Gliss Kur Denní elixír s oleji x Biosilk Silk Therapy

8. července 2013

Denní elixír s oleji od Gliss Kur je jednou z věcí, které jsem si vybrala k testování z nabídky Schwarzkopf.





Bez nějakého toho oleje na konečky si úpravu vlasů už vůbec nedokážu představit. 
Vyzkoušela jsem jich spoustu, a nakonec došla k ne příliš pozitivnímu závěru o tom, že na jejich ceně zas až tak nesejde, protože v naprosté většině je jejich hlavní účinná složka stejná: silikony (cyclopentasiloxane, dimethiconol). Ty jsou pak v tom lepším případě doplněny nějakým tím rostlinným přídavkem
 
Tenhle závěr mě stál btw. dost peněz - jak jsem si na začátku používání olejů v dobré víře o vztahu kvalita/cena několikrát v kadeřnictví koupila za pětikilo L'Oreal Tecni Art Liss Control Plus (který obsahuje JEN silikony, dokonce ani žádný ten přírodní olej do party), tak na to bych nska radši zapomněla.
 





Denní elixír s oleji je každopádně ten lepší případ a za 100 - 200 Kč (dle akce) získáte 75 ml přípravku, který kromě uhlazujících silikonů obsahuje i arganový a slunečnicový olej.

Pokud jde o účinek, je fajn. Vlasy jsou uhlazené a lesklé a zároveň je nemastí.




Proč bych ho ale doporučila ke koupi a v čem má plusové body (krom uhlazení, který zvládají všechny oleje na stejném principu)? PARFEMACE.
Je  neutrálně příjemná a nevtíravá, po aplikaci rychle mizí.



Faktem je, že vybírat oleje podle vůně (protože většinou nevoní nijak výrazně) mě nenapadlo do doby, než jsem měla příležitost vyzkoušet ono ďáblovo dílo, které vidíte níž.

V recenzích na Biosilk jsem mnohokrát četla, že voní moc hezky a naopak jeho kolega CHI je ten, který smrdí. Pokud TOHLE voní hezky, tak můžu s klidem prohlásit, že v případě, kdy bych měla někdy zažít blízké setkání třetího druhu s CHI, zbaběle prchám.






A nejen, že Biosilk smrdí sám o sobě, ale ten pazápach se 1) znásobuje vlivem tepla až k nesnesitenosti 2) drží na vlasech i po úpravě. Takže ta nejhorší z více možností. 

Pokud by vás zajímalo, jak přesně smrdí, tak to je k téma k diskuzi několika odborníků v plynových maskách. Fakt nevím. Je to takový divný mix voňavky z devadesátých let a mraku pudru. Po přivonění se mi ale každopádně zhmotňuje představa porevoluční drogerky a v ní zástupu Impulsů s vyčichlými vatičkami ve víčkách.


A když už jsem v té kritice, tak ještě jedna věc mi u něj nevoní - a to je to neustálé odvážné označování za hedvábí na vlasy.

Jako sorry, ale když se podíváme na složení Biosilku ...

Cyclomethicone, Dimethicone, SD Alcohol 40-B, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethyl Ester of Hydrolyzed Silk, Panthenol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Parfum (Fragrance). Hexyl Cinnamic Aldehyde, Benzyl Benzoate, Linalool, Gamma Methyl Ionone, Citronellol, Lilial, Hydroxy Citronellol, Geraniol, Eugenol


... tak s podobnou logikou by se Denní elixír mohl klidně označovat jako arganový olej.

Cyclomethicone, Trisiloxane, Dimethiconol, Helianthus Annuus Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Parfum, Benzyl Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Limonene, Benzyl Salicylate, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone, Citral, CI 40800


Závěrem:

Biosilk nebrat. Smrdí a kecá.

Denní elixír proč ne. Kromě silikonů má i nějaký ty pečující oleje a 75 ml za 100+ Kč není špatný kauf.


P.S. Pokud by někdo zapochyboval, jestli Denní elixír nechválím jen  proto, že byl zadarmo, tak samozřejmě nikoli. Biosilk byl totiž taky zadarmo (v rámci Ladyboxu). Gliss Kur je prostě jen lepší.



Co vy - zkoušeli jste některý z nich? Dojmy? A jaký olejíček na vlasy vám zatím přišel nejlepší? (tipy se vždy hodí;)

58 comments

8. července 2013 v 7:48

Já nemohla ani z CHI (to se na mě drželo ještě týden), ani z Biosilku, nejlépe voní Orofluido :)
Ale já nijak zničený vlasy nemám, takže olejíčky zas tolik nepotřebuju, jen mám čas od času chuť se rozmazlit :)

8. července 2013 v 8:17

aha, tak ten Biosilk jsem chtěla vyzkoušet,ale nevim..:) teď používám Elseve hedvábný olej a jsem spokojená! dělá to, co má + fakt krásně voní

Anonymní
8. července 2013 v 8:18

Tak to teda vidím poprvé, že by si na vůni biosilku někdo stěžoval. Já osobně jeho vůni zbožňuju. Ale tak kdyby každému vonělo všechno stejně, tak máme na světě jen jeden parfém a všechna kosmetika by voněla stejně :-)

8. července 2013 v 8:25

:D Biosilk krásně voní a funguje, Denní elexír smrdí strašně přeslazeně, vlasy slepuje a účinek nulový :D super, jak každým vlasům (i nosům) chutná něco jinýho :D

8. července 2013 v 8:39

Já nezkoušela, ale mám z téhle řady GS šampón a je tak strašný, že už jenom kvůlu tomu, bych si tento olejík nekoupila. I když mám pocit, že šampón byl v sadě s kondicionérem a tím olejíkem, takže ho stejně budu mít doma:)

8. července 2013 v 8:47

Gliss Kur jsem měla, potom jsem s uplně stejným složením (aspoň teda myslím, že tam bylo vše stejný) našla od Syossu.Ten má podle mě lepší "pumpičku" , z Gliss kuru to nějak odkapávalo takže sem měla vdžy upatlanou lahvičku...

8. července 2013 v 8:49

Já mám Biosilk (ne Chi!) a jsem spokojená, dala jsem ho i mamce, protože ta měla konečky v ještě horším stavu a říkala že nic lepšího neměla. Tolik "olejů" jako ty jsem teda nevyzkoušela, takže nevím nakolik je můj názor objektivní :-) Ale nad tím denním elixírem už jsem taky uvažovala, nedávno jsem ho myslím viděla i v nějaké akci, takže asi bude moje příští oběť :-)

Adéla (www.ilea.cz)

8. července 2013 v 8:59

Mně Chi připomínal pánskou kořeněnou silnou kolínskou a ze začátku mi děsně smrděl a postupem času se mi to i začalo líbit. Ale měla jsem jen to minibalení a nové si kupovat nebudu, mám přírodní (jako fakt) ženšenový olej koupený v Thajsku a funguje stejně a není skoro vůbec cítit.

8. července 2013 v 9:19

Používám All soft olej s arganovým olejem od Redkenu. Krásně voní (doopravdy), je moc příjemnej, rychle se vstřebává. Samozřejmě obsahuje nezbytné silikony. Bohužel. Jinak ale můžu doporučit. Navíc ubývá dost pomalu, což je vzhledem k ceně příjemnej bonus :).

8. července 2013 v 9:24

Musím se přiznat, že žádný smrad z Biosilku necítím. Asi jsem si po létech života v Pze vypěstovala jakousi smradovou odolnost..:-) Ostatně není se co divit. Stačí si sednout do tramvaje.. to jsou teprv orgie smradů.. :-o

8. července 2013 v 9:31

Tak mně teda Biosilk voní. Je pravda, že orofluido voní božsky. Ale nepřijde mi, že by biosilk smrděl. Ale tisíc lidí, tisíc chutí :)

8. července 2013 v 9:36

Občas použiju olej od Davines se silikony a pak mám moc ráda Divine oil od Caudalie, který fakt VONÍ a stačí ho kapka, co se týče biosilku a chi, tak mě ani jeden nijak nezaujal...
somethingnewbyhelen.blogspot.com

8. července 2013 v 9:46

Já mám oboje a používám oboje :). Biosilk mám fakt ráda, ale nevím, jestli půjdu do plného balení, protože my to za ty prachy přijde jako navoněná bída. Denní elixír si klidně znova pořídím, je levnej a celkem funguje, takže proč ne.

8. července 2013 v 9:57

Mne stačí čistý arganový olej, alebo Alverde vlasový olejček :) Tieto silikónové vynálezy idú nejak mimo mňa :)

8. července 2013 v 10:04

Gliss kur jsem používala hodně dlouho, dvě lahvičky jsem vypotřebovala, ale přišlo mi nic extra nedělá. Tyhle olejíčky mi přijdou dobré spíš jako prevence, od té doby, co používám oleje na vlasy, tak se mi netřepí vlasy. Pak jsem ale zkusila Biosilk, taky mi nejdřív smrděl, ale čím déle ho používám, tím se ta vůně víc líbí. Biosilk dělá hebčí vlasy než Gliss kur. Z dlouhodobého hlediska nevím, jestli dělá něco víc. Však ono se to blbě pozná :D vlasy se mi netřepí s žádným olejem a to, že je mám po biosilku hebké neznamená, že je mám zdravé.

8. července 2013 v 10:18

CHI i Biosilk mi smrdí jak hnusná pánská voňavka. Hezky voní Orofluido jak už píše slečna výše, Morrocanoil, ikdyž ten možná trošku moc orientálně. A teď na mě čeká doma vzorek Macadamie od Dashulky, u kterého jsem dle popisů taky čekala krásnou vůni šmrnclou do orientálna, ale taky mi to voní spíš pánsky, tak teda nevim, jestli nejsem nějaká divná, když ostatní jsou z těch vůní odvaření:-D

8. července 2013 v 10:20

Teda Biosilk mi s vlasama taky nic nedělá, ale vonííí! :-D

Anonymní
8. července 2013 v 10:29

Nejvíc mi ze všech olejů, co jsem zkoušela, vyhovoval Kérastase elixir ultime, mj. jsem měla CHI i Biosilk a nesedl mi ani jeden, u Biosilku bych dokonce řekla, že po ničem jsem neměla horší vlasy jako po tomhle.
Iwi Sluníčko B.

8. července 2013 v 11:02

Hi hi, no jo, na vůně je tohle "olejový" království velkej challenge :) Soudě dle vůně bych asi hmátla jen po Orofluidu, který ale vůbec nijak na vlasy nepůsobí. Lepší to má Macadamia, která i funguje. Biosilk mi kupodivu voní. Ještě před rokem jsem na něj sice nadávala, ale teď je mi to příjemný. A CHI bych ráda zažila, jen na něj ne a ne natrefit.
S těma penězma versus užitek budeš mít asi pravdu, nicméně já iracionalita stejně asi budu věřit spíš těm hůř dostupnejm věcem než věcem z drogerky. Věci ze salónů mě naopak nelákaj vůbec.
Každopádně dobrý vědět, že něco z drogerky vůbec funguje. Dtto bych mohla napsat k tomu séru od Pantene, taky celkem užitečný. A s vůní je tak nějak uprostřed.
Verunka

Anonymní
8. července 2013 v 12:37

Chi smrdí strašně ..jak něco na chlapa, navíc efekt nic moc, teď mám arganový olej od lovei za 150 z feelunique a jsem spokojená,má ecocert, nesmrdí mi, ale ani nevoní, krásně se po něm rozčesávají vlasy, akorát na moc zničené nebo suché vlasy asi nebude stačit :)

8. července 2013 v 12:40

Já na Biosilk nedám dopustit. Měla jsem možnost vyzkoušet hodně olejíčků, ale Biosilk je bezkonkurenčně nejlepší a nikdo mi to nevymluví :)Ale jinak pěkná a podnětná recenze;)

SIMPLE LIFE

8. července 2013 v 12:53

@Haru Orofluido jsem ještě nězkoušela, ale taky na něj někdy dojde ;)

8. července 2013 v 12:55

@Ardanven k vůni bez komentáře :D ale slepuje? já se tedy nesetkala se žádným takovým olejem, co by slepoval, tohle se mi nestalo ani jednou, a že na vlasy v podstatě žádný jiný styling nepoužívám, protože ke slepování jsou víc než náchylné ... max. některý z těch zkoušených olejů moc mastil, pokud se to přehnalo s množstvím

8. července 2013 v 12:56

@Teress podle toho bych se zas tak neřídila ;) viz třeba moje milovaná zázračná péče od L´Orealu x šampon ze stejné řady, který ani omylem

8. července 2013 v 13:00

@Kateřina Matulová jsme si to našla (předpokládám, že jsi myslela SYOSS BEAUTY ELIXIR ABSOLUTE OIL) a máš recht, fakt je to úplně stejný, ale úplně! :)

Cyclomethicone, Trisiloxane, Dimethiconol, Helianthus Annuus Seed Oil, Arganis Spinosa Kernel Oil, Parfum, Benzyl Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Limonene, Benzyl Salicylate, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone, Citral, CI 40800

8. července 2013 v 13:05

@Adush -ka a zkoušela předtím mamka nějaký jiný takový olej? protože první použití silikonového oleje je samozřejmě rozdíl (wau, to je tak hladké), ale na efektový rozdíl mezi oleji navzájem jsem bohužel zatím nenarazila

8. července 2013 v 13:06

@Anna Ananasová tak to jsi nabrala zcela opačný směr než já, protože Biosilk byl původně jen hnusnej, ale postupem doby to vygradovalo do tý fáze, že mi z tý pidi lahvičky zbývá půlka a ani náhodou to už nepoužiju :D

8. července 2013 v 13:09

@Dana Kalupek proti tý tramvaji funguje jedna věc - navonět se tolik, že neucítíš nic jiného než sebe :D úspěšně pěstuju a tím pádem nechápu, na co si lidi ohledně těch smraďochů pořád stěžujou, protože pokud se nejedná o nějakýho uleželýho bezďáka, jež ovoní půl tramvaje, tak fakt necítím nic než svůj parfém :D

8. července 2013 v 13:10

@In your face! "navoněná" je ovšem v tomto případně nemístný eufemismus :D

8. července 2013 v 13:11

@Margaretka75 arganový olej není špatný, ale za sebe říkám, že uhladit poškozené konce dokáže jen do určité míry - pokud jsou poškozené a vysušené víc, nedokáže se pořádně vsáknout a s přidáváním množství je naopak jen zmastí

8. července 2013 v 13:13

@Dejnicka Macadamii mám v plánu už tak rok a něco a pořád na ni nedošlo, sakra ;) ... přitom do ní vkládám dost naděje, že by to mohlo být jiné než průměrný silik. olej

8. července 2013 v 13:17

@U dvou Verunek hele, jo, ze zkušenosti můžu říct, že to je fakt iracionální :) - já sice taky dost dlouho žila v tom, že olej jen z profi vlasový kosmetiky, ale po vyzkoušení první drogerky mě to rychle přešlo, nulovej rozdíl, bohužel
ale já zase naopak nevěřím ... nebo nevěřím, to asi ne, páč to beztak bude dělat to samý ... ale nepřednostňuju ty hůř dostupný, co se daj objednat jen na netu (typu Biosilk nebo tekutý krystaly), protože si říkám, že bůhví jak a kde se to vyrábí ;)

8. července 2013 v 15:44

@Černá Moora
No, vsichni vime, ze si z nas ty kosmeticke fabriky delaj prdel, ze jo.. :o) komplet stejne slozeni ma do tretice i Schwarzkopf BC Bonacure Miracle Oil, jak uz odhalila Lili.. hodila bych sem link, ale nevim, jestli sa to moze :o))

8. července 2013 v 15:46

a zkouzela jsi morrocanoil?
ted mi dosel tak si rikam, zda investovat do nej nebo koupit neco levnejsiho.
velke plus ma za vuni!

Anonymní
8. července 2013 v 16:01

@Kateřina Matulová

naozaj su syoss a gliss kur rovnake mali sme ich so sestrou naraz :D stoja rovnako a gliss kur je len 75ml a syoss 100ml, takze ak si to budem nabuduce kupovat tak to bude radsej syoss...

8. července 2013 v 16:47

@Siena in Style kdysi dávno nějaké to pidi balení, ale moc mě neohromil, resp. si nepamatuju, že ano .. ;) pokud ti jde o vůni (aniž by byla nevýrazná), tak můžu doporučit Balea a arganovým olejem, ten voní (vyloženě voní) fakt krásně, jako vanilková zmrzlina

8. července 2013 v 16:49

@Enka Quanium u Bonacure jsem našla tohle složení Trisiloxane, Cyclothicone, Dimethiconol, Helianthus Annuus Seed Oil, Parfum, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Benzyl Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Lmonene, Benzyl Salicylate, Linalool, Alpha - isomethyl Ionone, Citral, CI 40800, což se trochu liší, hlavně v tom jednom oleji

8. července 2013 v 17:06

@Černá Moora
Jo, to je jine, to souhlas.. ja ten Bonacure nikdy nevidela nazivo :o) jen jsem papouskovala to, co jsem cetla u Lily.. http://freshlili.blogspot.cz/2012/12/draze-vs-levne.html
mozna je jich vic variant, prase aby se v tom vyznalo :o))

8. července 2013 v 17:34

@Černá Moora Bych řekla že Oro nevoní, a navíc neúčinkuje :-/ ale to jakože VŮBEC!

8. července 2013 v 20:18

Já mám doma GlissKur (a pokud jsi neviděla a zajímal by tě objev Lili: http://freshlili.blogspot.cz/2012/12/draze-vs-levne.html) ;)
GK jsem používala na své meganehorázně zničené konečky, do kterých se asi do 10ti minut vsáknul a nebylo po něm ani stopy, teď už jsou konečky dole, ale stejně po použití nevidím žádné účinky. Ale voní hezky a určitě ho dopoužívám, aspoň snad jako prevence na roztřepené konečky bude dobrý ;)

Anonymní
8. července 2013 v 20:33

Přesně přesně! Používala jsem olej od Loreal - byl skvělej, velká spokojenost. Teď jsem ze zvědavosti zkusila vzorek Biosliku (naštěstí stál jen 33 kč) a katastrofa. Vůbec nic mi s vlasama nedělá a hrozně smrdí :D Teď používám olej od obyčejné Baley a jsem velmi spokojená :)

8. července 2013 v 20:53

@Veronika - Cosmetic Jam to tím pádem musím zkusit už kvůli těm rozpornejm recenzím:D

8. července 2013 v 20:55

@Enka Quanium to, co tam má vyfocené, je stejné, to je fakt ... zvláštní :)

8. července 2013 v 21:00

@Černá Moora
zkusim si k nemu cuchnout, snad to pujde neni nejak zapecetenej a mas s nim i zkusenosti, zda je dobry? jestli treba nemasti vlasy? ten morrocanoil mi prijde dobrej nejen vuni, hezky se vstrebava a je takovej prijemnej celkove a voni jen pri aplikaci a pak vyprcha, coz mi vyhovuje

8. července 2013 v 21:13

@Siena in Style jj, ten dávkovač jde odšroubovat
zatím jsem ho zkoušela párkrát ... a funguje ok :) ale ta vůně je vyloženě super
nejhorší je, že posuzovat tyhle oleje třeba mezi dvěma umytíma, jestli bude vidět rozdíl, je úplně nemožný, protože to ovlivňuje i šampon, kondiš, způsob fenování, všechno - včera jsem si teda na půl hlavy dala GK a na půl tuhle Baleu a je fakt, že ty baleovaný jsou možná lesklejší

8. července 2013 v 22:01

Pobavily mě ty vyčichlé vatičky ve víčkách Impulsů, na to bych už si snad ani nevzpomněla :-D

Vůně Biosilku mi taky děsně vadí. Kdyby se aspoň ve vlasech tak nedržela. Když jsem ho použila poprvé, šla jsem se chlubit za přítelem, ať si sáhne, jak mám hedvábně hebké vlasy :-) A on že to je sice fakt příjemné, ale že proč to jako tak páchne? Že prý to smrdí jak kolínská nějaké stoleté babičky.

8. července 2013 v 22:04

Uf, nejsem jediná, komu ta věc smrdí.

Anna

8. července 2013 v 22:22

Mam olejicku hromadu. Vyzkousela jsem olejicku opravdu hoooodne (loreal,orofluido (ktere podle me moc nepomaha),schwar.,gliss kur,biosilk i CHI A dalsi a asi jsem divna ale me se ta vune CHI docela libi, ale je pravda ze me na vlasech neulpiva.

8. července 2013 v 23:23

@U dvou Verunek
Aha, hmm, no argument s místem výroby a použitými surovinami je neméně iracionální :)))

9. července 2013 v 0:25

@U dvou Verunek to právě ani ne ;) fakt věřím spíš technologicky zajištěnýmu a prověřenýmu nadnárodnímu koncernu, pokud jde o proces výroby, než nějakýmu nounejmu patlanýmu bůhvíkde .. ;) (platí v mým případě u kosmetiky obecně)

9. července 2013 v 11:47

@Černá Moora a urcite bude i za nejakou vtipnou cenu, kdyz je to balea ne?:) no o vikendu v cr mkrnu a uvidim, jeste jsem ted videla nejaky pantene, myslim na rendy blogu, ze je taky docela dobrej, slysela jsi o nej? neni to ale asi primo olej, ale jen nejaky pripravek na roztrepeny konecky

10. července 2013 v 19:23

Já jsem vždy chtěla vyzkoušet Biosilk. Ale doma mám právě tento olej. Je ok. Není špatný. Je dobrý. Ale chtěla jsem ho právě porovnat s Biosilkem.
Akorát musím říct,že tento se blbě pumpičkuje a jak někdo psal v recenzích a upozorňoval na to,že ho je potřeba málo, tak jsem si na svoje (dříve) dlouhé a husté vlasy dala 2 pumpičky a to teda neeee :D Stačila půlka jedné pumpičky. Teď mám vlasy kratší (pod lopatky) a olej nepoužívám, hodně mastí vlasy. Myslela jsem, že ten Biosilk bude skvělej,tak teď nevím jestli ho zkoušet:-)

Anonymní
15. července 2013 v 16:01

Jsem asi divná, ale oleje do vlasů si nedávám. Zkusila jsem asi 3 na konečky vlasů, vždycky v létě se nechám na lákat na olej s UV filtrem a nakonec mi po jedné aplikaci letí do koše. Já ty mastné vlasy nemám vůbec ráda. Je nějaký přípravek, který nemastí? Vypadá to tady na řadu odbornic, tak snad se nějakého výrobku dopátrám. Předem díky! :-)

15. července 2013 v 21:50

@ohmybeautifullife olejíčky na vlasy nikdy nemastí, pokud se použije vhodné množství :) jen uhladí a zjemní
pokud jsi měla pocit mastných vlasů, tak jsi ho buď použila moc, nebo máš tak jemné a nesuché vlasy, že na zmaštění stačilo i úplné pidi množství

Elen
17. července 2013 v 13:37

Děvčata, zajímavé čtení. Hlavě i zde v komentářích. Já teda olejíčky taky zkouším různé a je to boj. Mám kudrnaté, husté a suché vlasy. Zlepšení jsem měla snad jen při objevení tekutých krystalů od Black -u. A od té doby nic. Pořád něco používám, ted jsem najela na Orofluido-vůně krásná, ale čekala jsem asi zázrak, který se nekonal. Mám i masku a Saharu-sprej proti slunci. Ten teda krááásně vlasy rozzáří, ale zkoušela jsem jen párkrát. už nevím, ale asi z vnějšku s tím zázraky dělat nejdou:-(( Suché je mám pořád. Ale doba se zlepšila. Na základce, když nic nebylo, jsem si na ně dávala klasickou modrou Niveu:DDD Každý mi je začal chválit - do té doby vlasy jako chemlon. A fungovalo to, jen se to nesmělo přehnat. Možná zase někdy z recese zkusím:-))pa

20. července 2013 v 16:22

Mě teda Biosilk vyhovuje (a je mi jedno jestli voní, nebo smrdí...stejně si dám cígo a mám po voňavých vlasech). Každopádně na mé suché konečky působí skvěle :)

Anonymní
6. srpna 2013 v 0:25

Alespoň u těch silikonů člověk ví na čem je :)) já jsem dostala na vlasy Amla oil nedávno, ovšem po přečtení složení si nejsem úplně jistá, zda ho používat. Obsahuje nějaká barviva, u nichž mi přijde podezdřelé, že jsem o nich na netu skoro nic nenašla, tudíž mi zatím leží doma :))

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...