Co s načatým večerem - šlapky, vodníci a mědvědi

18. července 2016

O projektu Pragulic jste možná slyšeli, možná ne. Ve stručnosti, jedná se o svérazné pojetí turistických prohlídek Prahou, kdy se rolí průvodců ujímají bývalí i současní bezdomovci, kteří ukazují zájemcům její zase ne až tak zřejmou tvář. Průvodců je několik a co jsem si všimla, tak se občas obměňují, přičemž každý z nich má trasu zaměřenou jinak (jak místně, tak tématicky) a většinou nějak spjatou se svým životním příběhem.

My jsme s kámoškama už dlouho chtěly jít na asi nejznámějšího a nejvýraznějšího z nich, bývalého prostituta Karima s jeho tour pražským podsvětím. A když říkám dlouho, tak jako dlouho, asi dva roky ... lemry, level PRO. Většinou to bylo tak, že když už jsme se konečně rozhoupaly, že jako bysme se fakt už měly domluvit, tak mezitím nastala zima ... no a chodit v noci zmrzlou Prahou se nám zrovna nechtělo, byť by to bylo zážitkově možná o to víc autentický (jsme i pizdy level PRO, ale to tady asi nemusím po těch letech už vůbec nijak zdůrazňovat). 




Každopádně, poté, co mi kolega, který už prohlídku absolvoval, vyprávěl, že se pak asi měsíc bál chodit po Václaváku, tak jsem se finálně hecla, že tohle jako musim rozhodně slyšet, a to co nejdřív, už včera bylo pozdě. No a konečně se nám teda podařilo se za tímhle účelem scuknout.

Prohlídka se musí předem objednat na webu, ale to najdete v popisu. Jo, ještě bych tady asi možná na rovinu uvedla, neb poslední dobou je to trochu blogově výbušné téma, že se nejedná o žádnou skrytou ani zjevnou placenou reklamu, ale prostě úplně normální akci naplánovanou z vlastního popudu (na druhou stranu, i kdyby to reklama byla, tak v tomhle případě by to asi stejně nikomu nevadilo, tak možná to je nadbytečný, ale víte jak ...)

Asi vás nepřekvapí, že než jsme si dohodly termín, tak jsem v mezičase z kolegy vytáhla vlastně skoro všechno, co jim Karim vyprávěl, jelikož zvědavost je vlastnost, jež je mi zcela imanentní. A taky mě zajímalo, jestli teda přes ten Václavák mám přestat chodit boco.

I přestože jsem nakonec velkou většinu věděla předem, stejně jsem se fakt těšila. Ale jelikož tohle má asi každej jinak, tak jsem se rozhodla, že tady v podobný míře spoilovat nebudu, ať někomu případně nezkazím zážitek.

Pro pořádek ještě uvedu, že Karimova prohlídka má dvě části, a rezervovat lze buď jen první část, nebo obě dohromady. Případně se po první části můžete rozhodnout, že si druhou na místě dokoupíte. My vzaly rovnou obě. Když už, tak už.

Skupina zásvětních turistů čítala zhruba 15 lidí (ani nevím proč, ale čekala jsem menší počet, cca poloviční, ale zájem je i po těch letech zjevně pořád velký). Začíná se na Hlaváku, kde si dáte takovej menší bezdomoveckej kvíz a přitom i návod v jednom - proč lidi končí na ulici, kde sehnat jídlo, kde spát, na co si dát bacha, kde kdo šlape, kde se seženou drogy. Probíhá to tak, že Karim pokládá otázky do davu a čeká odpovědi. Vyzvídá i něco o účastnících, mě tím pádem docela překvapilo, že většina byla mimopražská. Mimo jiný se tu třeba dozvíte, že na Hlaváku šlapou jen kluci a kupodivu jsou to většinou heteráci. Holky jim nesměj do revíru - krom jediný - a to je Katka (ta z dokumentu Třeštíkové). Ale proč tam může šlapat právě jen Katka, to vám neřeknu, ať máte alespoň nějaký překvapení.

Pak se pokračuje na Václavák - tady proberete, která půlka je bezpečnější, místopisné rozdělení mafií, na kterou policejní služebnu zajít a který se obloukem vyhnout, kde spí bezdomovci (některý místa velmi WTF) a kde postávají prostitutky (oproti Hlaváku ženského druhu) - a kterým z nich se opět obloukem vyhnout.




Dál prohlídka vede přes Jungmannovo náměstí do Perlovky a odtud na Národku. V týhle části jsou samozřejmě nejpikantnější Perlovka stories. Třeba proč se hospodě u Dvou koček říká u Dvou paciček, bych možná radši nevěděla :D (příští oběd odsouvám).




Chvíli před touhle fotkou jsme se zrovna dozvěděli, co jsou to mědvědi a kde je najít (a nepovim :P).



Na Národce pak končí první část prohlídky - nicméně kdo chce, může pokračovat dál. Což v první řadě znamená do kavárny Louvre, bývalého bordelu (takže velice tématické). Tady se tak hodinku posedí a podebatuje a pak se zase vydáváme dál.




Jestli nevíte, co jsou to ultimátní linky, tak po týhle prohlídce to vědět budete. Nyx face awards hadr.




Krom nalíčení vás na Karimovi zaujmou samozřejmě i cinkrlata. Hodně slušná výzbroj, kterou navíc prý nikdy nesundavá. Rspct.






Druhá část tour vede na Karlák, kde uvidíte při troše štěstí hned několik štětek, do přilehlého parku (kam prý v noci rozhodně nechodit, neb se jedná o nejnebezpečnější park v Praze, i když na to nevypadá), kolem Tančícího domu na druhej břeh Vltavy, na Kampu a na Karlův most, kde se končí.

Druhá část je už více konformně turistická, takže (krom vyhlášeného gay bordelu za justičním palácem) se dozvíte i různé historické zajímavosti, kde se co natáčelo, kde kdo bydlel apod. Mě bavila úplně stejně jako první, neb stará Praha v noci nemůže omrzet, ale jedna pizda ze skupiny už nám fňukala, že ji bolej nohy a klidně by ji oželela (ale v baru ji to pak samozřejmě hned přešlo).

Čímž se dostáváme k délkám - celá prohlídka trvala cca 6 hodin, začínalo se v půl osmé a končili jsme cca v půl druhé, na vzdálenost jsme ušli zhruba 9 km ... což se v pohodě dalo i v běhacích podpatkách (ale ok, nebudu zamlčovat, že jsem je měla jediná :D).






Za sebe tuhle tour pražským podsvětím rozhodně doporučuju všema deseti, bylo to fakt zábavné i poučné a Karim je sympaťák s přirozeným vypravěčským talentem.

Jo, abych nezapomněla, po tom Václaváku se nakonec naštěstí chodit nebojím. Ale do Krakovský teda nepůjdu, no.


Co vy - znáte, neznáte, byli jste, plánujete?

26 comments

18. července 2016 v 9:13

Vypadá to zajímavě, ale já už se i takhle hrozně bojím chodit za tmy po Praze :D Jednou jsem sama čekala na tramvaj na Národní třídě v půl 2 ráno a stačilo :D

18. července 2016 v 9:45

Tak tohle je asi poprvé v životě co lituju, že nejsem z Prahy :D Vypadá to hodně lákavě, snad se jednou na prohlídku taky dostanu.

18. července 2016 v 9:56

To zní dobře, možná někdy taky podnikneme, díky za článek!

18. července 2016 v 10:18

Známe, plánujeme s manželem už dlouho. Díky za super článek, utvrdila jsem se, že bychom to fakt měli zkusit :-)

Anonymní
18. července 2016 v 10:51

Byla jsem na jeho přednášce, kde nám toho řekl taky hodně. Ale vzhledem k tomu, co vím, je ten článek o ničem. Nenapsala jsi o prohlídce vůbec nic, a to kudy se jde si každý může zjistit. Kdo si nechce kazit překvapení, ať to nečte. Škoda, že už tenhle blog je o ničem :/

18. července 2016 v 11:35

@Naire S. imo se to ale hodí, aspoň víš, čemu se vyhnout :D jinak na Národce takhle cca ve čtyři chtěli bezdomovci po kámošovi nechat kousnout z burrita, tak šel a koupil jim radši rovnou celý .))

18. července 2016 v 11:38

@Lynn třeba jo, a jak píšu, většina lidí ve skupině z Prahy nebyla, tak dojezd je asi docela běžnej :) (btw. co jsem si všimla, tak na webu píšou, že provází i v Olomouci a ČB, ale víc jsem nezkoumala)

18. července 2016 v 11:48

Ty jo, devět kiláků... Tak to při svý chromosti nedám ani omylem. :( Leda bych si to dala jako cíl do budoucna a přibližně ty dva roky trénovala.

18. července 2016 v 11:55

@Anonymní noo, vzhledem k tomu, že sem lidi přišli číst, tak doporučení, aby nečetli, je v takovým případě ne úplně vhodný :D trochu logiky žejo .. kdo už byl, tak ode mě stejně všechny podrobnosti nepotřebuje, a kdo nebyl, tak vyspoilovat mu komplet obsah předem je nesmysl ..

btw. zjistit si můžeš nska úplně všechno - pointa je, abys vůbec věděla, co máš zjišťovat

18. července 2016 v 15:20

To je boží! Na to se budu muset více zaměřit při své příští návštěvě Prahy. A nebo ne, mohla bych si rozmyslet to stěhování do Prahy. Až tam budu přestěhovaná tak tam zajdu :D

18. července 2016 v 15:27

Hustýýý, já o těchle tour už četla, ale o jiným průvodci, tenhle je teda úžasný svéráz, tohle bych fakt chtěla jednou zažít! :-D

18. července 2016 v 15:28

@Claire Kdy se stěhuješ Kočko? Pudem spolu? :-D

18. července 2016 v 18:16

Jako já teď nevím, jestli mě to víc láká nebo odpuzuje.. bojím se, že bych pak asi přestala jezdit do Prahy úplně :D Slyším o tom prvně a někdy bych tuhle prohlídku ráda podnikla, díky za tip! :)

18. července 2016 v 20:24

@Skodulka to néé, nebylo to nějak děsivý .. asi .. zas je fakt, že některý ty lidi se tvářili celkem konsternovaně .. tak spíš nevím :D

Anonymní
18. července 2016 v 21:15

Nechápu, že Katka může ještě šlapat ... už před x lety to byla troska ( viděno na vlastní oči ) a chtěla bych vidět člověka co jí je ochotný zaplatit
Jinak si myslím, že to může být super a oceňuji, že jsi tady neřekla o čem se povídá a nezkazila překvapení ... komentář anonyma je úplně mimo ...Petra

19. července 2016 v 18:23

@Anonymní no to já právě taky .. i jsem se ho ptala, že to nechápu, že si tím může tak vydělat .. ale prý jo, berou ji

24. července 2016 v 1:37

Byla jsem před pár lety na prohlídce Vršovic a Vinohrad (start a cíl v Krymské) s jiným průvodcem (s Honzou, co letos na jaře, bohužel, zemřel) a od té doby se chystám právě i na Karima. Díky za připomenutí, musím to co nejdřív zorganizovat.
Můj článek o vycházce je tady: http://praga-magica.blog.cz/1210/prahou-s-bezdomovci

24. července 2016 v 15:17

Jsem z Ostravy a přiznám se, že jsem vůbec nevěděla, že něco takového existuje. V Praze jsem párkrát byla, ale tohle bych určitě chtěla absolvovat! Celý článek jsem naprosto hltala a hned jsem si říkala: To musím zažít! :) Masakr!
FitBlanka

Anonymní
3. srpna 2016 v 18:08

A co je v Krakovské? Jednou za čas tam za bílého dne vodím dítě na oční, tak bych ráda věděla, čemu se vyhnout. Hezká ulice to tedy není. Zdraví Carol

Anonymní
4. září 2016 v 15:06

Děkuji za článek, tohle mě opravdu zaujalo. Sice nejsem z Prahy, ale už se domlouváme, že vyrazíme ve skupině. Oceňuji, že jsi nevyzradila poitu, a přesto jsi nás tedy hodně namotivovala se zúčastnit. Mohla bych se zeptat, jak dopředu jsi rezervovala? Vzhledem k dojezdu budeme muset vymyslet termín dopředu, tak aby pak nebylo obsazeno.

23. srpna 2017 v 21:46

Tak o tomhle jsem vůbec nevěděla. Asi bych se docela bála :D

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...