Versailles

25. února 2011

Tentokrát se nebudu nějak moc popisně vykecávat, protože myslím, že to není potřeba - Versailles není žádný tajný turistův klenot a suchých fakt týkajících se jeho historie najdete v případě zájmu dostatek, stačí pár kliků myší. Další kopírování téhož by bylo asi jen nošení dříví do lesa.

Mám v úmyslu se zaměřit spíše na fota a praktické tipy v souvislosti s jeho návštěvou.

Photobucket



Naše návštěva se konala v červenci a ještě k tomu v neděli - což by se mohlo zdát jako opravdu blbý termín z hlediska nátřasku. A asi i byl - jenomže za 1) fontány v zahradách jsou v provozu jen o víkendu a za 2) co lepšího dělat v neděli?

Myslím, že už jsem se tady nad tím dříve rozhořčovala, ale v Paříži je v neděli prostě téměř všude zavřeno, takže chodit po ulicích je trochu nuda ... což nechci, aby vyvolávalo dojem, že jsem nějaký nepříčetný nákupní maniak neschopný se na jeden den ovládnout, to (určitě) ne, Paříž miluji spíše kvůli atmosféře, než čemukoli dalšímu, ale z objektivního hlediska je prostě nepohodlné, pokud člověk náhodou při načerpávání oné atmosféry narazí za výlohou na něco, co by stálo za bližší ohledání, aby se na místo činu kvůli otravné "fermé" cedulce na dveřích speciálně vracel druhý den - úplná ztráta času, protože by se v tu dobu dalo dělat něco jiného, nového.
Na druhou stranu, v žádném případě nejsem ani nějaký muzejní typ, naopak, muzea mě v podstatě nezajímají a nemám ani teoretický plán do budoucna se do nějakého podívat.
I když ... no dobrá, tak já to řeknu ... ne, ani v Louvru jsem nebyla. Ó hrůzo. Ale už je to tak. Nicméně nejsem zas až takový kulturní ignorant a barbar, zde teoretický plán zcela výjimečně existuje, jen zatím nedošlo na realizaci - protože pokud už překročím práh Louvru, hodlám tam strávit celý den ... a celý den je spousta času - a spousta času, která se dá věnovat tolika jiným, atraktivnějším věcem. Takže jeho návštěva se pravidelně odsouvá a odsouváá a odsouvááá. V dubnu se její odsouvání každopádně konat nebude - už teď totiž vím, že ani tentokrát tam jít nehodlám :D



No ale zpátky k tématu (nepsal o 20 řádků výš někdo něco o nevykecávání se? proč mám takový neodbytný pocit, že ano?).

Takže ačkoli jsme se vypravili o víkendu a ještě na konci července, jedna věc přece jen vyšla nad očekávání - počasí. I když teploty předchozích dní dosahovaly úmorné třicítky, zrovna tuhle neděli bylo téměř celou dobu pod mrakem - tedy na obšlapání celého Versailles (a že to je docela štreka) ty nejideálnější podmínky. Chodit v zimě nebo dešti by byla strašná otrava - ale takhle bylo příjemné teplo a zároveň nikoli vedro. Jediný, kdo s tím měl trochu osobní problém, byl pan Canon. Nevím, jestli je to tím, že už není žádný mladík, já jsem dřevo, nebo kombinace obého, ale exteriérové záběry často disponují velmi zlověstně zamračenou oblohou, mnohem horší, než jak ve skutečnosti vypadala. Každopádně, who cares, mně to už z principu nevadí, o sluncem zalitá fota se totiž nudně snaží každý (vy o tento zajímavý efekt bohužel povětšinou přijdete, protože pro účely vyvolání jsem ho stáhla na únosnou mez a přehrávat jednou upravené fotky na originální se mi nechce).

No a teď už konečně nějaké ty tipy.


Jak na místo

Versaille leží v zóně 4. Z Paříže lze jet buď autobusem, nebo RERkem.

U autobusu se jedná o číslo 171, které vyjíždí z Pont de Sévres, což je konečná stanice linky metra č. 9. Budete potřebovat jeden ticket+ na metro, a následně jeden ticket+ na autobus. Kvůli lístku tedy není třeba s nikým komunikovat :) Autobus staví přímo před Versailles.

U RER se jedná o linku C5 (žlutá) a vystupuje se na konečné s názvem Versailles - Rive Gauche. Stanice RER je od zámku pár set metrů vzdálena.

V případě, že nedisponujete (jako já) nějakou předplacenou kartou na MHD (např. Paris Visite), budete si muset koupit lístek u okénka.
Pokud se k odjezdové stanici RER budete dopravovat metrem, je nejjednodušší si ho koupit přímo tam, odkud cestu začnete. Pokud k RER pojedete např. busem nebo nepojedete vůbec (máte ho někde na trase), musíte si lístek koupit až ve stanici RER. Ani jedno ale není žádný problém, "two tickets to Versailles, please" vám rozumět budou :) Případně se ještě optají, zda má jít o zpáteční "return/rétour".

Na tomto místě bych ráda konstatovala, že známá fáma o tom, že Francouzi nerozumí/nechtějí rozumět anglicky, mně osobně přijde jako velmi přehnaná. Já se v tomto směru nikdy s žádným problémem nesetkala. Milý byl např. rozhovor se slečnou v lékarně ohledně kosmetiky, který probíhal vyloženě anglicko-francouzsky :) Snažily jsme se obě, a když si člověk občas na nějaké slovíčko nevzpomněl, vypomohl si tím z druhého jazyka (osobně FJ umím spíše pasivně: číst, překládat ok, mluvit z patra už horší, a tak to provozuji opravdu jen v nevyhnutelných případech - vlastně můžou být spíš rádi, že používám angličtinu a nemám ambice parlovat po jejich :D)

Lístek stál minulé léto €3.05, což bylo o pouhých pár centů dražší, než kombinace metro+bus 171, tedy nic významného.

Budova RER. Přejdete na druhou stranu a dáte se doprava (ne, že by se to dalo splést, pohyb davu bude mluvit jasnou řečí :)) Na konci ulice zabočíte doleva a zámek už bude na dohled před vámi.

Photobucket
Photobucket



Na cestu tam jsme zvolili RER, zpátky bus.
RER se může zdát sice komplikovanější, ale řekla bych, že jeho preferováním si kompenzuji skutečnost, že v ČR se do vlaku nedostanu, jak je rok dlouhý - což vlastně není tak úplně přesné, protože já si vůbec nevzpomínám, kdy jsem nějakým naposled jela. RER do Versailles bylo navíc velmi hezké, takové starodávné (=nikoli moderní, žádné barevné sedačky a plasty) a jestě navíc dvoupatrové (samozřejmě jsem musela až nahoru).
Bus zpátky byl víceméně jakýsi neplánovaný holub v hrsti - prostě jsme viděli stanici a to o dost blíž, než byla ta vlaková, což tehdy zahrálo zcela klíčovou úlohu :)) - po celém dni chození jsme totiž byli už úplně hotoví.


Lístky do zámku

Já musím mít prostě všechno předem ověřené, ideálně několikrát, nemám ráda nepříjemná překvapení a zmatky.
Závěr průzkumné mise týkající se koupě lístků byl ten, že frontám se nevyhneme. Jedna fronta na lístky, druhá fronta na vstup. Existuje ještě možnost zakoupit si lístky na určitě datum předem přes internet a pak si je jen vyzvednout na místě odlišném od prodeje těch běžných (a bezfrontovém), ale nakonec jsem to neriskla, počasí odhadnout nešlo, a kdyby např. pršelo, návštěvu bychom chtěli odložit.

Ovšem díky tomu, že jsme přijeli RERkem, jsem nakonec přišla na něco lepšího, o čemž jsem se sama nikde nedočetla - a sice to, že lístky lze zakoupit v Office de Tourisme. Ve chvíli, kdy odbočíte z ulice, kterou se jde od vlaku, směrem k zámku, dojdete k Office tak po dvaceti krocích.
Kdybychom zvolili bus, vůbec bych si této možnosti nevšimla, protože jeho stanice je až za Office.

Photobucket


Jak vidíte na snímku z Googlu, žádná fronta a zároveň velmi snadno přehlédnutelné. A kdyby se tam v našem případě určitá fronta zrovna nezačínala štosovat, přehlédla bych ji zcela určitě i já.
To totiž bylo tak. Zahnuli jsme a vidím frontu. Zkontrolovala jsem, jestli to je opravdu na lístky do zámku (počítala jsem s tím, že se dají koupit jen na nádvoří) a pak zauvažovala, jestli máme čekat tady nebo pokračovat - protože ono fronta jako fronta, ne? A z téhle jsem moc nadšená nebyla, před námi venku čekalo tak deset lidí a další byli i uvnitř. No ale nakonec jsme si řekli, že když už tam stojíme ...
Vyřízeno zhruba za 25 minut, které mi přišly velmi otravné. Ale přetrpěno a vzhůru do zámku.

Photobucket


Photobucket




Když jsme dorazili na nádvoří, nezbylo než konstatovat, že s "fronta jako fronta" jsem se trošilinku sekla :))

Fronta začínala v místě se žlutými cedulemi, pokračovala přes celé nádvoří směrem dolů a tam se točila zase nahoru směrem ke žlutým cedulím - v těch místech byla kasa. Jak jsem si později dohledala, je to stání tak na dvě hodiny - zejména ve vedru to musí být velmi příjemné.

Image Source,Photobucket Uploader Firefox Extension

Nicméně, tím utrpení nekončí. Když si koupíte lístky, musíte se zařadit do fronty na druhé straně na vstup do zámku.

Její had začínal před branou a točil se doprava a nahoru - teprve tam se vcházelo v místě béžového hranatého vstupu.

Photobucket


Photobucket


Vypadalo to na hodinu, možná víc. To vážně nedík.
Rozhodli jsme se, že nejdříve navštívíme ostatní místa a až po návratu se vydáme do zámku - což se ukazálo částečně jako dobrý nápad - kolem 17. hodiny už před vchodem žádná fronta nestála a šli jsme rovnou dovnitř. Častečně méně dobrý, protože časovou náročnost zbytku jsme silně podcenili a zámek stihli jen tak tak, těsně před zavíračkou. Vzhledem k tomu se obávám, že úplně vše dostupné jsme uvnitř asi neobešli.

Takže ačkoli jsem myslela, že celý den na Versailles stačí, není to tak - alespoň pokud by se chtěl člověk podívat opravdu všude a v klidu. My jsme už návštěvu Vesničky museli dost urychlit, protože jinak bychom se do zámku vůbec nedostali.
S odstupem mi přijde, že úplně nejlepší řešení by bylo zajít jeden den nejdříve do zámku, v klidu ho prohlédnout a poté odjet (samotný zámek rozhodně není na většinu dne), a druhý den navštívit zahrady, Trianon a Vesničku a strávit tam pěkně v pohodě veškerou potřebnou dobu, aniž by se muselo někam spěchat.




Zámek při pohledu od zlaté brány ...




... která je opravdu impozantní.







Nejdříve jsme šli tedy do zahrad.






To, co mi na Versailles přišlo nejvíce fascinující, byla velikost celého komplexu - ovšem slovo velikost mi v této souvislosti přijde až trapně nevystihující, to totiž nebyla velikost, to byla přímo obrovskost. Naprosto úchvatné.














Pohled na Velký kanál od zámku.





A pohled zpět.





Konečně uvnitř.





Zámecká kaple. Fotit šla jen ode dveří. Škoda.




Interiéry. S bleskem. To mi přišlo opravdu nepochopitelné - v Čechách vás v památkách při focení s bleskem vzteky málem protnou nejbližším kopím, tady to bylo každému úplně jedno. I kdybyste se ubleskali, nikdo neřekl ani fň.







Slavný zrcadlový sál. Původně sloužil jako terasa, roku 1678 byl zastřešen a na jedné straně vybudována okna a na druhé jim odpovídající zrcadla stejné velikosti. Tím pádem se odrážela světla a vznikaly tak zajímavé optické efekty. Tato zrcadla byla největší, jaká technologie 17. století umožňovaly vyprodukovat, proto ve své době platila úprava sálu za bezpříkladnou extravaganci. Sál byl znovu otevřen roku 2007 po třech letech rekonstruování, které přišlo na 12 milionů eur.







Zahrady z okna zámku.





Královnina ložnice. Vpravdě strašidelné :) Čeho je moc, toho je příliš - tady bych opravdu spát nechtěla.











Finální foto při odchodu. Vzhledem k tomu, že se zavíralo, k mému nadšení se mi podařilo zachytit nádvoří zcela liduprázdné.

9 comments

6. dubna 2011 v 9:05

veľmi pekné foto...vo versailles som bola a bolo to tam okúzľujúce, najviac sa mi páčila fontánová show...bola to nádhera... a zámok ma skoro vôbec nezaujal okrem pár miestností...bolo tam strašne veľa ľudí...

Anonymní
3. června 2012 v 21:19

Včera (sobota) jsme byli ve Versailles, vstupenky do zámku jsme kupovali ve zmíněné Office du Tourisme (adresa 2 Bis Avenue De Paris) a zde je mají s přirážkou 2 E, tedy 15 + 2 = 17 E. U zámku byla fronta na vstupenky tak na hodinu. My jsem šli přímo do vstupu bez čekání (fronta do vstupu nebyla žádná). Vstupenky do zahrady stojí 8,50 E, v Office du Tourisme bez přirážky.
barny

Anonymní
1. července 2012 v 13:56

Dobrý den,
moc prosím o radu..
1/ odkud v Paříži jede RER C5 (někde poblíž v 10.arrondis.) do Versailles?
2/ dále, pokud máme vstup do Palace gratis, lístky do zahrad se kupují ve stejné frontě jako do zámku? Na ofic.stránkách Versailles jsem našla Musical Fountains Shov 8,50 a Musical Gardens 7,50.. kterou z těch dvou variant si máme vybrat? Je to jen v tom, že ta dražší je na víkend na dobu, kdy hrají fontány a ta levnější na vstup do zahrad kdykoliv mimo dobu hraní fontán?
3/ Který způsob dopravy je rychlejší - RER nebo metro+bus 171?

Děkuji mnohokrát.

Anonymní
1. července 2012 v 13:57

dodatek: pokud bychom jeli RER, tak ty lístky do zahrad asi bude lepší koupit v Office de Tourisme, že?

3. července 2012 v 12:58

@Anonymní 1) v 10. zastavku nemá, RER C kopíruje Seinu po druhém břehu, musíte na něj někde přestoupit (nevím kde, nepíšete, odkud podjedete)
2) můžete, ale nedoporučuji, kupte si je přímo až u vstupu do zahrad, protože tam už žádné fronty nebývají

ad lístky - pokud fontány nehrají, je vstup do zahrad zcela zdarma

ta dražší možnost platí na soboty a neděle a jisté úterky (jsou tam data, které úterky; teď už ji na úterky nelze použít)
ta druhá, o euro levnější možnost, platí pouze na úterky (opět jsou tam přesná data; platí v této době)

3) zhruba stejně, RER možná trochu
rychlejší; mě víc bavil bus, protože člověk může čučet na okolí, z RER toho moc neuvidíte

Anonymní
3. července 2012 v 16:30

Ok, děkuji moc, pojedeme ze Jaurés, ale tak to už si nějak najdu. Hezký den.

Anonymní
22. dubna 2013 v 14:43

Damy nezapomente ze pokud vam je mene nez 26, mate to vsude zadarmo, v pripade Versailles tedy staci jit rovnou do fronty na vstup do zamku a ukazat obcanku. Jinde, treba na Arc de triumph nebo Invalidovne musite predem vyzvednou listek zadarmo (ticket gratuit).

6. října 2013 v 22:14

Ahojky, právě jsme se vrátili z Paříže. Na Versailles nám stačil krásně jeden den, a to i přesto, že jsme zde přijeli až ve 12 hodin. Na trase RER C probíhá výluka, takže jsme vystupovali na zástavce Versailles Chantiers, ale bylo to 10 minut chůze, takže pohoda. Určitě je super doporučení koupit si lístky v tom Office, tam nebyla ani osoba a všichni šli kupovat lístky až přímo do V. Nám nebylo ještě 26 tak jsme měli vstup zdarma. Zahrady jsme si prošli za nějaké dvě hodky, je ale pravda, že jsme vynechali Velký Trianon, jinak jsme byli v Malém trianonu i ve vesničce. Vzhledem k tomu, že jsme si zámek procházeli sami, bez průvodce,tak jsme ho měli taky za nějaké dvě hodky zvládnuty. :))

Anonymní
26. března 2014 v 14:22

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na cestu z Belleville do Versailles a v centru budu využívat t+:
1) Kde seženu BOD a za kolik do Versailles a jestli s touhle jízdenkou mohu jet metrem a pak RER C?
2) Kdybych jel metrem 9 a pak busem 171, tak potřebuji jízdenku t+ na metro, pak další na bus a to samé na zpět? Takže mi budou stačit 4 jednorázové jízdenky t+?
Děkuji předem za odpověď, Standa

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...