BIRMINGHAM

2. května 2012

Dneska si dáme zase trochu cestování.

Ačkoli to podle reportu z Londýna (první, druhá a třetí část) mohlo vypadat, že jsem na věčně zelený Albion možná trochu zanevřela, není to tak.
V Birminghamu se mi opravdu líbilo, i když jsem to (narozdíl od Londýna) vůbec nečekala. Ono když se v turistických informacích dočtete, že to je hlavně průmyslové město a že je sice druhé největší po Londýně, ale kromě zoo, vodního světa a muzea čokolády Cadbury tam vlastně nic moc není, tak vás to dvakrát nenavnadí. Nicméně já to ani nepotřebovala - důvod návštěvy byl totiž trapně pragmatický: levné letenky a jedno z nějvětších nákupních center Británie kousek od hotelu - aneb seznamte se s Bullringem.

Účel návštěvy vyšel na jedničku. Bullring byl od hotelu přes ulici, naproti němu byl veliký T.K.Maxx a ďábelskou trojici uzavíral Selfridges (jehož futuristickou budovu navrhl Jan Kaplický, abychom udělali zadost taky nějakým faktům).
Aby toho nebylo málo, i ve zbytku okolí to byl vcelku nákupní ráj - to kdyby někoho nebavily nákupáky, ale raději korzoval po ulicích.
A navíc ... mně se tam prostě fakt líbilo, co se atmosféry týče. Ačkoli tam opravdu vlastně nic moc nebylo (o nějakých památkách nemůže být řeč) a koncentrace divných zjevů také nebyla malá. Záhada ;) Ale plusové body dávám jednoznačně tomu, že tam oproti Londýnu byl jen zlomek turistů, takže pohoda klídek a v ne úplně nefrekventovaných časech (ráno, zvečera) poloprázdné ulice.

A teď už nějaká ta fota.



Co jsem říkala o těch poloprázdných ulicích?







Chrám konzumu osobně :)





Když Bullring, tak samozřejmě nemůže chybět nějaký ten býk. Tenhle byl celý vytvořen z bonbonů.


A tenhle zase z kovu.



Selfridges



Tenhle starý kostel byl hned pod nimi, zvláštní kontrast, nicméně v UK ne neobvyklý.








Nákupy a zase nákupy. Tentokrát volný výběh ;)










Kostel za náměstím, některé trávníky byly ohrazené a na některých se zase válela místní mládež. Vůbec to tam vypadalo jako její oblíbené místo.





Průvodce nekecal. Industriální a moderní budovy opravdu převažovaly, koneckonců je to vidět skoro na všech fotkách.




Nákupní ulice brzy po ránu. Tady už ne polo, ale úplně prázdné. To se vám v centru Londýna nepoštěstí ;)





A co vy, byli jste někdy v Birmighamu?

17 comments

2. května 2012 v 15:26

já jsem z něj taky byla docela nadšená. sice jsme tam byli na podzim a celou dobu nám pršelo, ale obchody jsme si strašně užili a můj největší zážitek bylo první setkání v Primarkem :)

2. května 2012 v 16:21

Bohužial v Anglicku som ešte nebola ale určite sa tam raz zájdem pozrieť :-)

2. května 2012 v 19:34

Super fotky já byla zatím jen loni v Londýně a letos už bych ráda také nějak zase vyjela ... no uvidíme :)))))
http://angellovely-things.blogspot.com 

2. května 2012 v 20:04

@RendyRáda slyším, je to fajn město.
btw. Primark mi přijde jako děsná hrabárna, tu oblibu moc nechápu ... ale je pravda, že tenhle byl lepší, než třeba na Oxford Street - nebyl tam takovej bordel a vůbec byl tak nějak útulnější, dokonce jsem si i pár drobností koupila (ale oproti ostatním s plnýma taškama to bylo nic ;)))

3. května 2012 v 9:38

pěkné, já byla taky zatím jen v Londýně a ve Skotsku,ale i B. má něco do sebe!

3. května 2012 v 10:39

V Anglicku som zatial nebola ani ja a mnoho ludi dokonca tvrdi, ze ani v Londyne to nie je nic moc :)Ale zato som bola v Skotsku a to je krasne. Krajsie historicke mesto ako Edinburgh som este nevidela a to som ich v Europe uz videla dost :) Sice Glasgow je podobne industrialny ako Birmingham, podla fotiek sudiac, tieto mesta su fajn najma z dovodov, ktore opisujes :) Niekedy sa tam isto pojdem pozriet.

6. května 2012 v 18:54

Ja tu bydlim uz 4 roky a rekla bych, ze tu mame docela nudu:D Jinak takova zajimava poznamka k tomu zelenymu parciku s deckama - to je hrbitov, tak my tu valime, ze tam rozvalujeme na hrobech:) x

6. května 2012 v 23:47

@Tereza Ale hřbitov je až dál ne? Nebo i jen na té trávě bez náhrobků, nějaký zrušený? Dál byl totiž kostel a právě spousta starých náhrobků a na nich a mezi nimi se taky lidi váleli :D což mi přišlo velmi kuriózní, jinak je takováhle činnost běžná spíš pro gothiky a tak, ale tady se válel každej .))
Nudu, no, aspoň je klid :D

7. května 2012 v 0:12

@Cern� Moora

Ne, to je cely hrbitov, a nejsem si teda moc jista tim, ze je zrusenej:D Ale tak kousek travy ve meste, to se nemuze nechat lezet ladem skladem, ja mam taky nekde fotku jak se tam valim O.o

Anonymní
7. května 2012 v 10:45

V Birminghamu jsem strávila jen asi den a půl u kamarádky, která tam žije. Já jsem tou dobou pobývala v Londýně. Sice tenkrát ulice nebyly až tak prázdné, přesto to bylo oproti Londýnu příjemné a můj dojem z Birminghamu byl - JEDEN VELKÝ SHOPPING!! :)

7. května 2012 v 15:49

@Tereza no počkej, to mi vysvětli :DD na těch mejch fotkách u kostela tady v článku je jen tráva, takže to přece nemůže být hřbitov ne? leda by byl zrušenej ... ty náhrobky, co si pamatuju, byly až vzadějc každopádně :) vypadaly staře - takže ne, pořád se tam pohřbívá?

7. května 2012 v 15:51

@Anonymní jj, na tohle byl prostě výbornej a zároveň ideální - kdyby se vrátil Ryan se svejma letenkama za pár korun, byla by to destinace snů pro všechny shopaholiky

26. května 2012 v 18:30

Ach! Ta nákupní centra, jéé...
Více takových postů, Mooro. Ať mám aspoň na něco koukat tady z tý nudný Itálie:-D

4. června 2012 v 19:37

Před pár dny jsem se vrátila z Londýna a mám takový pocit, že mojí příští britskou destinací bude Birmingham. :)

Anonymní
11. prosince 2012 v 10:55

Birmingham má celkem něco do sebe, při příští návštěvě doporučuju ještě Jewellery Quarter včetně muzea, které je vlastně spíš šperkařskou galerií, a pak taky místní muzeum a galerii, které jsou obrovské a zdarma :-) A jednoznačně najíst se někde dobrého curry, ideálně Balti, když už je to tam vlastně domácí kuchyně :-) A btw, víte že Birmingham má na délku více kanálů než Benátky? Akorát většinou vedou tím industriálem :-)

3. února 2013 v 12:02

Jde na mě trochu nostalgie:) V Birminghamu jsem byla tuším před dvěma lety a moc se mi tam líbilo – na rozdíl od mých kamarádek, které nemají slabost pro architektonický mix s industriálními prvky. Hlavně ale chci upozornit na to, že blízko Birminghamu je Coventry, do kterýho se rozhodně vyplatí zajet. Jsou tam dvě katedrály, jedna z 90 % zbořená za 2. sv. v. a vedle ní nová. Celé je to hrozně působivé a vážně to stojí za to. Mimochodem, i v Coventry je veliký Primark:)

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...