidávaj i jiný věci než posty) a když najednou vidím novej článek tam, tak ho taky otevřu z něj

ale jen u Readeru mám jistotu, že mi nic neuteklo (to se na FB stát může, protože feed nezobrazuje 100% věcí, co lidi přidaj), takže tam to pak jen zběžně zkontroluju

17. května 2013 v 21:37

placený reklamy mě nejvíc serou...nejenom ty v keších, těch zatim moc neni, ale takový ty "přece mi to dali zadarmo, tak já jim to stejně pochválim, i když mi to není/páře se to/slezla mi po tom kůže na půlce obličeje...co kdyby mi příště už nic neposlali"...to je největší mor a tyhle holky bych kopala do prdele...s rozběhem

pragueneedsmorestyle

17. května 2013 v 21:39

@balzu tywe, teď jsem dostala super nápad, co provést s tím tmavým BB od Garnieru :D jdu se podívat, kde je nejbližší keška

17. května 2013 v 21:52

@Rena když to se imo nedá takhle posuzovat .. kámoši jsou kámoši ... na blog si někdo chodí jen pro info a nemá potřebu komentovat za každou cenu, nedělám to jinak - čas je drahej - a když někdo sleduje desítky blogů, tak má jen těžko prostor komentovat úplně všechno, i když je čte pravidelně ... ale když je nějaká soutěž, tak proč by se nezúčastnil, když blog čte ;)

17. května 2013 v 22:00

neznášam veľa podmienok.. sleduj ma tu a tu, lajkni toto, lajkni tamto, ešte aj sem sa pridaj, toto napíš, sprav piruetu a ešte odpovedz na túto otázku... samotná podmienka sledovať blog ma nijak neuráža, hoci ja sama takú podmienku nikdy nedávam (aj keď je pravda že klasickú giveaway som poslednú dobu nerobila, mám radšej súťaže čo je zas o niečom inom :)

čo ma ale vyslovene sere je, keď si účasť blogerky podmienia sledovaním, napíšu že súťaž je "pre verných čitateľov" a potom ten odkaz pchajú všade do komentárov! aj ľuďom, ktorí na tom blogu v živote neboli.. to sa mi fakt nepáči lebo to už mi ako nútenie príde ("pozývam ťa ku mne na giveaway" v tom prípade totiž znamená = "pozývam ťa sledovať môj blog hoci ani nevieš či sa ti bude páčiť" -_-)

17. května 2013 v 22:08

@Černá Mooraa to snad není démonizování. jen prostě stejně jako anonymní komentář nechápu nutnost gfc, když je to soutěž pro čtenáře. já tě třeba čtu fakt dlouho, ale z tvojí soutěže jsem automaticky vyřazená, protože gfc. no jako v pohodě, ale prostě tu nutnost nechápu.

(jo ty si stejně pojedeš to svoje, že si musíš ověřit... ale to pro mě jako pravidelného čtenáře moc relevantní není) (tý jo a mi je to v podstatě dost jedno, si dělej soutěže, jak chceš, jen jsem se chtěla zastat toho nechápajícího, protože to taky nechápu.)

17. května 2013 v 22:27

Já osobně nemusím sledování přes FB, jak říkáš, soukromí je soukromí. Já osobně dávám GFC kvůli počtu čtenářek, abych mohla konečně u nějaké firmy dostat něco pro čtenářky do soutěže. Zatím vše dávám z vlastní kapsy, a proto to není nic extra. A dělám to proto, aby čtenářky byly odměněny za to, že tam chodí, a takový nějaký vděk jim za to, že se jim (snad) blog líbí, že komentují, atd :-) Ale jinak docela dost souhlasím s všemi body.

17. května 2013 v 22:28

@trb ale vzhledem k tomu, že ty účet máš, tak to zatvrzelý nesledování blogů přes něj je pro mě dost nepochopitelný furiantství .)
pokud ho někdo nemá, tak ok, třeba FAKT nechce ... ale pokud jo? mi něříkej, že někomu s tvojí inteligencí opravdu dělá nějakej problém kliknout třikrát na tlačítko (a naopak to srovnáváš se státní maturitou) (kdybys byla líná jak já a měla jednodušší možnost, tak fér, ale tohle mi přijde fakt zbytečná přeháňka)

btw. jak už jsem zmiňovala, některý soutěže jsou i bez týhle podmínky, střídám to, ale GFC je víc

17. května 2013 v 22:39

@Černá Moora tohle taky nechápu... nutnost dvojitého sledování jednoho blogu. jednou pro mou pohlednost tak, jak mi to vyhovuje, podruhé pro soutěže! tady fakt nechci hejtovat, jen to nechápu. a tvůj článek mi to jako nevysvětlil, asi si ho půjdu přečíst znovu, třeba to konečně pochopím.

17. května 2013 v 22:40

@Černá Moora
Ještě bych teda dodala, že když někde komentuju a blogerka pak neodepíše, tak mě to pak tak nějak odradí komentovat i příště. Ale zas chápu, že když má těch čtenářů a komentářů hodně tak nestíhá na všechny odepisovat, to je jasný. Ale tak nějak mám ráda, když je vidět, že můj komentář někdo čte, proto když párkrát komentuju a ani jednou mi k tomu nic nenapíše, tak už nemám tu potřebu se nějak zapojovat, prostě si přečtu článek, protože mě zajímá, ale to je všechno. A přesně jak říká moora, to že někoho čtu přece neznamená, že jsem kamarádka. Kamarádce bych se kolikrát nestyděla něco napsat nebo se víc zapojit do diskuze, ale takhle se prostě držím trochu při zemi. Ale zasoutěžím si ráda, proč ne, když ten blog čtu pravidelně, kdyby se mi nelíbil, tak ho nečtu žejo. S tím souvisí i to, že se účastním jen v těch soutěžích, kde se mi ta cena líbí, protože proč bych měla chtít něco, co se mi nelíbí a co by udělalo někomu radost a mě by to doma leželo :D

17. května 2013 v 22:42

@Černá Moora aha aha :) no já samozřejmě nevím, blog nemám, jen jsem to tak pochopila na jiných blozích. No a ty blogy zaměřený na giveaway, to je fakt. Celý tenhle koncept jsem teda moc nepochopila :D

17. května 2013 v 22:48

já jsem tvůj blog začala číst relativně nedávno (po aféře s oranžovým makeupem v SB :), potom jsem si tě přidala i přes facebook a jestli jsem něco komentovala, tak anonymně (nebo přes ten fb). ale teď jsem dostala telefon s androidem a stejně jsem si ten účet musela dělat, takže jsem ho využila na sledování blogů přes GFC (ale než jsem se s tím naučila zacházet!! :D ). jasně, že giveaway bude mít víc komentářů, ne každý bude psát vždycky ke všem postům, ale na druhou stranu si nedovedu představit, že bych hledala, kde se co soutěží a podle toho si přidávala blogy do sledování. sleduju, co se mi líbí a soutěže beru jako hezký bonus :)
a co se týče produktů od firem - myslím, že sleduju ty blogy, které nejdou výrobcům na ruku a recenzím věřím.

17. května 2013 v 22:50

@trb jestli se to nepovedlo doteď, tak už bych to moc neviděla :D páč ty z toho imo děláš zbytečnej problém .. prostě se ti blog líbí, tak si ho časem do toho GFC dáš, i kdyby ten impuls měl bejt soutěž, vždyť o nic nejde ne

17. května 2013 v 23:20

Na soutěže nehraju a FB i GFC jde tak trochu mimo mě.
Ale! Nepočítala jsem s tím, že by mi někdy někdo nabídl spolupráci, a už několikrát se tak stalo. Zatím jsou obchodníci slušní a nemají problém s mým NE (však jinde budou mít šanci). Já si ale na základě svých principů nedovedu představit, že bych se virtuálně prostituovala... Prostě o čem píšu, to jsem si zaplatila a taky si za volbou stojím.

17. května 2013 v 23:39

Přečetla jsem si článek a celou diskuzi. Pokud jde o GFC, souhlasím s názorem, že o počtu čtenářů (jakože opravdových, pravidelných čtenářů) to nevypovídá. Nemám problém si blogy do GFC přidat, protože mám účet na gmailu a stojí mě to pár kliknutí, ale blogy přes něj nesleduju. Na to mi víc vyhovuje bloglovin, na který jsem už zvyklá. Rozhodně si nepřidávám blogy do GFC jen kvůli soutěžím, ale když už můj oblíbený blog to GFC má, řeknu si třeba, že blogerku určitě nárůst čtenářů potěší, tak proč bych jí neudělala radost a nepřidala se, nijak mě to neobtěžuje. I když kdybych si blog do GFC nepřidala, budu pravidelnou čtenářkou stejně tak. Přiznávám se, že asi 2x jsem si nějaký blog přes GFC přidala jen kvůli soutěži, ale to byly výjimky, když jsem si náhodně všimla nějaké soutěže, kde výhrou bylo něco pro mě zajímavého a lákavého - tak proč si nezasoutěžit, na tom nevidím nic špatného.

Úplně to ale chápu z pohledu blogerek - kdybych měla svůj blog a vyhlásila soutěž, taky bych mnohem radši výhru poslala opravdové čtenářce (nejlépe takové, která se svými komentáři i aktivně zapojuje - ale v tomto zase souhlasím s Moorou, že to taky zcela nevypovídá, taky často něco přečtu, ale nekomentuju, i když se mi článek líbil a považovala jsem ho za přínos), ale fakt si nemyslím, že člen GFC rovná se čtenář. V tomto musím souhlasit s trb a taky si myslím, že udělat soutěž jen pro opravdové čtenáře je pro blogerku asi oříšek.

Ještě k těm soutěžím - účastním se, jen když mě výhra zaujme a myslím si, že bych ji využila. Co bych si nezasoutěžila a nezkusila štěstí. Ale když jsou podmínkou lajky na FB a já nevím co ještě, prostě už když ve článku zahlídnu tato dvě písmena, tak článek automaticky vypínám, ať by se soutěžilo o cokoli, protože FB nemám a mít nehodlám.

17. května 2013 v 23:41

S tím, že tenhle prostor má větší hodnotu máš svatou pravdu!
Jinak já tedy jsem asi debil ale....nechápu GFC vs. Google reader vs. Google+. Gmail je boží, ale jinak jsem tomu vůbec nepřišla na kloub. Ta mofrá lišta je Reader nebo GFC? Mooro buď moje spasitelka a řekni, už jsem se na to taky ptala na více blozích v soutěžích :D A chápu dobře, že má tedy končit ta modrá lišta, mnohdy "umělý čtenáři"?
Jinak já vše sleduji přes Bloglovin, ale kupříkladu jsem ještě nezjistila, kde se dá vidět, kdo mě bere přes Bloglovin /jestli to vůbec jde/.
No vlastně kdyby se ti chtělo udělat někdy IT článek pro PC negramoty jako já, jak se dají sledovat blogy, já bych to brala!
Děkuji moc za odpovědi

17. května 2013 v 23:44

@Veronika - Cosmetic Jam
Ehm tak teď je mi trapně, páč čtu komenty výše a z nich jasně vyplývá. že GFC je modrá lišta.Sorry za spam :) Nicméně to o Bloglovinu mě zajímá i nadále.
Jo a co se týká FB, tak většinou právě připisuju trapně "v případě výhry po mailu sdělím, jak sleduji". Nakonec ale už mám k blogu i FB, takže to tohle řeší, že sleduji ne svým jménem, ale jménem blogu, což je ok.

17. května 2013 v 23:53

A pokud jde o recenze na výrobky, které blogerka dostala ke zrecenzování zdarma, na tom mě nic nepohoršuje, pokud je to občas něco. Ale když už na blogu pomalu nic jiného není, tak mě to dost irituje a jeden konkrétní (velký a populární) blog už kvůli tomu vůbec nečtu. Sleduju ho, ale když sjedu na konec článku a hele ho, blogerka opět děkuje za poskytnutí výrobku ke zrecenzování, tak mě to už prostě prudí, protože je takový článek každý druhý, vlastně bych řekla, že i častější (a když ne, tak je to o akci, na kterou byla tou kterou firmou pozvaná). A je mi v takovém případě už i dost jedno, jestli je recenze upřímná nebo ne - já věřím, že asi je, ale prostě mě takový blog fakt nebaví. Mám ráda blogy, kde mám pocit, že blogerku postupem času i tak nějak poznávám, právě podle toho, co ji dle článků zajímá, jaké výrobky si sama vybírá, pro její styl psaní... To je pro mě cenné, je to takové osobnější a sympatičtější, cítím se na takovém blogu dobře a baví mě zapojovat se do komentářů. Na blogu, který recenzuje v drtivé většině pouze výrobky darované k recenzi, absolutně necítím potřebu cokoli komentovat.

17. května 2013 v 23:53

@Domček
Na to mám taky alergii :( Většinou jen slušně komentuji, že děkuji, a ani na to nekliknu. To si někdo myslí, že čtu blogy kvůli soutěžím?!
Sama mám blog směšný měsíc, ale je vidět, že pár lidí se vrací a komentáře tam u článku mám. A to se nikomu nevnucuji. Myslím, že čtivý blog si čtenáře najde sám - sledují vás jiné dobré blogerky a objevíte se u nich ve výčtu blogů, většina to u sebe má. Já takhle přišla na všechny dobré blogy, co čtu.

17. května 2013 v 23:58

@Černá Moora
:DDDDDDD chudák kdo jí najde, ještě neví, co ho tam čeká :DDD nechceš tam dát ten Satan approved? :D

18. května 2013 v 0:47

Tak třeba zrovna s tím případem facebooku je to hodně orientační. Zahraniční blogerky to mají vychytané s aplikací Rafflecopter, kde sice musíte napsat své jméno, ale nikdo jej kromě té blogerky neuvidí veřejně.

18. května 2013 v 6:42

Me nejvíc baví GA o dva laky esence s podmínkami typu. Sleduj přes GF , like na FB, like na FB moji kamaradce, hlasuj pro me tady, nakresli kolečko tady:D divím se, ze na tohle ma někdo nervy

Ble
18. května 2013 v 6:52

Sice ten minulý komentář nebyl ode mě, ale mám pocit, že jsi nějak nepochopila, co chtěla pisatelka říct. Jsi dost chytrá holka a tyhle naivní řeči? Filtrace čtenářů, které zajímá tvůj blog a ne giveaway? :D No, to snad ne.. :). Nicméně je to TVOJE giveaway, takže tak a navíc je fakt, že nějaký řád by to mít mělo. Nicméně já se techto soutěží nezúčastním a nikoho přes nic nesleduju, ani nemám nikde účet. Žádná facebooky, žádný googly, prostě nechci :) a přesto tě tu pravidelně.

18. května 2013 v 7:04

Mně ta podmínka nevadí, protože ty blogy většinou přes GFC už dávno sleduji :)

18. května 2013 v 7:50

Mě osobně jakýkoliv podmínky pro další přihlašování, sledování, lajkování a já nevim co ještě, vadí.
Na druhou stranu chápu, že je nutný mít zpětnou vazbu. Já na blogu krom statistiky žádnou pořádnou zpětnou vazbu nemám a začínám propadat panice.
Co se týče důvěry v recenze, snažím se vybírat a číst blogy, kde mě hned automaticky nenapadá "Hm, ta to píše, protože to má zaplacený nebo chce něco zadáčo...". A je fakt, že jsem v poslední době přestala číst dva svoje oblíbený blogy, protože jsem jim přestala věřit.

18. května 2013 v 10:47

Napsala jsi to pěkně a se vším s tebou souhlasím. toho, koho sledovat nechci, i kdyby měl sebecennější výhru v soutěži, bych si nepřidala! ;)
Ale nejvíce mě asi štve, jak se všude propaguje FB, já ho nemám, mívala jsem ho cca 3 roky zptátky. Nyní ho nemám vlastně ty 3 roky a víc spokojená jsem nikdy nebyla. A to je to, co mnoho lidí nechápe, za 1. FB t neposkytne soukromí a chce po tobě věci, kterým já sama neholduji. A za 2. úplně mě irituje to, když první otázka od někoho nového, s kým jsem se seznámila je : " Jak se jmenuješ na FB?" Děs běs! ;)

18. května 2013 v 11:32

ja se giveaways vetsinou neucastnim a like taky vetsinou nedavam, uz vubec ne kvuli vyhre
dostalo me, ze ti nabidli 400kc!! opravdu mi prijde smesny, jak se firmy snazi prezentovat pres, aniz by blggerky poctive odmenily
taky mi prisly nabidky spoluprace na sperky, abych jim napsala nevim kolik recenzi a vybrala si za to bizuterii asi za 20 dolaru? wtf...
jinak na ty ctenare mam s tebou stejny nazor!
http://sienastyle.blogspot.it

18. května 2013 v 12:16

tiez nemam rada vselijake strasne podmienky kde treba na sto krat klikat ani to co mala trb na blogu ma nebavilo,chodim jej na blog kazdy den ale proste sa mi o nic sutazit nechce ked tam mam nieco zadavat a klikat a nepoznam to a tak no...inak s tou zle platenou reklamou...oni tiapson ponukli tych 400 ale niekomu staci dostat krem za 150 a je schopny pisat 3 "recenzie"ako je to strasne super duper..ach jo este ze mne nikto nic neponuka:D

18. května 2013 v 12:31

@Osamělá cyklistka to je imo zbytečně radikální ;) když tě něco zaujme, proč to nezkusit, vždyť nikdo nedává podmínku, že ta recenze musí být pochvalná

18. května 2013 v 12:34

@Veronika - Cosmetic Jam jj, GFC je ta modrá lišta :) reader je tohle http://www.google.com/reader/view/ - čtečka, kam si ručně přidáváš odkazy; kdo má gmail, má automaticky přístup i k tomuhle (a dalším xxx službám)

článek na způsob sledování udělat můžu, tak nějak ve zkratce a přehledně ;)

18. května 2013 v 12:36

@Jana C jo, je pravda, že když je sponzorované (skoro) všechno, tak už to je kapánek divné ... na druhou stranu, když to jsou výrobky, které tu blogerku zaujmou, tak se jí asi zase těžko říká, že to nechce ..

18. května 2013 v 12:37

No, já se soutěží účastním zřídka...jsem na to dost líná.
A téměř nikdy těch, který chcou sledování přes GFC, protože google reader jsem vlastně skoro nikdy nepoužívala - sleduju přes Bloglovin.

Proto i ve svých soutěžích nemám žádný podmínky sledování, protože mi to samotné není po chuti.

A moc nesouhlasím, když blogerka řekne, že to přece nechce dát někomu anonymnímu, kdo jí třeba píše hnusný komentáře. Kde je ta jistota, že ta, která ji veřejně sleduje jako Anča Vomáčková, jí pod jiným článkem nenapíše jako anonym, že je hnusná a má tlustý nohy? Ne, to se fakt nedá stopro ošetřit.

18. května 2013 v 12:38

@Aylin Leto raffle zkoušela teď několikrát TRB, ale když tenhle koncept člověk vidí prvně, tak ho to může od účasti naprosto odradit, což chápu a zatím to zavádět nebudu, rozšíření nechám asi pohodlně na jiných :D

18. května 2013 v 12:39

@Suzie heh jo :)) ale zas bych řekla, že tohle mají spíš takové hodně mladé a začínající blogerky ... a té jejich cílovce to asi ani divné nepřijde

18. května 2013 v 12:45

@Ble no to ano :) NĚJAK se to profiltrovat musí - a jestli máš lepší nápad, tak sem s ním

navíc,´další důvod je i tohle - jsou i weby na soutěže obecně (teď nemyslím ty na speciálně blogové soutěže, ale soutěže kdekoli a ve většině případů mimo blogy) - z těhle webů, kam chodí lidi, co je blogy absolutně nezajímají a jde jim jen o výhry, mi na soutěž taky klikne dost lidí - a pro ty je podmínka nějakého GFC (které ani nevědí, co je, protože doteď žádný blog nečetli), zcela a naprosto filtrační - a to mi velmi vyhovuje, protože dát výhru někomu takovému opravdu zájem nemám

btw. beztak si časem nějký android pořídíš, takže ten google tě nemine tak jako tak .))

18. května 2013 v 12:46

Mne to vadí, pretože som kedysi dávno začala blogy sledovať cez bloglovin, na to som si zvykla a nechcem používať ešte niečo ďalšie. Takže sa priznávam, že som kvôli giveaway začala niektoré blogy sledovať aj cez GFC, ale vôbec tam nechodím pozerať, či majú nejaké nové články a pod. A už vôbec nerozumiem, keď má niekto v podmienkach, že je treba sledovať aj cez FB aj cez GFC a neviem ešte cez čo... Takže obľúbené blogy mám na bloglovin alebo v záložkách, GFC mi príde zbytočné.

18. května 2013 v 12:47

@Koouky "jak se jmenuješ na FB" :DD tak to mě pobavilo

18. května 2013 v 12:49

@Siena in Style ta částka je hodně vtipná no :D ale horší je, že někdo to klidně přijme, to si pak neodvyknou nabízet podobný srandy

18. května 2013 v 12:53

@Nicola pokud jde o věci na recenze, které souvisí s tématem blogu, tak to je zase něco trochu jiného, protože často jde o výrobky, které by si dotyčná stejně koupila sama - takhle to vyřeší rovnou

ale dělat na blogu reklamu něčemu, co s tématem nesouvisí a kvůli čemu na něj čtenáři nechodí ... to by bylo drahé :)

18. května 2013 v 12:56

@Dashulka GFC a GR není to samé, GFC se to zobrazuje v na home blogového profilu, na GR máš odkaz o něco výš

no to se nedá ošetřit, leda by měla Anču zjištěnou podle IP :) ale mně sem nikdo nic hnusnýho nepíše, takže tohle (ťuk ťuk) řešit nemusím ;)

Anonymní
18. května 2013 v 13:10

@Černá Moora Ahoj, tady autorka příspěvku, na který reaguješ. Nevím, proč jsem považovaná za anonyma, když napsala celé své jméno (je to snad méně než kdejaká přezdívka??).
I anonymové jsou slušní, není třeba je házet do jednoho pytle. Úcet na Googlu mám, ale v práci se mi nedaří připojit, protože firemní maily nám jedou na platformě od Googlu a není úplně jednoduché se přehlašovat na soukromý mail.
Odpověď jsem si přečetla, připadá mi ne úplně srozumitelná a hlavně ne vždy k meritu věci (asi jsme se špatně pochopily, zkusím pka přeformulovat).

Jitka

Anonymní
18. května 2013 v 13:12

Ahoj, tady autorka příspěvku, na který Moora reaguje. Může mi někdo vysvětlit, proč jsem považovaná za anonyma, když jsem napsala celé své jméno a příjmení? Je to snad méně, než no name přezdívky? Díky, Jitka

18. května 2013 v 13:32

@Anonymní protože takhle tě google překládá ;) anonym je každej, kdo nemá účet - teda se nezaregistroval a nepřihlásil .. profesionální deformace na bloggeru ;))
ale jestli ti to vadí, tak si prostě z tý lišty vyber "název/adresa url" a tam si napiš jméno, pak ti ten "anonymní" autor zmizí

k věci to je - ve zkratce: alespoň nějakou filtraci chci, FB nechci, zbývá GFC; firmy a spolupráce jsou pro mě až na druhým místě, pro ně blog nepíšu, takže kvůli nim mi na počtu ikonek ani záležet nemůže

18. května 2013 v 14:20

@Černá Moora
no prave, ja ted videla na dvou blogech ty jejich nahrdelniky:)) to si to ty holky neumej spocitat? za ten cas co travi foceni atd a psanim recenze se jim to nevyplati....mysli si, ze je to zadarmo,ale neni zejo..

18. května 2013 v 14:40

@Cern� Moora Jasně, já to chápu a nic takové blogerce nezazlívám ani si o ní nemyslím nic špatného, koneckonců kdybych měla blog a chodily mi nabídky ke zrecenzování něčeho, co by mě zaujalo a ráda bych to vyzkoušela, taky bych neodmítala. Ale mě jako čtenářku takové blogy prostě tolik nebaví, dávám přednost jiným. Třeba zrovna Tvůj blog patří k mým top nejoblíbenějším - jak už tu taky někdo psal, prostě mi zlepšuje náladu a dozvím se i něco přínosného. A i když recenzuješ něco co jsi dostala, nepůsobí to jako suchopárná reklamní recenze, takže u Tebe si ráda přečtu cokoli (i když to byly třeba ty šampony od Garnieru, které mě už maximálně prudily, na jiném blogu bych recenzi na ně už fakt nečetla).

18. května 2013 v 15:18

Mě spíš vadí giveaways, kde je to "umele navysovani ctenaru" desne okaty. To ze si da blogerka podminku sledovat bud pres GFC, nebo sledovat pres FB apod., mi nevadi, pokud je to jen 1 jediná podminka. Jakmile tam jsou podminky typu sledujte pres GFC A ZAROVEN FB, plus kdo bude sdilet na FB, muze komentovat 2x apod., to me prijde fakt na hlavu a hlavne mi prijde, ze to pak uplne postrada smysl odmenit sve stavajici ctenare, ktere blogerku dostali tam, kam je.

Jen tak nostalgicky jsem si vzpomnela na svou prvni giveaway, ktere se mohli ucastnit jen do te doby registrovani. Peclive jsem si napsala prezdivku kazdeho ctenare, ktery byl prihlasen k odberu, pred tim, nez jsem giveaway vyhlasila a to mi prislo asi nejferovejsi reseni. Bohuzel v momente, kdy je ctenaru 200 to jde, ale dlouhodobe je to nerealny:-(

18. května 2013 v 15:20

@Cern� Moora Mě zas raffle u trb nadchnul :-D Fakt mě to klikání bavilo a byla jsem nadšená, že do komentářů nemusím zveřejňovat svůj email. A vůbec jsem nechápala komentáře typu, že je to složitý a nepochopitelný systém... Vždyť by to zvládlo proklikat i malé děcko a pro mě osobně to je jedodušší a sympatičtější než jiné postupy.

Anonymní
18. května 2013 v 16:01

V těch bloglovinech a GFC se nevyznám, gmail i FB znám - nemám, zřejmě jsem mírně asociální :-) Je mi přes 30, pracuju a mám malé dítě a chci být hezká a pokud je blog vtipný a zajímavý je to pro mně fajn relax a zkoumat co jsou ty zkratky a výrazy a někde se registrovat na to nemám čas. Pravda, taky si můžu kde co koupit, ale asi bych se účastnila -jen tak prostě. Zkusila bych něco co bych si nekoupila sama, rozumíte? Jsem na čtení cca 3 blogů závislá (mezi nimi i tento) a zbytek tak sporadicky.
Jak si stará, víš, že si inteligentní...?
Reklama/nereklama věřím všemu co blogerka napíše. Komentování je těžké, pokud mám co říct anonym nefunguje a můj názor se celý svět nedozví :-( next time I dont bother

18. května 2013 v 16:29

Nechce se mi číst všechny komentáře, takže se možná budu po někom opakovat... :)Podmínka GFC mi nevadí, naopak mi to připadá celkem přirozené, blogerka si pořádá svou soutěž, tak proč by měla být pro kohokoliv?
S lajkováním FB všeho možného už mi to trochu vadí, nepotřebuju mít v oblíbených milion spamujících stránek, takže když se mi tohle nelíbí, neúčastním se. Stejně tak, když se mi nelíbí blog, na kterém soutěž je.
Naopak někdy se mi stane, že se mi sice nelíbí soutěž, ale zalíbí se mi blog a začnu ho sledovat, aniž bych soutěžila.

18. května 2013 v 17:35

Mám tě v prohlížeči v Záložkách a nakukuju pravidelně. Na Googlu jsem mívala Analytics jako statistiky návštěvnosti, ale co jsem se přestěhovala jinam už nepotřebuju ani Analytics:-)

Jinak schvaluju filtr, který oddělí pravidelné čtenáře. Pokud chceš odměnit svoje příznivce (což je pochopitelné), je to nejlepší a nejjednodušší volba

18. května 2013 v 17:42

Mš vadí pouze facebook, tim pádem se do spousty soutěží nezapojuji. FB sice mám, ale nijak extra ho nepoužívám, nedávám like uplně všemu, nepíšu si statusy,nic. Takže nevidim důvod, proč bych měla likovat už pomalu všechno.

18. května 2013 v 18:52

@Jana C mě právě ten raffle přijde jednodušší a člověk se v tom vyzná a má přehled, co už odklikal :D

18. května 2013 v 23:45

@Plum Foolery jo, někdy jsou ty podmínky děsně přehnaný .. mě nejvíc ais vadí ta, když se musí povinně někde sdílet ;)

Anonymní
19. května 2013 v 1:19

@Černá Moora Mohla bych se zeptat, ze kterých webů na soutěže k tobě lidi chodí? Já pořádám "soutěž" na blogu snad každý měsíc a nikdy ke mně z žádného takového webu nikdo nepřišel... Jestli jde například o weby uvedené v závorce (http://www.souteze.cz/pridat-soutez, http://www.svet-vyher.cz/pridat-soutez/, http://www.super-soutez.cz/pridat-soutez), tak tam musí bloger zadat odkaz na svou soutěž sám a pochybuju, že by to za něj udělal někdo jiný...

19. května 2013 v 12:01

@Sonidlo Nail Polish nn, jedno je soutezplus a to druhé soutezaci
jak se tam ty soutěže zadávají, nevím, nikdy jsem nezkoumala

pokud někdo odtamtud shledá blog tak super, že se přidá, tak fajn, ale protože jinak jsou tam soutěže spíš neblogové, tak si nemyslím, že by jejich náštěvníci šli po budoucím čtivu, a z toho hlediska bych byla nerada, kdyby nějaký takový lovec soutěží vyhrál ;)

19. května 2013 v 14:56

Omlouvám se, neprošla jsem všechno, takže se omlouvám, pokud si na to už odpovídala, ale jakou odpovídající cenu by si podle Tebe blogerky měly stanovit za PR články a co vše by při jejím stanovení měly vzít v potaz? Díky, Iri

19. května 2013 v 18:32

@Iri Novak v tomhle záleží na dost faktorech - objektivnách (návštěvnost) i subjektivních (chuť něčemu udělat reklamu, vztah ke značce, co chce propagaci apod.). Pokud je jí nabídka sympatická a přijde jí jako přínosná pro čtenáře, může to klidně udělat zadarmo, příp. jen za produkt k recenzi. Pokud má vztah neutrální, jen ať si to pěkně naúčtuje. Pro představu - na ten salon bych byla ochotná umístit odkaz za takových 2500 Kč+.

20. května 2013 v 10:27

Jsem pouze čtenář. Už asi rok čtu 3 blogy, které jsou mými nejoblíbenějšími a časem jsem přišla na to, že takové soutěže jako GA existují. Pak jsem zjistila, co to to GFC vlastně je :D a začala se účastnit každé giveaway, kterou jsem viděla. Dlouho trvalo, než jsem našla seznam blogů, které vlastně sleduji. Teď už nečtu jen ty 3 blogy, ale otevřu se celý seznam a vybírám si články, které mě zajímají, přečtu si je a případně komentuji, už to pro mě není jen o soutěžích.
Takhle jsem našla pár dalších hodně dobrých blogů a vůbec se za to nestydím, že to bylo jen kvůli mojí touze po výhře :D Stejně jsem vyhrála asi 2x a teď už blogy hlavně čtu a aspoň mám čím trávit volný čas :) Takže mě vyhovuje přidávání se do pravidelných čtenářů, aspoň se mi seznam četby stále rozšiřuje :)

Hořčice
20. května 2013 v 19:11

Já to taky nechápu. Je za tím obchod, nic víc. O ničem jiném to není. O spravedlnosti nemůže bejt řeč, že jo. To, že je někdo v odběrech, nebo se zrovna trefí do giveaway neznamená prakticky vůbec nic. Nechápu to, ale je mi to šumák. Je to pro mě stejně debilní jako když nějaká blogerka pí*uje nad parabeny, míchá parabeny ve stravě s parabeny v kosmetice, má v tom asboslutní bordel, NEPOTVRZENĚ o nich mektá, ale pak si dá na držku Maybelline Color Sensational – Mauve Me, která PROKAZATELNĚ obsahuje mnohem víc olova než je zdrávo a může si to kdokoliv vygůglit. Není tam žádný asi, možná, bla, bla. Je to fakt. A stejně to 1000 a 1 slípka udělaj. Takže tak.

20. května 2013 v 19:51

@Hořčice tak to je opravdu smutnej příběh!

každopádně - co já s tím? co si kdo patlá na pusu (a ještě v jakým odstínu) naprosto nesleduju, takže tě asi po ramínku chápavě nepoplácám, zkus to jinde

20. května 2013 v 20:41

úplne súhlasím s týmto článkom, teda lepšie napísane s tým čo si napísala tej dotyčnej. Súťaže ( aspoň ja to tak robím) sa robia pre čitateľov. S tým "lajkom" na FB taktiež súhlasím, nechcem a nikdy nebudem "lajkovať" niekoho stránku len preto, aby som vyhrala. Tiež nemám rada ak niekto musí "lajknuť" dotyčnú stránku (napr. na okuliare) len preto, aby ich vyhral. Nechápem prečo poniektoré robia a aj preto je veľa súťaží kt. sa nezúčastňujem z takýchto dôvodov. a ešte niečo: JE TO TVOJ BLOG-TVOJE PRAVIDLÁ !!! tak už by mohli poniektoré blogerky pochopiť, že na svojom blogu si môžeš písať čo chceš, dávať si vlastné pravidlá, obrázky a vyjadrovať svoj názor !!! no nie? :)

Anonymní
22. května 2013 v 10:14

Souhlas se všim! Kdo blog nemá, asi nepochopí, co sem dřív nechápala ani já - že jsou to min. 2-3h denně, takže dostat 1x za měsíc kosmetiku za 3 stovky nás fakt neodškodní a proto to neděláme. A ještě si jí nemoct vybrat. A 4 stovky za to, že někam pojedeš, pak 4h smolíš článek? Sorry, ale taky si sebe cením víc a hlavně času, co mám. A GFC - já sleduju jen to, kam chodím a když je soutěž jinde, tak sem tak líná (a když je blog jinak navíc o ničem), že si tu věc radši koupim, než abych 3x klikla a pamatovala si, že po soutěži se mám smazat. A navíc soutěže chci dělat pro čtenáře mého blogu, čimž takovéhle lidi odfiltruju, easy peasy.

Chtěla sem ti psát mail, ale ehm...jak to vypadá s tím balíčkem?

Alergicka
22. května 2013 v 11:16

@An zHelloBeautyblogu

Já si opravdu nemůžu pomoct, ale ty pořád meleš o tom čase, jak ho nemáš, přitom otevřu konzervu (nebo kterýkoliv blog) a vyskočíš na mě ty. Na to, že kosmetika je až tvůůj xtý koníček mu skutečně věnuješ neskutečně mnoho hodin denně. Klidně, ale aspoň pořáááád nepiš o své šílené zaneprázněnosti. Mně trvá tak dvě hodiny denně si jen přečíst blogy, s diskuzí 3 hodiny a není snad stránka, kde na tebe nenarazím. Fakt mi piješ krev už. Nutno teda dodat, že za to můžou hlavně tvoje kecy o tvém drahocenném čase.

23. května 2013 v 9:24

Já jsem si díky různým GAs celkem příjemně rozšířila základnu sledovaných blogů - a musím s potěšením konstatovat, že v naprosté většině jsem narazila na blogerky, které sice mají zatím jen pár článků a čtenářů, ale píší opravdu dobře. A i když aktuálně sleduji skoro 70 blogů, tak je skutečně čtu prakticky všechny.

27. května 2013 v 11:37

Pěkně si to napsala, úpně se s tvým názorem ztotožňuji. Navíc nechápu proč do toho pořád někdo rýpe, chceš soutěžit tak se sakra přihlaš na to blbý GFC, všichni pořád čekají, že jim každej bude cpát věci zadarmo a pod nos...že jednou v životě přijdou na blog kde je soutěž hodí do komentu svůj mail a už tam nikdy ani nepáchnou... já nevím jak ostatní ale mě osobně by nebavilo házet si do sledování blogy jen kvůli nějaký soutěži. Navíc s tím velkým počtem soutěží co všude jsou, bych ani nemohla celej den nic jinýho dělat. Ale když mám blog GFC, kterej pravidelně čtu a na něm je soutěž tak je přece logický, že se tam přihlásím... Navíc kdybych ty blogy neměla v GFC tak o té jejich soutěži nejspíš ani nevím :)

27. května 2013 v 16:42

do giveaway sa zapajam velmi zriedka ale nikdy by ma nenapadlo zapojit sa v nejakom nahodnom blogu, ktory ani nesledujem. byt clenkou cez GFC mi pride ako samozrejmost. vadi mi lajkovanie na FB,a tiez podmienka lajkovania stranky, ktora blogerke produkt poskytla. to uz mi pride moc. ale kazdeho vec a nech si na blogu dava pravidla ake chce, ja sa jednoducho nezapojim a tym to pre mna hasne.

30. května 2013 v 13:11

Mě vytáčí když musím sledovat i na Fcb- nechci zveřejňovat mé jméno a pak mi vadí když blogerka nabídne, že když někde budu její giveaway sdílet tak mám větší šanci na výhru- trapné, blog jsem přestala odebírat :/

30. května 2013 v 14:03

@Eve volitelnou možnost sdílení za další komentář mívám taky a trapné mi to nepřijde :) přišlo by, kdyby se muselo sdílet povinně

a protože takhle blogu čtenář dělá reklamu, tak je fér mu jako protihodnotu dát větší šanci na výhru dalším komentářem

1. června 2013 v 13:39

@Černá Moora Když nemám fcb ani blog tak kde to sdílet? Prostě větší šanci mají ti, kteří to sdílí a neumím si představit, že bych na svém fcb profilu, kdy z mých pratel nikdo blogy nesleduje sdílela nejakou giveaway..

1. června 2013 v 16:04

@Eve tjn, pak to asi nemůže sdílet nikde, leda si takový kanál vytvořit ;)

21. června 2013 v 11:32

Ďalší článok, ktorý ma zaujal. Ja som v podstate rovnakého názoru ako ty. Do giveaway som vždy zapojila aj podmienku sledovania blogu cez GFC, ale pozorovala som, že veľa ľudí len kliklo kvôli účasti a blog potom už nenavštevovali. Ja sa napr. často zaradím medzi čítateľov pri súťažiach, ale to je skôr preto, že poznám skutočne málo blogerok a v tých slávnych sa nevyznám skoro vôbec. Často nové blogy objavujem práve tak, že niektorá z mojich obľúbených blogerok zdieľa odkaz na giveaway, čo ma samozrejme zaujme a idem sa pozrieť. Ale zase ak sa mi ten blog nepáči, tak prirodzene ho len kvôli súťaži sledovať nebudem.. Ak raz už sledujem blog, tak čítam aj články, nielen výsledok súťaže.. Ono je to taká dvojsečná sekera, na jednej strane fakt človek vďaka súťaži objaví mnoho nových blogov, ale na druhú stranu to môže vyzerať tak, že je tam fakt len kvôli giveaway. Ja sledujem neskutočné množstvo blogov a je prirodzené, že nestíham všetky čítať každý deň, alebo mám obdobia, kedy ma viac baví len skupina blogov a niektoré zanedbávam. Napr. Petru aj Ceady som kedysi čítala každý deň, fakt som do nich bola zažratá, ale teraz som ich úplne prestala sledovať. Petru ešte sem-tam prečítam, ale Ceady ma úplne prestala baviť a pritom je to práve ona, kto má tisíce čítateľov. Inak ja som ten problém so súťažami a pravidelnými čitateľmi vyriešila po svojom. Písala som o tom článok, tak sa prípadne môžu inšpirovať aj ostatné blogerky..

http://sueandcolours.blogspot.sk/2013/06/darceky-pre-skutocne-vernych-citatelov.html

26. srpna 2013 v 12:39

Vadí mi podmínka sledování na fcb. Fcb z dobrých důvodů nemám. Jinak věřím tomu, že i recenze na výrobek, který blogerka dostane může být objektivní. Samozřejmě je třeba brát v potaz, že to, co mi vyhovuje, už nemusí vyhovovat někomu jinému. Takže pokud vím (z deseti předchozích článků, že blogerka má třeba suchou pleť a vychvaluje hydratační krém, tak nebude třeba úplně vyhovovat někomu (mně), kdo má pleť mastnou a leskne se jako diskokoule.

Anonymní
25. února 2014 v 20:04

Mlžu se zeptat jak se zakládá GFC ?

2. dubna 2014 v 22:56

ja to zkousela ale me to hodi vždycky error pfff

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...