Vy jste hezký děvky!

1. prosince 2012

Tak jako. Skoro jsem se domnívala, že mě už žádnej kompliment nemůže svojí neobvyklostí zaskočit ... leč byla to mýlka. Dneska jsem na procházce s Kousavkou potkala jakous důchodkyni, která když nás spatřila, upřímně nadšeně vykřikla, že jsme ale hezký děvky (v kontextu dané situace myšleno nejspíš tak, že jsme roztomilý a sluší nám to) a pak se pokoušela šmajchlovat Kousavku. Nevím jak vy, ale já tohle slovní spojení v podobném smyslu slyšela teda poprvý ... ;))
Vzhledem k tomu, že paní byla dost agilní (člověk by jí skoro vzal na agility a poslal proběhnout rourou) a velice vyfešákovaná (světle šedý kalhoty, kabát i rukavičky + boty oxfordky a kabelka z přírodní kůže), odhaduju, že to buď ráno přehnala s důchodcovským speedem, nebo se jí jaksi popletlo děvčata a holky. Anebo to prostě říká a nepřijde jí na tom nic divnýho - tak jako proč ne ... se s tím nesere, body navíc. A já o sobě beztak vím, že jsem odjakživa děsná bitch, takže vlastně nic novýho pod mrakem.





Ale popojedem. Gró dnešního příspěvku je kosmeticko-nákupní. 

Původně jsem se chtěla zajít mrknout do DM na novou kolekci Essence Class of 2013. Z Essence obecně nijak zvlášť nepanáčkuju, ale zrovna potřebuju nějaký kompakt a tenhle se zdá z fotky až neobvykle pěkně světlý. 
No dobře, až bílý. A jestli mají někde v droge bílý pudr, tak to si nemůžu nechat utýct, dá rozum. Bílá Stila totiž zrovna nikde v akci není, a pokud bych se díky Essence mohla vyhnout skoro 700,- za skoro bílý MAC, tak s potěšením.



Jenže pak jsem viděla Palmer´s tip na nákup u Levandule ... od Palmer´s jsem výhledově chtěla něco zkusit, a pokud se doprodává, určitě ho nehodlám později shánět někde na netu - takže bylo jasný, že buď teď, nebo nikdy.
Nakonec jsem se hecla a našla jednoho Rossmanna celkem blízko k aktuální (leč neobvyklé) lokalitě (což jsem tady možná už psala, ale Rossmann je drogerka, se kterou se na svejch trasách nikde běžně nepotkávám a chodím tam tedy úplně výjimečně). Zajela jsem si kvůli němu celejch 17 minut ...

... leč vyplatilo se. Vůně Palmer´s navíc předčila mé očekávání (fakt strašně pěkná), takže jsem akci využila i k rozšíření množství vánočních dárků.




Essencí kolekce taky předčila mé očekávání - páč ji bez ohledu na něj neměli.
Pffff. Podraz.
Ovšem vzápětí jsem si uvědomila, že pořád je ta upírská - a v rohu na mě pomrkával pudrový rozjasňovač, který jsem už odepsala, že vyprodáno. Malé kosmetické vítězství.

Blbý bylo, že jsem si všimla i Catrice
Tuhle značku jsem zaregistrovala asi vůbec poprvý. O její existenci samozřejmě vím, ale vzhledem k tomu, že návštěvy Rossmanna bych za rok spočítala na prstech jedný ruky, nebyla zatím moc příležitost k nějakýmu zkoumání (a že by ji měli jinde, jsem si nevšimla). 
A tam další rozjasňovač. Navíc s hezčím balením a vhodnější barvou. Chvíli jsem přemýšlela, co teda, ale pak udělala jedinou logickou věc ... vzala oba, že jo.

Essence je spíš do zlata, Catrice typická stříbřitě růžová. Barevně jsem porovnávala s Narsem Copacabana - Catrice je stejný typ (ale konzistenčně se samozřejmě liší - na Nars brzo udělám jiný post i s tipem, čím ho nahradit).


 




U Catrice se nabízí vhodnější srovnání s mým oblíbeným rozjasňovačem od Sephory (kterého mám už jen nevzhledný zbyteček, takže bez fotky).

Barevně jsou skoro identické. 
- Sephora je lepší v tom, že je měkčí a lépe se nabírá, kdežto u Catrice zůstávají na povrchu takové ty tvrdé lesklé plošky, což je otrava. 
- Catrice má ale zase mnohem méně viditelných třpytek. A vyhrává i cenově - Sephora stojí 320 Kč, Catrice 114 Kč.
--> ve výsledku tedy nemá Catrice vůbec špatný poměr cena/výkon.

Pokud jde o jemnost namletí a (ne)viditelné třpytky, je ovšem jednoznačný vítěz Essence - tam fakt nevidím jedinou třpytku, pouze pěkný lesk. Jen škoda té barvy, nakonec jsem musela uznat, že je na můj vkus přece jen moc zlatá, a dala ho máti. Kdyby ovšem byl v tom odstínu, co Catrice, je to kup roku.




Co je na celým děsný, je to, že jsem chtěla jeden pudr, kterej potřebuju, a místo toho mám dva rozjasňovače, který nepotřebuju. No nic. Věřím, že to taky znáte :D

Bonusová fotka na závěr.


Ale já nejsem děvka. A tu krysu jsem taky vůbec nenatrhl. Počkat, krysu? Vlastně vůbec nevím, o jaký kryse mluvíš. 






Zkoušeli jste něco od Palmer´s? A jaký nejdivnější kompliment jste kdy dostali?


46 comments

1. prosince 2012 v 10:11

Niet nad zabavny a poucny clanok k ranajkam, hned mam lepsi zaciatok dna, dik :)
Veronika

Anonymní
1. prosince 2012 v 10:25

Tak tohle si pletl můj děda,který nás takto také oslovoval,asi mu to příslo stejné (na výslovnost),dívka nebo děvka :-D Irča

1. prosince 2012 v 11:00

Tohle říkal jeden můj bývalej spolužák všem holkám a mně to vždycky přišlo docela urážlivý, ale on to očividně takhle vůbec nebral:D

1. prosince 2012 v 11:00

nuz, ty si aspon potrebovala ten puder. ja idem do potravin a vratim sa s dvoma lakmi, tienom, a tak dalej. co mam robit ked su potraviny a drogeria pri sebe !!!!!!!!!

1. prosince 2012 v 11:43

Děvka se dřív říkalo místo dívka. Znám to od babči.

1. prosince 2012 v 11:57

Proč já ten net vůbec pouštím!!! Další provokace. Palmer's bych chtěla taky, ale když člověk nemůže chodit, těžko si do tý drogerky skočí.

1. prosince 2012 v 12:43

Paní dost pravděpodobně nebyla původem z Prahy, v jiných částech republiky má slovo děvka opravdu význam stejný jako dívka (samozřejmě používá ho spíše starší generace). Dokonce v některých částech se malá holčička označovala coby kurvička :). A třeba na velikonoce se holky tuším v ?podkrkonoší? šukají šukačkou (jakože mlátí pomlázkou, že ano :)

1. prosince 2012 v 12:47

másla mám nejradši
ten psík je rozkošný

1. prosince 2012 v 13:29

Nad tím psíkem se asi budu rozplývat pokaždé :-D A jinak, kdes sakra sehnala ten rozjasňovač od Essence! Je fakt pěknej a za ty peníze...

1. prosince 2012 v 14:25

Dnes jsem zrovna po tom rozjasnovači od essence koukala a všude byly limitky doslova vybrakovaný :D

1. prosince 2012 v 14:52

ano, Palmer´s používám už docela dlouho a dost tuto kosmetiku chválím. komplimenty nedostávám

Anonymní
1. prosince 2012 v 15:35

Tedy - kompliment je dost drsný... Ale fakt těžko říct, co taková důchodkyně bere za prášky...

A Palmer´s vůbec neznám. Když chválíš parfemaci, musím při vánočních toulkách ňuchnout...

Anonymní
1. prosince 2012 v 15:52

"Děvka" je starší výraz pro mladou dívku, see literatura 19. a počátku 20. století, je tam toho plno.

1. prosince 2012 v 19:38

Taky myslím, že to nebyla urážka :-)
Jeden spolužák mi jednou řekl: ,,Víš, mě se líbí na každý holce něco, na některý zadeček, na některý bříško a Ty, Ty máš strašně krásnou hlavu." ,,Hlavu?" ,,No, jako lebku. Prostě hezký kosti" :-D Divnej kompliment to asi byl, nicméně mě rozesmál tak jako máloco :-)

Anonymní
1. prosince 2012 v 19:43

Teď jsem si dodatečně vzpomněla na velmi, velmi dávnou "lichotku" mého muže...
Řekl mi,že jsem velmi zajímavá forma hmoty...

Dodneška mi to vrtá hlavou...

1. prosince 2012 v 19:52

žiadna urážka! ;)
tá nová essence litka class of 2013 sa mi veĺmi pozdáva ;)

1. prosince 2012 v 20:37

To mi připomnělo fyzikáře na gymplu, jak při dotazu spolužačky přeřekl - copak, děvko? ehm, teda dívko :)

1. prosince 2012 v 20:52

no nevím, jak bych se na takový oslovení tvářila já :D
já chci už strašně dlouho ten rozjasnovač ze Sephory! :)

1. prosince 2012 v 21:51

Mám ten upíří a jsem z něj nadšená! Nejřív jsem kolem toho chodila, ze je to svetly pudrd a pak jsem diky blogum zjistila, ze je to vladtne rozjasnovac, ktery mimochodem zrovna sháním, hned jsem pro nej bezela.

No jeste mam ve svete liceni co dohanet :-D

1. prosince 2012 v 21:59

@Anonymní tak fajn :D to samý píšou i někteří níže, takže u starších lidí to asi nebude zase tak neobvyklé ... i když já to fakt slyšela prvně

1. prosince 2012 v 22:00

@Blaženka jj :)
btw. zajímalo by mě, jestli na světě existuje pes, v jehož zemi Ikea je a on krysu nemá :D

1. prosince 2012 v 22:01

@Mila de Illusoire no u spolužáka by mě to teda zarazilo - asi bych mu párově odpovídala kokote :D

1. prosince 2012 v 22:03

@Hanča Zajda třeba ho ještě vychytáš, tady jsem rozhodně nebrala poslední kusy, ještě jich tam měli dost (kromě toho mléka, to poslední bylo)

1. prosince 2012 v 22:07

@Kamila Komzalová aha, tak dík - dobrý vědět, pro případ, že by člověk zajel někam dál .))) ... aby nevznikaly nějaký konflikty z nedorozumění :D

1. prosince 2012 v 22:08

@Lucy (benita) byl to Rossmann někde v Modřanech - ale bohužel jsem brala poslední (Catrice ještě měli)

1. prosince 2012 v 22:10

@Anonymní tak ale víš jak, na začátku 21. století by to člověk spíš nečekal - a paní na starší sta let zase nevypadala :D

1. prosince 2012 v 22:13

@Natálje já někde četla, že má končit, jakože ho doprodávaj, prý to tvrdila prodavačka v Sephoře ... ale nezdá se mi to, zaprvý jsem ho ještě 14 dní zpátky viděla dostatek, zadruhý jednou už mu obal měnili, tak i kdyby, možná to bude stejne případ

1. prosince 2012 v 22:14

@Veronika :D ale imo toho po rozjasňovači už moc nezbývá, to je taková poslední štace, o který člověka přesvědčit, že NE, FAKT ho potřebuješ :)

Anonymní
2. prosince 2012 v 11:45

Bílý Essence pudr mají v DMku v CČM. Je fajn. Rozjasňovač též. Taky jsem ulovila barvu na rty z Class Of 2013 a jsem mile překvapena, že to funguje.

2. prosince 2012 v 12:49

Jé, malej bílej pes, to mám taky! Jinak jsem ráda, že jsi spokojená s tím rozjasňovačem od Essence, já ho někdy dávám i na celej obličej a doufám, že sbalím upíra. Trochu jsem se bála podle názvu o čem tenhle článek bude...ale dobrý :)

Anonymní
2. prosince 2012 v 13:07

Tak pravdou je, že ta starší populace může být ještě zmatená z ruského období. Rusky "děvka" znamená pěkná slečna.. akorát teda výslovnost se tam nemnoho odlišuje. Juls

2. prosince 2012 v 15:49

ten zlaty pudr od Essence je podle me fakt suepr za ty penize, ale jinak je muj vyherce jehoznacce ten Sephorackej s kytickama. Tan miluju neskutecne :-)

2. prosince 2012 v 17:45

@In your face! doufám, že ne taky westíka, to už by byla neuvěřitelná koncentrace majitelů westíků na jednom blogu :D

- jestli se ti to s tím upírem povede, tak dej vědět, zkusím to samý :D

2. prosince 2012 v 20:15

Mě moje babička řiká naprosto normálně kurvo :D
Dřív prostě děvka a kurva nebyly nadávky, ale prostě označení pro "holky" :D no jako je to někdy úsměvný, hlavně když jsem s babčou na veřejnosti...ale tak nebudu jí přeci vysvětlovat, že kurva se neřiká, když je jí 70 ne? :D

jo a ten pudr catrice je fakt pěknej..docela lituju, že jsem ho dala do soutěže :)

3. prosince 2012 v 1:15

@Jája ježíííííííííš :D tak to je masakr :D
- bych jako nedala a 70, ne70, babi bych provedla osvetu a upgrade do jazykových zvyklostí posledních pár desítek let :D, protože na veřejnosti to musí být jako fakt zážitek

3. prosince 2012 v 9:48

Výraz děvka se dřív používal úplně běžně, bylo to totéž jako dívky, akorát časem to začalo mít pejorativní nádech :)

3. prosince 2012 v 10:02

Heeeh, skvely clanok, poznam, velmi dobre :D Plus ta fotka psika s komentom. Takto sa minule tvarila nasa Maggie, ked nam ukradla malinkeho plysoveho macika a odkusla mu nos a usi.. jedine veci z tvrdsieho plastu :D

Anonymní
3. prosince 2012 v 18:22

@Černá Moora
Třeba to byla upírka :D

Anonymní
4. prosince 2012 v 10:49

Jak už tu píší jiní, děvka bylo dřív to samé co dívka, dodnes se to někde používá, najdete to i v literatuře 19. století,například v Babičce!:-) Lenka

Anonymní
5. prosince 2012 v 15:18

ani nevím, jestli to byl kompliment, ale určitě nejpodivnějšího ohodnocení se mi dostalo tohle léto na festivalu Masters of Rock, kam jsem přijela za kamarádem z práce a to od jednoho kluka z jeho party.
rozhovor jak mi ho později kámoš vyprávěl:
co je to za kobru?
ale, jedna holka z práce
hmm, bledá ale dobrá

12. února 2014 v 17:01

wau, westík boduje! :D Takto zvykne ležať aj môj kocúr :)

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...