Goofbay.com - vychytávka pro ebay

6. ledna 2011

Docela se divím, že jsem na web http://www.goofbay.com/ za ty léta, co dražím na Ebay, ještě nenarazila.

Musím konstatovat, že jeho funkce stojí opravdu za to.
Nabízí pohodlné vyhledání (snad téměř) všeho, na co Ebay lovec může ve své honbě za co nejlepším aukčním úlovkem jen pomyslet - a co zároveň Ebay sám neposkytuje (případně to z něj dostat lze, ale mnohem komplikovanějšími způsoby).
Zejména při snaze prohlédnout si jiné než pozitivní komentáře prodejce by mi to mnohokrát slušně ušetřilo čas a zbytečné listování stránkami v hodnocení.

Teď už ale konkétně, proč Goofbay považuju za příjemný objev, a k čemu slouží jeho jednotlivé nástroje.



 Free ebay sniper

Pokud jste se s pojmem sniper ještě nesetkali, krátce uvedu, že je to fičura, která za vás šikovně přihodí v posledních vteřinách aukce, pokud vy sami přihodit nemůžete (ať už proto, že nejste zrovna u počítače, nebo se vám nechce vstávat k aukci končící ve čtyři ráno), a zvýší tak velmi vaši šanci na výhru. Vyhrajete samozřejmě jen tehdy, pokud váš příhoz je nejvyšší a pokud už vás nestihne přebít nikdo jiný (ať už také sniperem nebo osobně).
Snipery poskytuje vícero webů, některé jsou placené, tento má výhodu, že je zdarma.

Aby to celé fungovalo, je ale vždy je nutno uvést přihlašovací údaje na Ebay. Čímž se dostáváme rychle k tomu, proč se nepodělím o žádnou osobní zkušenost. Jsem totiž příliš paranoidní na to, abych někomu tyto údaje dávala, takže snipery nepoužívám. Sice jsem nečetla o žádné aféře se zneužitím ... ale ... sichr je prostě sichr :) Pokud jste méně paranoidní, klidně to zkuste - snipery (více či méně) fungují a u prověřených webů žadné zneužití údajů nejspíše opravdu nehrozí.



Vyhledávací nástroje

Misspellings Search

Šikovně najde ty aukce, kde se prodejce omylem přepsal v klíčovém slovu v názvu. Vzhledem k tomu se pak nedají vyhledat běžným způsobem a je tedy šance, že věc díky nedostatku přihazujících získáme za nižší cenu (např. při hledání slova "Guerlain", zobrazí i "Guelain"). Velmi zajímavé!

Not in Title Search

Má umožnit vyhledat ty aukce, kde název neobsahuje pořádné označení toho, co vystavená věc skutečně je. Osobně mi praktické využití trochu uniká, protože nachází tak nějak věci obecně podobné věci hledané - např. hledáte určitý parfém, zobrazí x tisíc položek, které jsou parfémem, ale s původním slovem nic konkrétnějšího společného nemají.

Exact Search

Vyhledá pouze přesně zadaná slova.

Local Search

Vyhledání věcí nachazejících se v blízkosti kupujícího. U nás asi nepříliš využitelné.

Impuls Item Search

Pokud potřebujete utrácet, ale nevíte přesně za co, dostanete tipy :)


Velkou výhodou je, že ať se pustíte do vyhledávání v kterékoli výše zmíněné kolonce, ve výsledcích, které tím dostanete, můžete pak jednoduše přepínat i mezi všemi dalšími možnostmi vyhledávání pomocí přehledných záložek.
Skvělá je i možnost vyloučit některá klíčová slova prostřednictvím exclude keywords v levém sloupci.
Vše lze ještě dále libovolně třídit rozličnými filtry.


Nástroje pro kupující

Bid History Tool

Hodně užitečná věcička. Umožní vyhledat, co člověk koupil, na co přihodil a v kolika procentech případů věc vyhrál - a to až 120 dnů zpátky! Pokud uvážíme, že v Ebay summary se nám věc zobrazuje trapných 60 dní a ve feedbacku cca 90 dní, lze to dobře využít i u sebe, pokud potřebujeme starší detaily nákupů. Ale kromě toho tak můžete špehovat i kohokoli jiného ;)
Upozorňuji, že vyhledání docela trvá, není to otázka jen několika vteřin.

Feedback Checker Tool

Můžete rovnou zobrazit negativy a neutrály vybraného prodejce, aniž byste museli ručně procházet někdy desítky stránek s jeho feedbacky.
Je třeba říci, ze ebay.co.uk už toto zobrazení nějakou dobu umožnuje i sám, prostě si v tabulce prodejce kliknete na číslo označující neutrály nebo negativy. Nicméně ebay.com to zatím neumí (jak jsou na tom další národní mutace zkoumat nebudu), takže pokud chcete lustrovat někoho tam, musíte si ho najít přes co.uk. Zbytečné zdržování.
Co dokáže Goofbay ale úplně navíc, je zobrazení i komentářů sice udělených, ale následně vzájemně stažených (withdrawn).
Do celkového skóre prodejce vám pak narozdíl od Ebay započítá i neutrální a stažené komentáře.

Best Offers Tool

Už kolikrát jsem ve skončených aukcích pátrala po tom, jakou nabídku prodejce akceptoval, abych měla představu, kolik tak mám sama nabídnout. Ne vždy se ale zadařilo.
S touto pomůckou to bude hned snazší, navíc zobrazuje aukce zpátky až 90 dnů.

Seller History Tool

Další špehovačka. Ukáže, co vybraný prodejce prodal/neprodal, kolik kusů, jaký byl jeho obrat či kolik zaplatil na ebay poplatcích. Opět až 90 dnů zpět.


Nástroje pro prodejce

Využijete, pokud sami prodáváte. Ale myslím, že tahle sekce není zatím nic moc.

Most Popular Tool

Má zobrazit nejoblíbenější, nejčastěji hledané věci ve vybrané zemi. Dostanete 20 výsledků seřazených podle počtu shlédnutí aukce.

Not in Title Search

Ukáže průměrnou cenu hledané věci až 120 dnů zpět.





Goofbay je prostě moc pěkná hračka, rozhodně doporučuji k prostudování.


A co vy, dražíte taky na Ebay?
Jaký nejzajímavější úlovek se vám zatím podařil?

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...