Technická: GFC x Google Reader - co končí a jak sledovat blogy po 1.7.

28. června 2013

Vzhledem k tomu, že jsem v posledních dnech na tohle téma četla dost postů a často ty informace byly trochu zmatené, rozhodla jsem se k tématu napsat pár stručných poznámek, jak to tedy je - a to hlavně proto, že se to přímo týká mýho oblíbenýho způsobu sledování RSS, takže se nejlepší náhradou zabývám už delší dobu.


1) GFC nekončí

Z pohledu blogerů je GFC shluk ikonek, jež značí počet viditelných čtenářů (sledovat přes GFC se dá i neviditelně, pak vaše ikonka ve shluku nebude).



Z pohledu ikonek je GFC způsob, jak nepropásnout nové články, které se jim díky "připojení k tomuto webu" zobrazují v účtu. Ať už v bloggeru (viz screenprint níž), nebo třeba na Yahoo, Twitteru, OpenID ... připojit se přes GFC se dá různě, není nutnou podmínkou mít účet na Googlu.







2) Google Reader končí (mor na ně)

Google Reader není to samé, co GFC. 
GR je webová čtečka, kam si můžete (od 1.7. mohli jste) uložit jakýkoli web, který podporuje odběr novinek přes RSS - oním webem nemusí být jen blogy.
(kdo by o RSS slyšel prvně a toužil se dozvědět víc, dobré shrnutí najde třeba tady)

Výhoda čteček je, že vám u každého odběru (webu) naskakuje počet nepřečtených článků - pouze nepřečtených, což je rozdíl od bloggeru (GFC), kde vidite buď neuspořádaný sloupec, nebo naopak všechny články z blogu za takovou dobu, jakou si odrolujete. Ve čtečce máte naopak pěkný přehled, co jste už četli a co ještě ne, žádný článek tedy nepřehlédnete.

Důvod, proč Reader končí, je to, že pro Google prostě už není jako služba dost zajímavý. Je zřejmé, že se chce soustředit hlavně na vývoj a vnucování Google+. Což podle mě bude taky jednou důvod, proč skončí GFC - Google se bude snažit uživatele donutit, ať sledují přes G+.







Proti konci Readeru se samozřejmě vzedmula vlna nenadšení, a záhy se začaly profilovat služby, které mají za cíl jeho dosavadní uživatele uspokojit a u kterých najdete rovnou i návod na snadný import dosavadních záložek z Readeru, příp. rovnou odkaz, který vás importem provede.

Pár jsem jich prozkoumala a o dva čtečkové kandidáty, které mi padly do oka, se s vámi podělím. Podstatné je, že jsou zdarma - což všechny nebyly, některé jsou zdarma např. jen do určitého počtu sledovaných webů (Reader byl samozřejmě zdarma zcela, takž díkčau nechci, placené jsem rovnou při výběru vyloučila).


 Abyste mohli převést své dosavadní odběry z Readeru, po registraci si do OldReaderu nahrajete OPML soubor s jejich daty. Tento soubor je třeba z Googlu stáhnout přes Google Takeout (stáhnout si odtud můžete i jakákoli jiná data, která v Google účtu máte, ale nás teď zajímá Reader, ten vám bude stačit - pod záložkou "zvolte služby" na jeho ikonu kliknete a pak už jen "vytvořit archiv" a uložit někam do PC, odkud soubor nahrajete do OldReaderu).


 Přímo na homepage najdete odkaz na jednoklikový import z Readeru.


Já si registrovala oba, který začnu využívat primárně, se uvidí až při ostrém provozu ;)


Sledovat můžete samozřejmě i přes Bloglovin, ale to není pro uživatele čteček plnohodnotná náhrada, blog na něm nejdřív musí mít profil, aby se dal přidat, a to nemluvím o tom, že neblogy vám Bloglovin neřeší.

Další možnost je lajknout blog přes Facebook, nějaký přehled o nových článcích dostanete, ale vzhledem k selektivnímu zobrazování v News feedu vám toho může i hodně utéct.



Co vy, přes co stalkuteje blogy? Pokud vám Reader udělal čáru přes sledování, jakou službu jste si vybrali coby náhradu?

22 comments

28. června 2013 v 16:55

Už nějakou dobu používám Feedly a to kvůli přítulnému rozhraní a možnosti personalizace v aplikaci pro telefon. Čtení v MHD je pro mě nutnost, takže většinu blogů sleduju (jakožto i zprávy) při cestování tak říkajíc "z kapsy" :-)

28. června 2013 v 17:52

Je dobře že si napsala tento článek jelikož si hodně lidí Google reader a GFC pletlo a mysleli si ze je to to samé :)

Muj blog:http://fashionaddiction-style.blogspot.cz/

28. června 2013 v 17:53

Konečne príspevok K VECI. Už sa mi nožík v kapse otvára z tej paniky okolo zrušenia GFC.

28. června 2013 v 18:28

Zkoušela jsem Feedly, ale bacha na něj - neumí export zdrojů, takže opustit jej bude bolestivé. Nakonec jsem zakotvila u NewsBlur. Není to takové ňuňuťuťu jako Feedly, ale umí spoustu věcí a nenutí člověku instalaci různých věcí navíc.

28. června 2013 v 18:33

Konečně mi to taky někdo vysvětlil :D. Už jsem z toho byla dost zmatená a panikařila jsem na blogu taky :D.

28. června 2013 v 18:34

Jsi zlato, děkuji moc za vysvětlení, už jsem se pomalu začala ztrácet ve zmatku, co vlastně končí :D
Jsi úžasná!!! ;)) :)

28. června 2013 v 19:10

Ty jo, já jsem úplně mimo, vůbec jsem o nějakém konci čehosi nevěděla, ale mám to štěstí, že první článek na toto téma jsem si přečetla od Tebe. Tož díky.:-)

28. června 2013 v 19:43

Já jsem tedy přešla z Readeru na Bloglovin už před delší dobou a musím říct, že jsem mnohem spokojenější. Například můžu hned komentovat a také mi přijde lepší vidět článek přímo na blogu. Nicméně chápu, že pokud někdo chce sledovat i něco jiného než blog, tak bloglovin ideální není. A pak samozřejmě mobilní aplikace není nic moc, ale já čtu prakticky jen na počítači, takže mi to nevadí.

28. června 2013 v 20:54

@Margaretka75 právě, původně jsem ho psát nechtěla, ale některý opravdu zbytečně panikařej :)

28. června 2013 v 20:56

@Hana Michálková a.k.a Žirafka to je blbý no .. zdroje mám zálohovaný z Readeru, ale pokud by člověk přidával další (jakože asi bude :)), tak je to nepohodlný .. no třeba to časem ještě umožněj

newsblur má tu nevýhodu, že je placenej (64 webů ve free účtu je málo)

28. června 2013 v 20:58

@Levandule od Lutense no ono jestli jsi ho nepoužívala (jakože asi ne, když jsi si nevšimla, uživatelům tam totiž skákalo po nalogování info o konci už od března), tak ani nemusíš nic řešit, to jen, že se ta info prosákla i mezi neuživatele GR a ti pak měli zbytečné obavy ;)

28. června 2013 v 20:58

@Katie jo, tohle je výhoda, na GR komentovat nešlo :)

Anonymní
28. června 2013 v 21:02

Na oficiálním webu proběhla už před třemi měsíci zpráva, že od ledna příštího roku končí i GFC, takže jistě, občas se plete GReader a GFC, jsou to zcela odlišné služby, ale zřejmě skončí to i to.

28. června 2013 v 21:05

@Černá Moora Jsem se rozhodla, že když něco stojí rozumný peníze, tak si to zaplatím. A ještě ten pes v pravým sloupci koukal tak smutně...

28. června 2013 v 22:25

zlatý BlogLovin :-D A G+ sice mám, ale totálně ho nemám ráda, takže na něj mě nikdo nedostane. Přes reader jsem četla jen něco, ted jsem vše přesunula na Bloglovin a spokojenost :-)

29. června 2013 v 8:51

@Anonymní to možná jo, ale panikařit teď je zbytečné :)

29. června 2013 v 10:10

Také mě ta panika mírně vytáčela :D o konci GFC se mluví už snad od doby, co jsem blog zakládala a zatím vydržel, tak doufám, že si to ještě rozmyslí a dalších pár let s námi bude, protože G+ je děs a nerada bych na něho přecházela :-/

29. června 2013 v 12:44

@Černá Moora

Teď jak aktualizovali tu app na mobilu, tak je sice rychlejší a lepší, ale zas se nedá rovnou komentovat a chce to klik navíc :)

Jinak ale já si na bloglovin postupně tak zvykla, že už bych neměnila ani za nic :)

29. června 2013 v 16:36

Děkuji za tento článek,konečně vim,že nemusim panikařit. :D

29. června 2013 v 20:31

Konečne to niekto objasnil, snáď už prestane tá panika okolo toho...

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...