Jak voní Jana Eyrová?

30. března 2015

Cítila jsem prudkou rozkoš, jak jsem se na něho dívala - úžasnou, ale bolestnou rozkoš, ryzí jako zlato, ale trýznivou jako ostrý ocelový hrot - asi takovou, jakou pocítí člověk zmírající žízní, když se připlazí ke studánce, ale ví, že je otrávená, a přece se nad ní skloní a hltá ty božské doušky. Je pravda, že krásu vidí ten, kdo ji chce vidět. Jeho olivově žlutý obličej, jinak bezbarvý, mohutné hranaté čelo, husté tmavé obočí, hluboko zapadlé oči, energické tahy, umíněná, pevně sevřená ústa - to všechno vyjadřovalo energickou a odhodlanou povahu a pevnou vůli, ale jeho tvář nebyla podle vžitých pravidel krásná. Pro mne však byla víc než krásná; měla pro mne nesmírnou přitažlivost, podléhala jsem zcela jejímu vlivu - zbavovala mě vlády nad mými city a úplně si je podmaňovala. Nechtěla jsem se do něho zamilovat - však víš, čtenáři, že jsem se snažila vší silou vyhubit ve své duši zárodky lásky, jakmile jsem je tam objevila, ale sotva jsem ho opět spatřila, ihned tam zase vzklíčíly, zazelenaly se a rozbujely. Dovedl mě přimět, abych ho milovala, a nepotřeboval na mne ani pohlédnout. 


Doufám, že jsem vás tímto nečekaným čtenářským okénkem řádně vyděsila, přesně jak se na pondělek sluší a patří, a teď už se můžeme zaměřit na to, co mě k jeho vytvoření přimělo. A nucený víkendový úklid staré knihovny to naštěstí nebyl.

Kdepak, bylo to něco mnohem voňavejšího a roztomilejšího - a sice olejový parfém Jana Eyrová od Ravenscourt Apothecary.






No není to maximálně kjůt věcička?
Navíc olejový parfém pro mě byla novinka, takže jistě chápete, že jeho vyzkoušení jsem coby parfémový nadšenec nemohla odolat.

Pokud bych měla říci stručně pár slov ke značce, abych vás trochu uvedla do děje, Ravenscourt Apothecary se zaměřuje na přírodní, veganskou a na zvířatech netestovanou kosmetiku a kromě rostlinných vůní v jejím sortimentu najdete i balzámy na rty nebo mýdla. Již zmíněné parfémy mají všechny olejový základ coby nosič vůně a do něj jsou následně přidány různé vonné kombinace olejů esenciálních. Originální je pak i jejich tvůrčí pozadí, neb jsou všechny inspirované postavami anglických románů viktoriánské éry, jejichž charakter mají co nejvěrněji vyjadřovat. 
Koho by pak filosofie výroby zajímala podrobněji, rozhovor s jejich tvůrkyní Tanjou najde zde
A koho by zajímala moje filosofie, tak ta je dost jednoduchá - dejte na něco červenou voskovou pečeť a fakt nutně to potřebuju.






A teď už k hlavní postavě dnešní recenze - Janě Eyrové.
Faktem je, že pokud bych vybírala jen podle tématu, byl by jednoznačný must-have Dorian Gray, neb tento příběh mě vždycky brutálně fascinoval. Ale Dorian je nečekaně pánskej, fňuk. Tak jsem musela vybrat sekundárně dle popisu. Což se ukázalo trochu jako dilema, ale dle složek to nakonec vyhrála Jana, která měla mnou preferovaný sladký potenciál.

"Jana Eyrová" je romantické spojení ostýchavé růže a elegantního bergamotu se subtilní luční šalvějí. Je to skromná, sofistikovaní a vkusná vůně pojmenovaná po slavném románu "Jana Eyrová" od Charlotte Brontëové, napsaném v roce 1847, jehož hlavní hrdinku obdivují celé generace čtenářů pro její důstojnost a inteligenci. Lehké aroma "Jany Eyrové" evokuje potěšení z horkého šálku květinového Earl Greye zalitého růžovou vodou.

No, a přesne takhle opravdu voní. Pocukrovaná růže s temnějším hlubším základem, která potěší všechny milovníky téhle královny květin.

Popis pak sedí nejen co do složek, ale i celkového vyznění vůně, které, jak se ukázalo, je pro výběr neméně důležité. Jana má být skromná, sofistikovaná a vkusná. Je. Zato já nejsem ani jedno. Nebo teda, vkusná samozřejmě jsem :P Ale nikoli skromným a sofistikovaným způsobem. Takže jsem parfém nakonec umístila k někomu, kdo všechny tyhle vlastnosti beze zbytku splňuje, a ten z něj byl k mému potěšení opravdu maximálně nadšený. Při výběru tedy mějte na paměti, že charakter samotné postavy tu hraje větší roli, než by se možná dalo očekávat (což je ovšem dost zábavné a jen to dokazuje, že filosofie značky nejsou jen nějaké plané řeči ;)






Na krabičce najdete i úryvek z knihy samotné. Roztomilé, což :)







Olejové parfémy se hodí pro všechny, kdo chtějí v téhle oblasti zkusit něco nového. Přírodního. Tradičního. A mají rádi voskové pečetě.


Co vy - zaujala vás tahle forma vůně a její románová inspirace? A kterou ze svých oblíbených knižních postav byste rádi viděli načepovanou v lahvičce?



18 comments

30. března 2015 v 10:17

Parfémové oleje jsou super, mám zatím vyzkoušené jen ty arabské. Ale tohle balení je nádherné.

30. března 2015 v 11:08

To balení je úžasné! Naprosto krásné!

http://lifestylebykej.blogspot.cz

30. března 2015 v 11:53

Och, och, velmi nutne potrebuju Annu (ma hrdinka z detstvi :)) a minimalne vyzkouset pana Darcyho!! ♡
Verunka

30. března 2015 v 14:04

óóó bože, to vyzerá dokonale!!!
Tak netrochárme, ja by som prijala Draculu! :D
saveonbeauty

30. března 2015 v 14:15

Zensku hrdinku nejak neviem... ale pacilo by sa mi, keby moj muz vonal ako Mr. Darcy :)

30. března 2015 v 14:47

Bellu Lestrange z Harryho Pottera - to by byl fičák:-).

30. března 2015 v 15:10

Och! Buď to dostane při nejbližší příležitosti přítel, nebo já. Nebo rovnou oba! :D

30. března 2015 v 16:17

Já bych rozhodně chtěla načepovat do lahvičky Sama Elánia :D

30. března 2015 v 17:24

Hmm tohle mě moc zaujalo :) Překrásné balení a navíc růži naprosto zbožňuji :)

30. března 2015 v 19:13

Proč mi to děláš Mooro?? Tohle musím mít!! S parfémovanými oleji jsem se ještě osobně nesetkala, ale už vím kde začnu. Škoda, že Vánoce jsou až za tak dlouho ..to nevydržím.

30. března 2015 v 20:43

tak já si nejdříve opravdu zakoupila Doriana Graye, protože ze začátku voněl hodně citronově a bergamotově, ale pak v něm hodně převážila pánská kolínská, tak jsem ho musela s těžkým srdcem vyměnit za Elizabeth Bennet a ta mi sedí výborně, voní jemně po mandarince a anýzu a ten já miluju... a vydrží fakt dlouho, doporučuji vyzkoušet, olejové parfémy jsou super!!

30. března 2015 v 20:53

@Lenka Hrubá toho jsem se presne bala ... ale mandarinka s anyzem musí byt taky super

Anonymní
30. března 2015 v 22:23

Tak jo, vzorky všech dámských na cestě :-), nejvíc mě láká Alenka - neroli miluju!

31. března 2015 v 17:40

No teda, to je nadhera! ♥ Ja bych sahla asi po Alence :-) Ale vsechny produkty teto znacky vypadaji naprosto uzasne, maji dokonale obaly a inspiraci ze skvelych literarnich del :-)

2. dubna 2015 v 14:39

A kruci! To je zas něco, co naprosto nutně musím mít! Akorát nevím, jestli Annu (tu jsem milovala od dětství a budu ji milovat navždy, amen), nebo Elizabeth (tu miluju od svého dospívání a budu ji milovat....). Ach jo, ach jo, ach jo.

4. dubna 2015 v 17:15

Ta značka vypadá vskutku skvěle! Určitě vyzkouším, nejvíc mě láká Anna ze Zeleného domu, mám ráda ylang, a jsem hodně zvědavá na kombinaci s levandulí, obvykle se objevuje v trochu jiných kompozicích, hlavně s bílými květy jako gardénie nebo s vanilkou... A Alenka zní taky zajímavě. Je to originální počin, což se v dnešní parfémové produkci (té mainstreamové) vskutku moc nevidí.

http://lalaithaparfemy.blogspot.cz/

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...