Vánoční svíčková

17. prosince 2013

Teď mě tak napadá, že ten název je vlastně trochu dvojsmyslnej ... takže kdo klikl v očekávání svíčkové ze soba či něčeho podobného, budu ho muset zklamat. Dnešní post bude o věci sice voňavé, ale zcela nejedlé ;)

Svůj vztah k "vonným" svíčkám jsem tady myslím už zmiňovala - v zásadě je takový, že když musím v nákupáku (Ikea included) náhodou projít oddělením s tímhle sortimentem, činím tak pokaždé zvýšenou rychlostí a se zatajeným dechem. Jak jsem na parfémy, stejně tolik nejsem na všechny tyhle běžně prodávané voňky. Přijde mi totiž, že i nezapálené smrdí zhruba tak, jak v mých představách smrdí hořící sklad plný osvěžovačů na záchod (což musí být samozřejmě hrůza, kdyby si někdo nebyl jistý).

V tomhle ročním období se ovšem nechám zmanipulovat k uváhám o nákupu kdečeho, hlavně, když je to ve vánočním hávu. V důsledku toho jsem na třeba na začátku prosince docela dlouho obdivovala myrtovou kolekci vonných svíček v M&S. Dobrovolně se přiblížit k vonné svíčce na víc než metr je pro mě normálně sci-fi, ale když tyhle byly tak pěkně zlato-červené, hmmm ... a jak jsem nakonec zjistila, dokonce ani nesmrděly! :D Naopak voněly moc pěkně a já dokonce chvíli uvažovala, že bych si nějakou pořídila. Racionální a svíčky-nenávidící já ale samozřejmě hned začalo mrmlat něco o tom, že to stejně nebudu zapalovat, a že svíčka to na mě jen fikaně hraje a až si ji donesu domů, rozesmrdí se úplně stejně jako všechny ty levnější. Vyhrálo a já nevzala žádnou.

Jak se ale záhy ukázalo, vesmír se rozhodl, že  mi nějakou tu zapalovací voňku tentokrát prostě vnutí. A když si ji nekoupím sama, udělá to jinak. A tak mi pár dní po M&S dilematu dorazila nabídka od eshopu s originálními vonnými svíčkami http://www.ogivi.cz, jestli bych nějakou z jejich nabídky nechtěla otestovat.. 

Úplně nejdřív jsem vesmír chtěla poslat k šípku, ale když jsem uviděla v nabídce mandarinkovou, rozhodla jsem se, že teda jo, ukecal mě a bude po jeho. Mandarinkovou parfemaci totiž naprosto miluju - a jak naschvál se s ní skoro nic nedělá (naposled jsem měla před X lety nějaký, taky vánoční, sprcháč od Yves Rocher). V Ogivi nabízené svíčky se navíc tváří velmi přírodně a nechemicky, pokud jde o použité suroviny, což na rozhodnutí mělo také vliv.

A jak to tedy dopadlo?

Mnou zvolená svíčka od značky Archipelago kromě vůně slibuje, že díky použitému sójovému vosku déle vydrží a nebude produkovat kouř.
1) voní opravdu pěkně mandarinkově
2) kouře jsem si nevšimla vůbec
3) na dostatečné provonění pokoje ji stačí zapálit na opravdu krátkou dobu (odhadla bych, že se na takovou jednu seanci spotřebuje tak 1 mm obsahu, což není skoro vidět) - tím pádem tipuju, že mi vydrží tak rok.))

Co bych ovšem vytkla, je způsob balení. Jak můžete vidět, svíčka je na bocích docela odřená. Sice přišla v dárkové taštičce, ale jinak jen v bublinkové obálce, a očividně drsnější zacházení ČP úplně nedala. Vzhledem k její ceně je to značný nedostatek, a pokud by měla sloužit např. jako dárek, byla by v tomto stavu zcela nepoužitelná. Chtělo by to jednoznačně přejít na krabičky.








Svíčková zkušenost dopadla tedy nad očekávání, a já se přesvědčila, že existují i vonné svíčky, které vonné opravdu jsou (a v M&S se příště nebudu bát svíčky nic, hahá).

Eshop Ogivi bych pak doporučila těm, kteří si potrpí (ať už dobrovolně, či jim prostě většina běžného sortimentu nejde pod nos) na dražší a surovinově kvalitnější kousky.







Co vy - svíčkujete? Jakou vůní máte nejraději a kolik jste ochotni za oblíbenou parfemaci maximálně utratit? A neznáte nějakou mandarinkovou kosmetiku? :D


12 comments

17. prosince 2013 v 8:20

Tak jsem si tak hezky ten e-shop prohlídla a říkám si: jééé, takový pěkný svíčky, bych si mohla nějakou pořídit. Joo, houby s voctem, za sedum kil no way teda:D. Za svíčku jsem ochotná dát maximálně tři stovky a to mi teda musí FAKT vonět. Momentálně ujíždím na Yankee Candle a to jen na těch voscích a votivech. možná uvažuju nad malým housewarmerem, ale zatím mi u nás žádná vůně nepadla tak do nosu a naslepo to fakt riskovat nebudu:D
The Huge Lover

17. prosince 2013 v 8:26

http://www.prozdravi.cz/sprchovy-gel-mandarinka-300-ml.html
Mandarinkovobazalkového Guerlaina asi netřeba představovat, že? :o))

17. prosince 2013 v 10:02

Teda, me zaujal je orange blossom a acacai blossom :). Jinak ja jedu aroma lampu, co mam od jara. Yankee na muj vkus pokoj neprovoni.

17. prosince 2013 v 10:26

pár svíček mám, ale momentálně nejvíc pálím vosky od Yankee, líbí se mi to obrovské množství vůní a to, že sice nějakou dobu vydrží, ale ne tak dlouho jako svíčky, to by mě pak už nudilo, musím je střídat :)

17. prosince 2013 v 11:24

Fetuju mandarinkový vonný olej :-)))
Svíčky miluju - to světlo - vůně je příjemný bonus. Mám vosky YC a nevím nevím teda. Občas docela smrádek až se mi zvedá žaludek. Teď mám na Vánoce nachystáno něco z Primarku, tak uvidíme.

17. prosince 2013 v 23:25

S vonnými svíčkami mám zkušenost jen s těmi běžně dostupnými a mám to s nimi asi tak, jak popisuješ v první části článku. Tady ta mandarinková nevypadá marně, ale tolik peněz bych do svíčky teda neinvestovala, sorry.

Mandarinkovou vůni taky miluju a před X lety jsem měla úžasný krém (nebo tělové mléko či co to bylo, je to už fakt dlouho) The Healing Garden, kupovala jsem to normálně v ČR v nějakým kamenným obchodě s dárkovým zbožím a to byla naprosto fantasticky reálná vůně mandarinek. Dávala jsem to tenkrát i jako dárek mojí babičce a ta po tom dodnes vzdychá. Bohužel tato značka vyšuměla neznámo kam, škoda.

18. prosince 2013 v 10:24

@Enka Quanium nn, s Guerlaina jsme již představeni byli :D (aneb mám aspoň 75 ml)

18. prosince 2013 v 10:25

@Jana C hele, to si asi pamatuju, tuhle značku:D kupovala jsem to v Rossmannu, měli myslím i nějakou levanduli a jasmín?

18. prosince 2013 v 11:14

@Černá MooraJo jo, to bude ono. :-D Levanduli jsem tuším tenkrát kupovala mojí mamce. Ale ta mandarinka fakt voněla skvěle. Tu od Yves Rocher jsem tenkrát měla taky a to byla nic moc umělotina.

20. prosince 2013 v 23:31

i nezapálené smrdí zhruba tak, jak v mých představách smrdí hořící sklad plný osvěžovačů na záchod -> toto mě odrovnalo :DD

21. prosince 2013 v 13:40

Škoda, že nemůžeme cítit vůni:) Ten obal se mi nelíbí teda celkově:o/
Já svíčky donedávna vůbec nemusela a nekupovala právě proto, že každá voněla jen při zapálení a pak vůbec.. Jednoho dne jsem si však koupila YC svíčku a zjistila, že svíčka opravdu dokáže provonět celý dům, takže už kupuju jen ty..
Taky miluju mandarinky, mám mandarinkovou pomádu:))

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...