Bio a eko ztracené v překladu

13. dubna 2014


Sérii článků o udržitelném životním stylu jste na českých blozích asi zaznamenali. Pokud ne, pointa je ve stručnosti ta, že lidé se k přírodě v mnoha směrech nechovají úplně košer, což by se mělo změnit - třeba i tak, že se nad tím bloger zamyslí a vypíchne, co jemu osobně vadí, nad čímž se pak zamyslí jeho čtenáři. Takže o něčem takovém by to nska mělo být. 

  


Problém je, že v tuhle chvíli ještě úplně nevím, o čem konkrétně to nakonec vlastně bude - v posledních dnech jsem neměla zrovna moc čas nad tématem špekulovat a vyšpekulovat něco geniálního a davy ohromujícího ... takže něco prostě začnu psát, a uvidíme, co z toho na konci vyleze .... přičemž nevylučuju, že to bude úplně mimo :D Ono kdybych neslíbila, že ten článek vyjde právě dnes, tak ho z čistě technických příčin psát vůbec nebudu. 
A tím bych mohla vlastně začít. 
Jak jsem už zmínila na Facebooku, tenhle týden mi kleknul monitor, vopruz na entou. Zaprvý ještě neměl hošan nárok, tkž podraz, zadruhý to bylo úplně z ničeho nic ... kdyby aspoň nějak zazlobil. Ne. Normálně zapnu komp, udělám pár věcí, usnu, monitor taky, chci ho probudit z režimu spánku ... a nic. Černo, bez proudu. Nepochopim. Takže teď budu muset koupit novej. Jelikož oprava tohohle se mi ani nechce pokoušet. By to dopadlo jak s tím noťasem nedávno, to jasně vidím. Dám ho na diagnostiku a zaplatím litr za to, aby mi řekli, že oprava bude stát skoro pětku. No promiň? To asi ne, žejo. Kdyby ta cena byla příčetná (tak do dvojky), tak ho opravit klidně dám. Takhle ani smykem. Jako já chápu, že základní deska je drahá. Co ale nechápu, že noťas vydrží tři roky a pak klekne a za opravu abych dala půlku, co stál. Pochybuju, že někdo udělá. Udržitelný jak prase, fakt.  Kdyby se to stalo třeba po šesti letech, tak jsem ještě ochotná to zkousnout a elektronicky se posunout dál. Tři roky je ale kapánek málo.
A pokud někoho zajímá, na čem tohle píšu - tak na televizi. A říkám vám - to nechcete. Fakt si tý oběti važte, alébrž je pekelný do ní zírat. Trochu velká totiž. Vzhledem k tomu chci celej post zvládnout co nejrychlejc a začít koukat zase do něčeho přívětivějšího, tedy překlepy dnes nevylučuju.
 
No ale ještě k elektronice. Jestli něco nesnáším kupovat, tak právě ji. Je to drahý, bez trvalý hodnoty a na výběr je při nákupu milion možností, v kterejch ale ne-nerd jen z popisu (všechno je to totiž vždycky skvělý a revoluční) vůbec nepozná rozdíl, takže jestli člověk nechce koupit úplnej střep, tak aby si ještě přečetl dva miliony recenzí. Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. N e s n á š i m. A jako bonus ... po přečtení dvou milionu recenzí si něco koupíte .... a za rok je to technologicky out a za dva to nemá hodnotu už ani polovinu (a za tři to můžete hodit z okna, páč to přestane fungovat a oprava bude stát skoro jak novej kus).  V týhle souvislosti mě vždycky děsně dojímá, jak se některý lidi dokážou odsuzovačně pohoršit, že si člověk koupí kabelku za dvacku ... která bude zcela in a použitelná ještě za dvacet let ... ale koupit si každej druhej rok nějakou zbytečnou elektro kravinu za patnáct, na tom jim nic divnýho nepřijde.


A když jsem u těch kabelek, mohla bych přejít k oblečení, to je taky takový oblíbený eko téma. Už každý malý dítě nska ví, že kupovat věci z Číny je moc špatný, protože kdyby v tý Číně bydlelo, tak zrovna teď dává dohromady nějakou hadru, co si ji na druhý straně zeměkoule koupí pipina, která ji vezme jednou, a pak už není in.
Tohle je na jednu stranu pravda a problém přístupu nadnárodních značek, který chtěj za co nejmenší náklady mít co největší zisk. Ale ani to oblečení není hodnotově horší než elektronika - jako jo, sice je in třeba jednu sezónu, jenže v průběhu deseti let se ta sezóna klidně může vrátit třeba třikrát! :D Ale na druhou stranu, je to problém i těch, co na takový pracovní podmínky jsou schopný přistoupit. Koneckonců, on jim u hlavy nikdo pistoli nedrží (teda aspoň doufám, že ne nijak často). A pokud se neproberou oni a nebudou chtít lepší podmínky, tak my tady s tím zas tolik nezmůžeme - kde je poptávka, je i nabídka, a peníze vládnou světu. Holt dělníci za dob průmyslový revoluce si změnu přístupu taky museli postupně vydupat sami - obávám se, že tohle je úděl každý společnosti, která se v podobný fázi společenskýho vývoje nachází - iniciativa musí přijít hlavně od nich samotných. Vnější tlak tomu může pomoct, ale vlastní vůli ke změně nenahradí.
Mimochodem, dost by mě zajímalo, co řetězce dělají s těma tunama hadrů, co se nestačí prodat ... vzhledem k tomu, že zbytky nedávají po sezóně zadarmo, musí s tím dělat něco lukrativnějšího. Sekáče jsou jistě možnost, ale při dnešní produkci by asi neprodávaly nic jiného. Takže? Někdo nějaký nápad?


Čímž bysme se mohli přesunout k přírodě, která tou nešetrnou výrobou oblečení taky leckdy trpí. Ale trpí i výrobou potravin, kdy se používá přemíra chemie. Logickou odpovědí na takovou situaci je bio. Mno. Tímhle asi leckoho naštvu, ale bio je podle mě jen jeden velkej marketingovej trik
Bio samo o sobě totiž dle mýho názoru nic nevyřeší. Jeho výnosnost je příliš malá, než aby mohla poskytnout dostatek potravin pro všechny. A kvalitativně bych si jím taky nebyla úplně neochvějně jistá. Nechtějte vědět, co bio kravin už jsem vyhodila ... uvnitř černý brambory, rýže, co nebyla uvařená ani za 50 minut (vítej, účte za elektřinu), ořechy s plesnivým vnitřkem ...po řadě těchto nešťastných (a finančně nákladných) bio příhod si momentálně kupuju bio jen med, jelikož ten by měl být bio už tak nějak z podstaty. Ale jinak nic. A nelze opomenout, že potraviny s bio nálepkou se leckdy tahají přes půl světa, ale hlavně že jsou označené jako BIO. Říkejte tomu klidně paranoia, ale speciálně těm z ekologicky jinak úplně nespolehlivých zemí to bio ani nevěřím ... úplně vždycky vidím všude okolo ostrov odpadků a mezi tím bio pole. Přesto mnohým bio nálepka k nákupu stačí a víc se nad logikou věci nezamyslí.
Jako jasně, ohledně výnosnosti by se to dalo celý vyřešit tak, že část lidstva prostě pomře (přírodě by to jistě nevadilo a eko by to bylo maximálně), ale to je takový kapánek radikální. Udržitelný řešení chemko problému bych viděla spíš v tom, že se to s jakoukoli chemií nebude přehánět a bude se používat jen ta opravdu nezbytná - aniž by ovšem takový produkty musely splňovat kritéria pro bio označení - prostě rozumná cesta a zbytečně nic nehrotit. Velký problém bio věcí bez jakýchkoli chemek jsou totiž plísně - no, a ty mi teda osobně ze zdravotního hlediska nepřijdou o nic lepší než rezidua zbytečnejch pesticidů.

Což teda by bylo hlavně rostlinný bio. A teď ještě živočišný. Tam mi regulace přijde mnohem smysluplnější. Hospodářská zvířata by prostě měla mít nějakou kvalitu života - a ta by se jim měla legislativně zajistit jasnými pravidly, jež by platila jako minimální standard pro všechny. Současné pojetí je až příliš černobílé ... na jedné straně robotické velkochovy a na druhé přehnané bio požadavky, jejichž výstupem je kuře za čtyři stovky. Nějakou rozumou střední cestu by to chtělo i tu.

V týhle souvislosti neškodí říct, že některý lidi by se měli probrat ze svýho pseudohumanismu a sluníčkovejch představ o tom, jak to v přírodě funguje. Je úplně paradoxní, že takoví jedinci vlastně základní zákony svý údajně milovaný přírody ani pořádně nechápou ... a jsou např. schopni brát lišce ulovenýho zajíce a pak volat na policii, ať s tím jde něco dělat, že liška pořád číhá za rohem. I lol´d. Holt tak to už chodí, deal with it, bitch. Zajímavej by ale byl určitě průzkum, jestli by si někdo takovej byl ochotnej koupit liščí kožich (třeba z tý, kterou by nejspíš nejradši viděl zastřelenou policií, nebo která by následně pošla hladem, páč všechny zajíčky by jí sebrali), nebo by i tady najednou plácal něco o krutosti a kožešinách. Tipuju druhou možnost. Jinak já hlasuju radši pro jeden pravej kožich, než pro deset umělejch hrůz z ropy, který beztak po dvou sezónách půjdou do odpadu. Ten pravej je rozhodně víc eko.
Btw. nska jsem se u dalšího projevu podobný vypatlanosti rozčílila při zprávách. Skupina vocasů sem údajně tahá psy z Rumunska bonusově nakažený vzteklinou, páč tam by je vybili. Jako jasně, chápu tu myšlenku, vůči psům je to samozřejmě krutej postup. Jenže tohle by si hlavně mělo řešit milý Rumunsko samo - a to rozhodně ne tak, že zvířata bude následně vybíjet, ale naopak že se postará, že tam takový toulavý, hladový a zdivočelý psi vůbec pobíhat nebudou. Máme takovej problém snad u nás? Jednou je ten stát v EU, tak ať se chová civilizovaně a civilizovaně ten problém vyřeší. A ne, že se budou spolíhat, že je zbytek Evropy adoptuje a neudaný pozabíjej. Což ale není úplně ta pointa toho, co me naštvalo, ne - mnohem víc mě vytočilo, že něco takovýho ty dovozce vůbec napadne udělat - český útulky úplně přetejkaj zvířatama, který by si mohli vzít, a který nejsou polodivoký bestie se vzteklinou, co ve smečce roztrhaj člověka, ale kdepak, ty jsou na adopci asi málo hot, lepší zajet do Rumunska. Nepochopim.


A protože post už začíná bejt trochu moc dlouhej (a mě z tý televize začínaj pomalu ale jistě bolet voči), tak se přesunu k poslednímu tématu, ke kosmetice.
Nějaký obecný články na bio kosmetiku tady byly, takže opakovat se mi to do detailu nechce - i tady bych volila rozumnou střední cestu, tedy používání co nejmenšího množství těch složek, jejichž důsledky na lidské zdraví jsou diskutabilní a neověřené. Ale nemusí být ani bio, ani certifikovaná, spíš při jejím použití zapojit mozek - a uvážit, kam danou věc patláme, na jak velkou plochu, jak dlouho tam bude, a jaký je z ní odpad. Takže například rtěnku, u níž více či méně hrozí i vnitřní užití, nebo tělové mléko, jež nanášíme na největší orgán těla, který ho do sebe dokáže navíc do jisté míry absorbovat, bych volila opravdu opatrně. Ale např. pudr, řasenku nebo stíny, které mají dost omezený prostor, kde působit, zrovna dvakrát neřeším.

Zajímavej aspekt u kosmetiky je ale i její hromadění - já třeba hromadění zbytečnejch (=nespotřebovatelnejch) krámů nesnáším obecně, kosmetika není výjimka. Ačkoli to tak leckdy nemusí vypadat, fakt je, že nový věci většinou kupuju až tehdy, kdy mi dojdou ... což je asi blogersky docela neatraktivní, ale nemůžu si pomoct :D Takže krom Meteoritů tady nejspíš žádný kolekce ničeho nikdy neuvidíte, jelikož od většiny věcí (typově) mám tak jeden až dva kusy (výjimka jsou možná krémy, ale tam to zas kontinuálně střídám).

A tím bych dnešní pojednání pomalu zakončila (a šla si vyměnit oči). Nakonec bylo delší, než jsem (ne)plánovala. A pořád si nejsem úplně jistá, jestli bylo k tématu úplně dle představ.



Aby byl příspěvek kompletní, ještě stručně o projektu - zúčastní se ho přes dvacet blogů, které postupně zveřejní svůj příspevěk k tématu udržitelnosti. Příspevky jsou zároveň soutěžní. První a druhé místo vybere porota z magazínu Lohas, třetí místo vyhraje ten, kdo získá pro svůj příspěvek nejvíce lajků na http://facebook.com/mag.lohas
Víte, jak to s lajkovacíma soutěžema mám, ale jestli tu cenu chcete, tak klidně hlasujte ;) V případě výhry jsem totiž rozhodnutá ji věnovat do čtenářské souteže.


Jinak na fotce níže vidíte drobnou věcnou cenu pro první místo.


... podrobnější představení jednotlivých zúčastněných značek naleznete zde.




Poslední poznámka se bude týkat hesla celého LOHASu (lifestyles of health and sustainability), které jsem sem slíbila zkopírovat, tedy „Žijte zdravě, užívejte s mírou, myslete na planetu a myslete na lidi. Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. A do pojmu „jednání“ započítejte cokoliv, co děláte během dne, to, co doma jíte, jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, jak mluvíte s lidmi, případně jaké zlo/dobro předáváte vašim dětem. ŽIJTE LOHAS!  
... osobně mi to přijde jako příliš mnoho slov, takže bych si heslo s dovolením zparafrázovala po svém: Nechovejme se jako sobecký hovada ... a všechno bude fajn.


Co vy, jak to máte s udržitelností a s eko a bio nálepkama? Kam se podle vás posílá neprodaný oblečení? A kdo by si taky radši koupil kabelku než novej komp?


30 comments

13. dubna 2014 v 10:16

Tvoje heslo se mi líbí víc. :))
Jinak souhlasím, ono je asi úplně nejlepší to až tak nehrotit...
Teď jsem kupovala nový noťas, tak Ti dokonale rozumím. :))

13. dubna 2014 v 10:34

Elektroniku taky nerada nakupuji, protože jí ani trochu nerozumím. Takže když jsem v létě po 6 a půl letech kupovala nový notebook, tak jsem věděla jen jedno - chci zůstat u té samé značky. Zbytek vybral brácha a jsem spokojená.

S hromaděním kosmetiky mám trochu problém, i když z části to není mojí vinou (kamarádka si řekla, že mě bude zásobovat krémy na ruce a tělovými krémy, ale trochu jí unikl fakt, že za měsíc, který dělí mé narozeniny od Vánoc prostě nejsem schopná ani jedno spotřebovat a pak se mi to tu hromadí)... Dobrovolně ale hromadím sprchové gely, protože se děsím momentu, kdyby mi ten právě používaný došel a já se musela umýt tuhým mýdlem...

13. dubna 2014 v 11:12

skvelý článok, hold máš proste talent

13. dubna 2014 v 11:14

Neprodaný oblečení někde schovaj a za dva roky je zas dají do slev :-) ne, nevím, ale už jsem několikrát viděla tu samou věc ve slevách několik let po sobě....

Elektroniku taky nemusím....taky souhlasím, člověk dá desítku za telefon, kterej za dva roky vymění....koupit si za tu sumu kabelku, co vydrží aspoň 2x tolik, je za největšího snobáka...(pozn. nejsem zastánce teorie: drahá kabelka mi vydrží až do důchodu :-)

Ad psi z Rumunska - ono to není zas tak žhavý, to zas opět tv noha z toho dělá bublinu, podobně jako třeba reportáž s toxoplasmozou. Nemám tohleto ráda. To je zas dělání aféry z ničeho a žádná konkrétní informace nezazněla. To je asi jako dneska češi jezdí po všech možných exotických destinacích, plno z nich kašle na očkování (stačí si pročíst cestovatelský fóra), takže sem taky můžou přitáhnout kdejakou nebezpečnou breberku...Nechci snižovat závažnost situace, ale je to zkrátka nicneříkající bulvár...

13. dubna 2014 v 11:15

K tomu obleceniu - tusim ze Abercrombie&Fitch pali to co sa nepreda, aby sa to nejako nedostalo ku uncool ludom aa tiez maju ludi co prechadzaju sekace a charity shops a vykupuju ich veci (z toho isteho dovodu:D) :D
S tou elektronikou je to blbe, vyrobcovia sa uplne besnia...Mne sa uz parkrat stalo ze som cakala na release niecoho a kupovala to bez ohladu na cenu lebo to bol model ktory som mala vyhliadnuty ani nie od jeho predstavenia ale uz od "rumors" o nom, a kym to doslo z eshopu tak som mala aj tak pocit ze medzitym vydali aspon milion lepsich modelov :DD teraz uz na to kaslem :D ale kupovanie elektroniky mna osobne bavi, ja si rada studujem specifikacie a porovnavam :D
macabre-moon.blogspot.com

Anonymní
13. dubna 2014 v 11:43

Bio potraviny s mirou - rozhodne ne v obchodacich, kdyz uz tak ve zdravych vyzivach (paradoxne je to tam levnejsi nez v obchodnacich a tak nejak tomu vic verim). A kdyz to jde, saham do domacich zasob (vajicka, zelenina, ovoce, idelane i maso).

Kosmetika - mam jen par kousku, asi bych to napocitala na prstech jedne ruky, ale co mame stejne, tak taky porizujiu novou az dovypotrebuju starou (vyjimkou jsou nektere typy dekorativky a kremy na exem, ktere musim stridat jinak nepomahaji).

Elektronika - nad jeji zivotnosti bych brecela....

Obleceni - snazim se vybirat takove, ktere si nevemu jen jednou, nebo ktere se mi prvnim vyprani nerozpadne. Co nenosim, posouvam dal (at uz pres votoc, tak po rodinnych prislusnicich ci znamych a taky se obcas pridam do nejakeho charitativniho sberu, ale to uznavam ze je tak jednou za dva roky).

Obecne - odpad tridim (ne nejak fanaticky, ale plasty a papir zvladam vytridit od ostatniho) a profesne se na prirodu snazim myslet vic nez dost. Jsem vystudovana designerka se zamerenim na reklamu, obaly apod. a i v pripade ze nemuzu udelat napr. taksu papirovou, ale zadavatel trva na plastove, premyslim tak, aby bylo pouzito co nejmin materialu a predevsim s minimalnim, idelane nulovym odpadem, nenarocnou dopravou atd. ...snazim se na to myslet pri kazdem zadani. //Snad mi to priroda jednou nejak oplati :D//

s.psotkova@seznam.cz

13. dubna 2014 v 12:05

Malá technická: "naleznete zde" odkaz na konci nefunguje...

13. dubna 2014 v 13:20

To s tou elektronickou mě taky štve. Brácha mi říkal, že třeba výrobci notebooku dělají normální notebooku pro obyč lidi a pak business notebooky pro firmy. Obyč notebooky jsem dělané tak, aby pokud možno po uplynutí záruky co nejdřív zdechli a lidi si museli jít koupit nové. Business notebooky jsou dělané tak, aby firmě vydržely jako investice třeba i deset let, ale stojí třeba 40 - 60 tisíc.

13. dubna 2014 v 13:47

nepredané oblečenie môžu kludne schovať do skladov,za par mesiacov bude zas v mode.
elektronika je presne taka aky je dopyt.keby sme kupovali podla kvality a nie podla funkcií alebo ceny (čím drahšie,tým vypnutejšia hruď) tak by trh vyzeral inak.
hromadenie kozmetiky nechapem.inak bio veci ani dlho nevydržia rozpoužívané,či sa mýlim?
a tvoje heslo je priamočiare,velmi sa mi páči.o tom to je..

Anonymní
13. dubna 2014 v 22:41

U hader nevím vůbec...co s tím dělají?! A dělají s tím vůbec něco?

To jídlo, já bych asi kupovala především od místních. Nemusí to být nutně "kamarád farmář", ale na jižní Moravě koupíš cestou ze Znojma skvělé uzeniny, meruňky a broskve, u menších zemědělců základ (brambory, kořenová zelenina, listová zelenina) a dobrého králíka, vepřové nebo krůtí, stejně tak vynikající med. Určitě to bude podobně v Čechách. Jako fakt nepotřebuju krávu z Talošky a krůtu z Maďarska. A jinak by mi stačily suroviny a polotovary okolních států - ryby z Polska, těstoviny/olivy/sýr/olej/rajčata Řecko-Itálie-Španělsko, chřest zo Slovenska a tak. Jakože by mi úplně krásně vyhověly suroviny dostupné na jednom kontinentu. Není to sice zrovna eko-bio, ale aktuálně si nedokážu život představit bez oliv, semolinových těstovin, olivového oleje, různých sýrů a podobných věcí.

O aféře "psi z Rumunska" naštěstí nic nevím. Zavléct sem vzteklinu je na facku (ne že by se u nás vzteklina nevyskytovala a bohatě stačí celkem častý výskyt pseudovztekliny), ale nakažení vzteklinou stejně zemřou, takže bych tu pomoc pojala trochu jinak a všechny nakažené jedince rovnou utratit. Nicméně nechápu, proč se soustřeďovat na pomoc v jiné zemi, když u nás je to pořád dost divočina. Sami potřebujeme pomoc!

Elektronika je peklo. Jsem asi autista a nesnáším nové věci v elektronice! Nový notebook, telefon...to je pro mě v podstatě stres. Mám ke svým věcem citový vztah a těžko se s nimi loučím :D

Žeru westíky k svačině
14. dubna 2014 v 1:04

Bio + eko = u mě osypky až do takové míry, že už nejsem schopná/ochotná racionálně argumentovat a spíš jen na ony rádoby přírodní ženy a zelené mozky štěkám. Už na to fakt nemám. Když mám lepší den, tak se směju na celé kolo (nedávno mě velmi pobavila nekonečná tupost Růžové chroustice). Sumasumárum /to vypadá, že/ jsem nevyrovnaná blbaňa.
LOHAS je, samozřejmě, marketingovej tah, víc než cokoliv jinýho, ale je zajímavé, jak to jednotlivé bloggerky pojímají a taky, jaké komentáře vždy k oněm článkům mají. Velmi se to mění podle toho, co ten článek obsahuje. Jednou jsou zelené až na půdu, podruhé umírněnější, potřetí některé schopny kompromisu. U dvou slečen, ač to pečlivě nesleduju, jsem dokonce viděla úplný obrat v názorech. To mě na tom docela zaujalo a baví. A celkově to vítám, třeba to někomu opravdu pomůže se zamyslet, i když si nemyslím, že by někdo reálně opravdu něco měnil nad rámec svýho pohodlí a tužeb....

14. dubna 2014 v 9:41

Já jsem bio eko tak nějak odjakživa, vlastní kosmetiku z bylinek jsme si vyráběla už před 25 lety, pěstovala bylinky na balkóně a tak.. Obecně na to dost slyšim, ale spíš v případě, že u těch věcí vidm nějakou přidanou hodnotu, že je mi třeba sympatická firma a tak... U potravin tak půl na půl, ale raděj koupím lokální než bio, co přiletělo z Brazílie. Já mám zas trochu averzi k farmářským trhům, protože pokud to není nějaká farma, co člověk zná, tak to může být narvaný pesticidama a vším stejně, jako věci ze sámošky. Jo a co se děje s oblečení, by mě taky zajímalo, ale taky myslím, že je tam značná recyklace a přesun zboží do východní a střední evropy... Protože ve slevách jsou často věci, který tam v sezóně vůbec nevisely... Jo a ten projekt mi přijde celej dost divnej, tak nějak by mě oslovilo daleko víc, kdyby udělali výběr z blogů a článků, který byly třeba v posledních 6 měsících napsaný a jsou skutečně v tom duchu samy od sebe a autenticky a ne proto, že je to nějakej projekt, podle mě je to celý zas akorát takový plácnutí do vody.

14. dubna 2014 v 11:28

@Dashulka jasný, zas kdo by chtěl nosit celej život jednu kabelku, že :D ale prostě na tý hodnotě neztráci, klidně se dá za pěknou částku prodat i po deseti letech použitá

u těch psů spíš tak, že mě fascinuje vůbec ta úvaha - psa si můžou vzít z útulku i tady, zbytečný tahat z jinýho státu

14. dubna 2014 v 11:29

@moon čekala bych, že to budou řezat a ten materiál dál zpracovávat, ale u A&F bych se nedivila asi ničemu .))

to je dobrý, nikoho takovýho neznám :D

14. dubna 2014 v 11:30

@Anonymní domácí je určitě super, problém je, že ne každý ma nska tu možnost no .. ;)

14. dubna 2014 v 11:31

@Brunwen jasně, kurvítko, aby to třetí rok šlo do kopru, klasika ;)

14. dubna 2014 v 11:31

@driecnaslecna jj, bio vydrží méně, absence konzervantů se někde projeví no :)

14. dubna 2014 v 11:34

@Anonymní no určitě, pochybuju, že mají nějakou velikou jámu, kam to všechno hází a pak zahrnou, vždyť toho jsou ručně tuny ;)) .. a než by to dali za pár korun, tak to právě radši někam odklidí, tkž s tím musí dělat něco výhodnějšího :)

právě, nějaké příčetně pěstované lokální věci mi taky přijdou mnohem lepší, než bio z druhého konce světa ..

to jsem autista č. 2 :D zbytečné změny mě vadí (a zvlášť když stojej prachy :D)

14. dubna 2014 v 11:35

@Žeru westíky k svačině jo, ty články jsou překvapivě fakt docela zajímavý skoro všechny, co jsem četla, čekala jsem, že budou o dost víc odfláklejší a povrchnější ..

14. dubna 2014 v 11:40

@Rena k farmářskejm trhům taky trpím lehce averzí :D hlavně k tomu označení farmářský, který se tváří děsně sluníčkově, ale právě - když člověk dotyčnýho nezná, tak nikde není záruka, že si oproti supermarketu nějak kvalitativně pomůže ... na druhou stranu část těch prodejců určitě produkuje zajímavý a poctivý věci, o to se zas nepřu :)

výběr z napsaného by byl imo moc časově náročnej a s nejistým výsledkem ..

14. dubna 2014 v 11:41

@Rena a s tím vytahováním divných hader to dělá Zara, taky jsem si všimla, akorát zas toho není tolik, takže udat takhle VŠECHNY ty zbývající věci se určitě nedá no ..

14. dubna 2014 v 12:57

Ehm, smím vědět, v čem je podle tebe chroustice tupá? Mně taková totiž nepřijde. ;) @Žeru westíky k svačině

Anonymní
14. dubna 2014 v 13:29

Bych se pod to s dovolením podepsala, hlavně pod tu část s elektronikou.... Nedávno se mi rozbil display na ntb, tak jsem si to nechala opravit. Každý, fakt každý, komu jsem se o tom zmínila, se mě zeptal, jestli by se mi nevyplatilo raději koupit novej ntb. Nechápu....
Jana

14. dubna 2014 v 18:30

No nemůžu jinak než souhlasit :) pobavilo mě to s tou kabelkou, která má stále stejnou hodnotu oproti nejnovějšímu ájfounu nebo jiným.. Souhlasím s tím! Jsem sice taková, že mám ráda pokud si něco kupuji, to nejnovější (aby to co nejdýl vydrželo atd.) ale pak jsem schopná s tím žít, dokud to "žije" což je čím dál tím kratší doba. Bohužel. Končí mi záruka na mobilu a i když bych s ním mohla ještě tak dva roky klidně fungovat, děsím se, že společně se zárukou odejde i telefon. Nemluvě o tom, že notebook mi málem odešel po půl roce od koupě. Vadí mi že se ze všeho dělá spotřební zboží. I ze skříní, prostě všeho, co dřív vydrželo celý život
No a Bio to ani nekomentuju. Pod to bych se klidně podepsala. Jestli je pro mě něco bio - co za to stojí - jsou to jahody z dědovy zadrady, jeho mrkev a hrášek apod. To co je v obchodech? No nevim ... ale hlavně si to lidi nezapomeňte vyfotit a hodit na instagram

14. dubna 2014 v 20:28

Hustý :-D ale pravdivý, dobře ty... to se zase zvrhne vlna nevole, haha
ale jináč se pod to s klidem podepíšu...

15. dubna 2014 v 20:55

@Mikinka no nevole snad ne, to byl dost prijev dmnc v tomhle pripade :D

15. dubna 2014 v 20:56

@Katie jsme obklopeni netrvanlivými shity a ještě se z toho dělá přednost, strašidelné

15. dubna 2014 v 21:16

Ja te proste zeru))) nejvic jsem se zasmala u toho s liskou a tvoje heslo je vystizny. Na vyrobce elektroniky se nezlob, stalo se z toho holt spotrebni zbozi a my to tak musime brat. Musi nejak vydelavat, vymyslenim a prodavanim novych veci. Kdyby pocitace vydrzely deset let, tak by to nefungovalo. ja tohle docela chapu. Ale dost me Zajima to s tim oblecenim, tuto otazku si kladu casto. Jinak si hodne vazim toho, ze se nebojis na plnou hubu rict to o rozvojovych zemich, protoze je to pravda a divim se, ze se za to do tebe jeste nikdo nepustil. Dobry clanek. Libi se mi, jak to kazda berete po svem a vyhru bych vam prala vsem. :)

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...